جمعه؛ 11 فروردین 1402

برخی گزارش عنوان کرده اند که بسیاری از شهرها در وضعیت «ناسالم» و قرمز و بنفش قرار گرفته‌اند؛ اما 6,7 میلیارد دلار گاز طبیعی ایران تبدیل به گاز مایع شده و از مرزها بیرون رفته است. با این حال، نایب رئیس هیات مدیره سندیکای تولید کنندگان برق می گوید ال پی جی به دلیل مقرون به صرفه نبودن، امکان استفاده در نیروگاه ها را ندارد.

به گزارش “ایران اقتصادی”، ابراهیم خوش‌گفتار، نایب رئیس هیات مدیره سندیکای تولید کنندگان برق در گفت‌و‌گو با روزنامه «ایران» اذعان داشت که پیش‌تر، طرح استفاده از گاز مایع ال پی جی به عنوان سوخت جایگزین نیروگاه‌ها مورد مطالعه قرار گرفت، هر چند که به دلیل مقرون به صرفه نبودن، از دستور کار هم خارج شد!

گاز مایع (LPG) به ترکیبی ازهیدروکربن‌های پروپان و بوتان گفته می‌شود که به عنوان خوراک پتروشیمی‌ها و سوخت خودروها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در ایران بخش زیادی از LPG تولیدی به دلایل مختلف صادر می‌شود که از محل صادرات این محصول، ارزآوری مناسبی هم نصیب کشور می‌شود.

برآورد شده که مجموع تولید LPG پالایشگاه‌های نفتی کشور سالانه ۲,۴ میلیون تن بوده که از این میزان ۱,۸ میلیون تن در داخل کشور استفاده شده و مابقی هم صادر می‌شود.

بر اساس گزارش گمرک ایران، تا 10 دی امسال، مجموع درآمد ایران از محل صادرات گاز مایع حدود 6,8 میلیارد دلار بوده است. این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته چیزی حدود 86 درصد افزایش را به نمایش گذارده است.

از قرار معلوم، صادرات آن با اعمال تحریم‌ها دچار محدودیت شده بود که اکنون پس از سال‌ها در دولت سیزدهم در مسیر بهبود قرار گرفته است.

به تازگی، برخی از رسانه‌ها، مدعی شده‌اند که از اول تا دهم دی ماه، یعنی زمانی که مدارس و دانشگاه‌ها به دلیل آلودگی هوا ناشی از مصرف مازوت تعطیل بوده و بسیاری از شهرها در وضعیت «ناسالم» و قرمز و بنفش قرار گرفته‌اند؛ 6,7 میلیارد دلار گاز طبیعی ایران تبدیل به گاز مایع شده و از مرزها بیرون رفته است!

ناگفته پیداست که برخلاف اظهارات این رسانه‌ها، در حال حاضر هیچ یک از نیروگاه‌های کشور امکان استفاده از ال پی جی را به عنوان سوخت جایگزین ندارند زیرا طرح استفاده از گاز مایع ال پی جی به عنوان سوخت جایگزین نیروگاه‌ها، سال‌ها قبل مورد مطالعه قرار گرفت، هرچند که به دلیل مقرون به صرفه نبودن، از دستور کار هم خارج شد. نکته دیگر اینکه، صادرات ال پی جی هیچ ربطی به ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور ندارد.

کشور از چند سال گذشته با کسری گاز به دلیل عدم سرمایه‌گذاری لازم دولت قبل در پروژه‌های مربوط به افزایش و ازدیاد گاز، وجود پروژه‌های ناتمام متعدد، عدم توجه لازم به مشکل افت فشار در میادین گازی مختلف در سال‌های گذشته، مواجه بوده است.

در کنار آن، مصرف بالای گاز مشترکان در بخش خانگی به خصوص در فصل سرد سال، تامین سوخت مورد نیاز بخش نیروگاهی را تحت تأثیر قرار داده است.

بر این اساس، در سال‌های قبل، با هدف جلوگیری از افت سوخت نیروگاه‌ها، سوخت مایع زیادی همچون نفت گاز و نفت کوره به نیروگاه‌ها تزریق می‌شد.

هر چند که در دولت سیزدهم، وزارت نفت با هدف اجرای قانون هوای پاک، گام‌های مهمی برداشت از جمله در پاییز و زمستان امسال.

براساس اعلام وزارت نفت، با وجود افزایش 8 درصدی مصرف سوخت معادل نیروگاه‌ها در پاییز ۱۴۰۱ نسبت به پاییز ۱۴۰۰ اما تحویل سوخت پاک گاز طبیعی به نیروگاه‌ها به میزان ۲۳ میلیون مترمکعب در روز (معادل ۱۴ درصد نسبت به پارسال) افزایش داشته است.

از این رو، مصرف سوخت مایع نفت گاز و نفت کوره در نیروگاه‌ها ۴ میلیون لیتر در روز هم کاهش یافت. به این ترتیب، سهم سوخت مایع نفت گاز و نفت کوره از ۲۴ درصد در پاییز ۱۴۰۰ به ۲۰ درصد در پاییز ۱۴۰۱ رسیده است.

هم‌اکنون از ۲۳ میدان گازی در کشور روزانه یک میلیارد و ۴۰ میلیون مترمکعب گاز تولید می‌شود. حدود ۹۸۰ میلیون مترمکعب آن برای توزیع در شبکه مصرف به شرکت ملی گاز تحویل داده می‌شود.

به عبارتی، مصارف بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده بیش از ۷۰ درصد از گاز تحویلی به شبکه انتقال کشور را به خود اختصاص داده‌اند.

گفته می‌شود که مجموع گاز تحویلی به شبکه درسال ۱۴۰۰ حدود ۲۶۹ میلیارد مترمکعب بود که ۱۲۲ میلیارد مترمکعب در بخش خانگی و تجاری و ۷۱ میلیارد مترمکعب در بخش نیروگاهی مصرف شده است.

مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق به تازگی گفته است: از آنجا که سوخت اصلی نیروگاه‌های کشور سوخت گاز است، با افزایش مصرف این سوخت در بخش خانگی وتجاری، ناچار به استفاده از سوخت مایع هستیم.

ناگفته نماند که بر اساس اعلام مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌ زیست، علت آلودگی هوا در شرایط فعلی مازوت‌سوزی نیست.

هرچند که از بین ۱۶ نیروگاه بخاری در کشور ۱۴ نیروگاه مازوت‌سوزی دارند، اما به عنوان نمونه تا دو سال گذشته درتبریز مازوت‌سوزی نداشتیم اما آلودگی هوا وجود داشت.

در این مواقع می‌توان گفت مصرف مازوت عامل ایجاد آلودگی هوا نیست اما می‌تواند در شهرهایی که در مجاورت نیروگاه‌ها هستند، تشدیدکننده آلودگی هوا باشد.

در حال حاضر، سالانه ۷ میلیون نفر جان خود را به علت آلودگی هوا یا دلایل منتسب به آن از دست می‌دهند.

بر اساس آمار، سال گذشته ۲۱ هزار نفر در ۲۷ شهر کشور جان خود را به علت آلودگی هوا از دست داده‌اند.

با این حال، دولت سیزدهم به‌منظور افزایش تولید و کیفیت فرآورده‌های نفتی در کشور، ۲۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری را در دستور کار دارد.

سرمایه‌گذاری سنگین برای افزایش کیفیت فرآورده‌های نفتی، تنها یکی از اقدامات بی‌شمار وزارت نفت دولت سیزدهم باهدف بهبود کیفیت هوا و رعایت قانون هوای پاک بوده که براین مورد، می‌توان ده‌ها برنامه مهم دیگر در دست اقدام این وزارتخانه را نیز افزود.

اقداماتی که دولت قبل باید در طول هشت سال انجام می‌داد اما از اجرای آنها شانه خالی کرد.