به گزارش “ایران اقتصادی”، لبنیات به عنوان یکی از کالاهای اساسی مورد نیاز سفره خانوارهای ایرانی و یکی از مهم ترین کالاهای صادراتی بخش کشاورزی محسوب می شود به طوری که آمارها حاکی از آن است که شرکت های لبنی بورسی همانند سال گذشته با سوددهی قابل توجهی روبرو شده اند.
در حال حاضر، علاوه بر تامین بازار داخل، بخش زیادی از فرآورده های لبنی کشورمان روانه بازارهای دیگر کشورها از جمله عراق، افغانستان و کشورهای حوزه اوراسیا می شود.
با این حال با توجه به افزایش هزینه های تولید و قیمت فرآورده های لبنی در کشورمان پس از اصلاح ارز ترجیحی در اردیبهشت ماه سال جاری، انتظار می رفت که بازار صادراتی این محصولات با کاهش شدیدی روبه رو شود.
به همین دلیل بسیاری از کارخانجات تولید کننده این محصولات بیم زیان و کاهش تولید محصولات خود را داشتند اما با توجه به حمایت های دولت سیزدهم و وزارت جهاد کشاورزی در 8 ماه اخیر نه تنها صادرات این بخش با کاهش روبه رو نشد بلکه رشد 62 درصدی را نیز تجربه کرده است.
این مهم با توجه به افزایش دیپلماسی اقتصادی و استفاده از ظرفیت بازارهای بزرگ همسایه صورت گرفته است به طوری که با توجه به توافقات صورت گرفته برای صادرات محصولات لبنی به چین و روسیه باید در ماه های آتی نیز شاهد رشد بیشتر صادرات این محصولات در مقایسه با سنوات قبل باشیم.
به طوری که در همین خصوص سیدمحمد آقامیری؛ رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به نهایی شدن پروتکل بهداشتی صادرات لبنیات ایران به چین گفت: امید است در سفر حدود یک ماه آینده رئیسجمهور محترم به کشور چین، این پروتکل نیز امضا شود.
تسهیلات دولت سیزدهم برای افزایش صادرات لبنیات
یکی دیگر از تصمیمات دولت سیزدهم که نقش زیادی در افزایش صادرات فرآورده های لبنی داشت، حذف عوارض صادرات شیرخشک و خامه فله بود. به طوری که ستاد تنظیم بازار در اوایل خرداد ماه سال جاری عوارض 15 هزار تومانی صادرات هر کیلو شیرخشک صنعتی و خامه فله ای برای حفظ تولید داخل و جلوگیری از ضرر و زیان دامداران و تولیدکنندگان تا پایان سال جاری را حذف کرد.
همین امر سبب شد که علاوه بر افزایش قابل توجه تولید شیر خشک در کشورمان بخش زیادی از این محصول صادر شود و بیشترین ارزآوری صنایع لبنی نیز از این طریق تامین شود. از طرف دیگر صادرات با این تصمیم دولت صادرات خامه و شیر نیز در صدر صادرات فرآورده های لبنی به لحاظ وزنی قرار گرفته است.
همچنین باید به این نکته نیز اشاره کرد که دولت سیزدهم از ابتدای اصلاح ارز ترجیحی اعلام کرد که به کارخانجات و صنایع لبنی تسهیلاتی ارائه خواهد داد.
وضعیت صادرات لبنیات در هشت ماهه سال جاری
براساس آمارهای گمرک در هشت ماهه سال جاری 315 هزار و 741 تن فرآورده های لبنی به ارزش 446 میلیون و 79 هزار دلار صادر شده، به طوری که طبق این آمار بیشترین میزان صادرات مربوط به خامه و شیر بوده است.
این در حالی است که با همین بازه زمانی در سال گذشته 310 هزار و 483 تن فرآورده لبنی به ارزش 275 میلیون و 375 هزار دلار صادر شده بود که این امر نشان دهنده رشد 2 درصدی به لحاظ وزنی و 62 درصدی به لحاظ ارزشی است.
در حال حاضر، یکی از اصلی ترین فرآورده های لبنی صادراتی کشورمان خامه و شیر است به طوری که در سال جاری 73 هزار و 963 تن خامه و شیر به ارزش 76 میلیون و 793 هزار دلار صادر شده که عمده مقاصد صادراتی این محصول ارمنستان، ازبکستان، افغانستان، امارات، بحرین، پاکستان، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان، سومالی، عراق، کویت، گرجستان، قطر، مالزی، هلند، قرقیزستان و قزاقستان بوده است.
شیر خشک نیز یکی دیگر از فرآورده های لبنی است که سهم زیادی در صادرات خصوصا به لحاظ ارزشی طی 8 ماهه سال جاری داشته، به طوری که طی این مدت 68 هزار و 893 تن شیرخشک به ارزش 180 میلیون دلار صادر شده که عمده مقاصد صادراتی این محصول نیز ارمنستان، ازبکستان، افغانستان، امارات، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ترکیه، جمهوری آذربایجان، سوریه، عراق، گرجستان و لبنان بوده است.
همچنین طی این مدت بیش از 60 هزار تن پنیر به مقاصد کشورهایی همچون روسیه، قرقیزستان، قزاقستان، ارمنستان، عمان، قطر، کانادا، کویت، گرجستان، نروژ، هلند، یمن، مالزی، عراق، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، تایلند، پاکستان، بحرین، آلمان، انگلیس، امارات، افغانستان و ارمنستان به ارزش 78 میلیون دلار از کشور صادر شده است.
از طرف دیگر 49 هزار تن دوغ و کفیر نیز به ارزش 25 میلیون دلار صادر شده که عمده مقاصد صادراتی این فرآورده لبنی نیز کشورهای اتریش، عراق و دیگر کشورهای خلیج فارس و همچنین کشورهای اوراسیا بوده است.