جمعه؛ 19 خرداد 1402

میزان واردات روغن در سال گذشته 2 میلیون و 400 هزار تن بود که آمارها نشان می دهد میزان مصرف در سال جاری پس از اصلاح ارز ترجیحی، به یک میلیون و 400 هزار تن رسید.

به گزارش “ایران اقتصادی”، این روزها از بازار روغن به عنوان باثبات ترین بازار محصولات کشاورزی و مواد غذایی پس از اصلاح ارز ترجیحی یاد می شود امری که رسما پایان بخشی برای ایجاد صف های عریض و طویلی که مردم برای خرید این محصول طی سالیان اخیر داشتند، بوده است.

یکی از دلایل اصلی این امر به صفر رسیدن قاچاق این کالای اساسی بر می گردد به طوری که تا قبل از اصلاح ارز ترجیحی به دلیل قیمت پایین و یارانه ای بودن مصرف روغن در کشورمان این محصول به عراق و افغانستان قاچاق می شد.

در اواخر سال گذشته روزانه 5 برابر مصرف مورد نیاز استان سیستان و بلوچستان روغن به این استان ارسال می شد به همین دلیل میزان مصرف روغن در کشورمان در سال گذشته به 2 میلیون و 400 هزار تن رسید که برای این منظور 3 میلیارد و 300 میلیون دلار ارزبری از کشورمان صورت گرفت.

با این حال با اصلاح ارز ترجیحی علاوه بر از بین بردن مزیت قاچاق روغن به کشورهای همسایه، مصرف این محصول در نزد خانوارهای ایرانی نیز منطقی شد به همین دلیل کارشناسان و فعالان بازار روغن معتقدند میزان مصرف این محصول در سال جاری به مانند مصرف آن تا قبل از تخصیص ارز ترجیحی به واردات روغن به یک میلیون و 400 هزار تن خواهد رسید که این امر به معنای کاهش یک میلیون تنی با این سیاست دولت سیزدهم است.

سرانه روغن در کشور به 15 کیلوگرم رسید

تا قبل از اصلاح ارز ترجیحی، سرانه مصرف روغن خوراکی در ایران 21 کیلوگرم در سال بود در حالی که سرانه جهانی مصرف این ماده خوراکی 12 کیلوگرم است به همین دلیل بیشتر کارشناسان صنایع غذایی معتقدند اصلاح ارز ترجیحی بهترین تصمیم برای بازار این کالای اساسی بوده است به طوری که هم اکنون سرانه مصرف این محصول به 15 کیلوگرم برای هر ایرانی رسیده است.

از طرف دیگر در خرده فروشی ها و فروشگاههای زنجیره ای روغن به وفور وجود دارد و عمدتا این فروشگاهها روغن خود را با 20 درصد زیر قیمت درج شده روی محصول به فروش می رسانند.

در همین خصوص امیرحسین بیرشک دبیر انجمن روغن نباتی در گفتگو با ایران با اشاره به کاهش 40 هزار تنی مصرف ماهانه روغن نباتی در کشور گفت: در حال حاضر بازار نباتی روغن آرام و کاملا رقابتی شده است و مردم در زمان خرید توجه بیشتری به کیفیت و برندهای عرضه کننده این محصولات می کنند.

دبیر انجمن صنایع روغن نباتی ایران با بیان اینکه بعد از حذف ارز دولتی کالاهای اساسی، مصرف روغن 40 هزار تن در ماه کاهش یافته است، ادامه داد: میزان مصرف روغن از ماهی 180 هزار تن به 140 هزار رسیده و مردم مصرف خود را مدیریت کرده اند که این امر نیز منجر به تشدید رقابت میان تولید کنندگان شده است.

واردات 866 هزار تن روغن به کشور

طی 9 ماه نخست سال جاری یک میلیون و 141 هزار و 105 تن و 491 کیلوگرم انواع روغن خام به ارزش دو میلیارد و 7 میلیون و 822 هزار و 222 دلار وارد کشور شده، این در حالی است که در سال گذشته در همین بازه زمانی یک میلیون و 536 هزار و 400 تن و 827 کیلوگرم انواع روغن به ارزش دو میلیارد و 100 میلیون و 536 هزار و 887 دلار وارد کشور شده بود.

این آمار حاکی از آن است که واردات روغن در 9 ماه نخست سال جاری نسبت به بازه زمانی مشابه در سال گذشته به لحاظ وزنی با کاهش 26 درصدی و به لحاظ ارزشی با کاهش 4 درصدی روبه رو بوده است.

از طرف دیگر این آمار نشان دهنده آن است که اصلاح ارز ترجیحی سبب شده طی این بازه زمانی شاهد کاهش واردات 400 هزار تنی روغن خام به کشور داشته است لکن به لحاظ ارزشی با توجه به افزایش شدید قیمت روغن در شش ماه نخست ابتدای سال در بازارهای جهانی تنها 100 میلیون دلار کاهش داشته است.

واردات روغن از 38 کشور دنیا

یکی از مهم ترین تاکیدات کارشناسان اقتصادی برای انجام تجارت با دیگر کشورها تنوع سازی وارداتی است تا کشورمان در صورت تحریم توسط کشورهای دیگر یا قطع شدن روابط با کشوری بتواند با کشورهای دیگر مبادله تجاری داشته باشد.

از این رو طی 9 ماه نخست سال جاری روغن از مبادی 35 کشور اتریش، اسپانیا، اسلواکی، امارات، اندونزی، انگلیس، ایرلند، ایتالیا، ایلسند، ایرلند، آرژانتین، آلمان، برزیل، بلژیک، تایلند، تایوان، ترکیه، جمهوری آذربایجان، چین، دانمارک، رومانی، سنگاپور، سوییس، عمان، روسیه، فرانسه، فیلیپین، قزاقستان، کانادا، مالدیو، مالزی، مجارستان، جمهوری خودمختار موناکو، هلند، هندوستان و هنگ کنگ وارد بنادر شمالی و جنوبی کشورمان شده است.