به گزارش “ایران اقتصادی”، از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون، وزارت جهاد کشاورزی برنامه افزایش تولید محصولات کشاورزی و نائل شدن به خودکفایی در کالاهای اساسی را در دستور کار قرار داده است.
از این رو طی بیش از یکسال اخیر این وزارتخانه علاوه بر افزایش قابل توجه میزان خرید محصولات اساسی کشاورزی و کاهش محسوس قیمت نهاده های کشاورزی شامل کود و سم، توسعه کشت قراردادی و خرید حمایتی برخی از محصولات را در دستور کار قرار داده است.
علاوه بر این اجرای الگوی کشت محصولات کشاورزی و طرح جهش تولید در دیمزارها در دستور کار این وزارتخانه قرار گرفت تا خودکفایی تولید کالاهای اساسی محقق شود.
به طوری که طی یکسال اخیر میزان تولید گندم 45 درصد، برنج 25 درصد، جو 30 درصد و میزان خرید تضمینی گندم 55 درصد رشد داشته است، علاوه بر این در تولید انواع سبزی و صیفی جات کشورمان خودکفا بوده و صادرات یک میلیارد و 200 میلیون دلاری را در یک سال اخیر تجربه کرده است.
با این حال اما دولت سیزدهم برای تنظیم بازار داخل، جلوگیری از هرگونه نوسان قیمتی و افزایش ذخایر استراتژیکی خود اقدام به واردات 15.5 میلیون تن کالای اساسی کرده است، برای کمک به این امر بانک مرکزی نیز به منظور تامین و تخصیص به موقع منابع ارزی برای وارکنندگان کالاهای اساسی سقف تسهیلات ارزی کالاهای اساسی را از ۲۰ به ۶۰ میلیون یورو افزایش داد.
ضمن اینکه سقف حوالهجات ارزی نیز از ۵ به ۳۰ میلیون یورو افزایش یافته است؛ همچنین کارمزد انتقال ارز از منابع نیکو در تامین و تخصیص منابع ارزی برای کالاهای اساسی از ۱/۵ درصد به نیم درصد کاهش یافت.
به طوری که در هشت ماه نخست سال جاری طبق اعلام سازمان بنادر و دریانوردی بیش از 15.5 میلیون تن کالا در بنادر تخلیه شده است که بیشترین آن مربوط به واردات گندم، برنج ، جو، ذرت و سویا به ارزش 6 میلیارد و 643 میلیون و 445 هزار دلار وارد کشور شده است.
واکاوی دادههای 8 ماهه گمرک نشان میدهد، در بین پنج کالاهای مورد بررسی، بیشترین ارزی بری از آن ذرت و کمترین ارز بری از آن جو بوده است و شاید به تعبیر دیگر بیشترین ارزی بری از آن نهادههای دام و طیور است که واردات آنها در سال جاری عمدتا از طریق سازمانهای دولتی انجام میشود.
افزایش 160 درصدی ذخایر محصولات کشاورزی
در همین خصوص سیدجواد ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه ذخایر گندم کشور 40 درصد افزایش یافته افزود: ذخایر برخی محصولات کشاورزی نیز 160 درصد افزایش داشته است.
وی افزود: تامین پایداری و امنیت غذا از رسالت های جهاد کشاورزی است و تامین غذای با کیفیت، سالم و ارزان با تکیه بر تولید داخل و نیز خودکفایی در محصولات کشاورزی از برنامه های این وزارتخانه است. وزیر جهاد کشاورزی گفت: امروز باید تلاش شود تا دام در طی مدت سه ماه به وزن ایده آل برسد تا شاهد تولید غذای ارزان در این بخش باشیم.
ثبات بازار کالاهای اساسی در کشور
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران با اشاره به کاهش تا ۲۰ درصدی قیمت کالاهای اساسی در چند ماه گذشته گفت: خوشبختانه بازار بهسمت ثبات حرکت میکند.
رضا کنگری، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران گفت: تورم از ابتدای سال 1400 تا اردیبهشت 1401 حاکم بود اما خوشبختانه از ابتدای اردیبهشت ماه به بعد تورم روند کاهشی 10 الی 20 درصدی داشته است.
رئیس اتحادیه بنکداران درباره قیمت کالاهای اساسی گفت: قیمتها بهویژه در کالاهای اساسی برنج و روغن در 4 ماه گذشته کاهش قیمت 15 الی 20 درصدی را تجربه کرده است.
کنگری افزود: قیمت عمده یک حلب روغن 5کیلویی از 400 هزار تومان به 295 هزار تومان کاهش یافته و قیمت عمدهفروشی روغن مایع 900گرمی از 68 هزار تومان به حدود 55 تا 56 هزار تومان کاهش یافته است.
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران افزود: قیمت هر کیلوگرم برنج اعلا در زمان حاضر بین 90 تا 115 هزار تومان است و این در حالی است که تا دو ماه پیش قیمت هر کیلوگرم برنج اعلا بین 100 تا 130 هزار تومان بود.
وی گفت: رکود بهجهت عرضه زیاد ایجاد شده است و این بهمعنای حرکت بازار بهسمت ثبات است.
کنگری در پایان با اشاره به اینکه اکنون کالاها بهوفور در بازار عرضه میشود گفت: این موضوع سبب شده است نه در بازار کمبود کالا وجود داشته باشد و نه تورمی را در بازار شاهد باشیم بنابراین عرضه زیاد و متناسب شدن آن با تقاضا بازار را بهسمت ثبات به پیش میبرد.