سه‌شنبه؛ 01 فروردین 1402

یک کارشناس در بخش کشاورزی با اشاره به اینکه اجرای طرح اصلاح الگوی کشت، امکان دسترسی همگان به غذا را فراهم می کند، گفت: بخش کشاورزی باید از یک عرصه معیشتی به تجاری و مدرن تغییر یابد.

به گزارش “ایران اقتصادی” طرح الگوی کشت محصولات کشاورزی از جمله طرح های مهمی است که با شروع به کار دولت سیزدهم و توسط این دولت فعال شده است. دولت فعلی این طرح را بعد از 50 سال اجرایی و ابلاغ کرد. هدف اصلی از اجرای این طرح کاهش مصرف آب و افزایش بهره وری در حوزه کشاورزی است.

براساس برنامه ریزی ها و هدفگذاری که وزارت جهاد کشاورزی انجام داده، اجرای این طرح مزایای متعددی با خود به همراه خواهد داشت. برخی از این مزایا شامل کاهش 6 درصدی آب، افزایش 11 درصدی تولید، افزایش 18 درصدی بهره وری آب و افزایش 185 درصدی تولید دانه های روغنی می شود.

علاوه بر این موارد اجرای این طرح منجر به صرفه جویی 2.2 میلیارد دلاری ارزی و افزایش 4.5 میلیون تنی تولیدات دیمزارها نیز خواهد شد. در خصوص اجرای این طرح کارشناسان و فعالان اقتصادی اظهارنظرهای مختلفی دارند که در این مصاحبه به برخی از آنها اشاره شده است.

مهدی میر در گفتگو با “ایران اقتصادی” اظهار داشت: اگر هدف اصلی و کلی از اجرای “طرح اصلاح الگوی کشت” مصرف بهینه نهاده ها باشد، این طرح یکی از طرح های لازم و ضروری برای حوزه کشاورزی محسوب می شود.

در این طرح بر اساس مواردی که به آن اشاره شده، اجرای آن علاوه بر افزایش بهره وری، بر روی مصرف بهینه آب نیز تاثیرگذار خواهد بود. همچنین اجرای این طرح می تواند دسترسی همه اقشار به مواد غذایی در سطح کشور را یکسان سازی کند.

وی افزود: باید جهت استفاده از این طرح توسط کشاورزان از اقدامات تشویقی همچون اعطای تسهیلات، اطمینان از بازار فروش، قیمت مناسب محصولات تولیدی، کاهش ریسک بازاریابی و … استفاده کرد. از سوی دیگر باید برای فروش چنین محصولاتی نیز گام هایی را برداشته و مشتریان را تشویق به خرید آنها کرد زیرا خریداران این محصولات گام قابل توجهی در راستای بهبود شرایط فعلی بازار کشاورزی برداشته اند.

دولت باید برای اجرای سریع این طرح کمک های نقدی و حمایت های مالی را در اولویت و گام ابتدایی برای تشویق کشاورزان قرار دهد. در واقع حوزه کشاورزی باید از یک عرصه معیشتی به تجاری و مدرن تبدیل شود و کشت ها به صورت قراردادی صورت گیرد. در چنین شرایطی کشاورزان با اطمینان از اینکه محصولی را که بر اساس برنامه ریزی های انجام شده (با توجه به این طرح) کشت کرده اند به فروش می رسد و مشتری دارد و کشاورزان به راحتی به کشت آن می پردازند.

لزوم کاشت محصول، با توجه به شرایط آب وهوایی منطقه

میر گفت: برای اجرای چنین طرحی باید زیرساخت های لازم مهیا شود که برای آن نیز نیازمند در اختیار داشتن داده های صحیح و دقیق هستیم. به گونه ای که بدانیم چه محصولی را در کدام شهرها باید کاشت تا محصولات کشاورزی که مطابق با شرایط آب وهوایی آن منطقه است تولید شود.

تاکنون کشت محصول در کشور براساس سود آن صورت می گرفته به گونه ای که کشاورزان اهمیتی به شرایط جوی مناطق خود نداشته و هر محصولی را که سود دهی بالایی داشته را کاشته و برداشت کرده اند. در واقع تاکنون کشاورزی به صورت سنتی و یا براساس اینکه پدران آنها چه محصولی را کشت می کردند به کشت محصول می پرداختند.

وی تصریح کرد: این طرح که مرحله اول آن به منظور افزایش بهره وری تنظیم شده که جز طرح هایی به شمار می رود که تاکنون سایر دولت ها نتوانسته اند آن را تصویب و اجرایی کنند. در حالی که دولت سیزدهم این طرح را اصلاح و کامل کرده و در حال حاضر در مجلس مرحله تصویب قرار گرفته است.

میر عنوان کرد: در این طرح مشخص شده که ابتدا یک منطقه و انتخاب کرده و در آن به صورت نمونه کشت می کنیم و کشاورزی را که در زمین خود از مراحل کشت این طرح استفاده کرده را به عنوان کشاورز نمونه معرفی کنیم. از سوی دیگر با برگزاری کلاس های آموزشی و یا دعوت ریش سفیدان و دهخداها و… باید اعتماد کشاورزان را جذب کرد.

وی افزود: می توان گفت زمانی که این طرح اجرایی شود با افزایش بهره وری که در حوزه تولید رخ می دهد افزایش عرضه و ارزش افزوده در بخش کشاورزی نیز خواهیم داشت که همه این عومال منجر می شود GDP کشور در حوزه کشاورزی افزایش پیدا کند.

میر تاکید کرد: بنابراین اجرای این طرح در مرحله اول نیازمند ایجاد زیر ساخت های متناسب است. اما علاوه بر آن این طرح برای بهتر اجرا شدن نیازمند ثبات اقتصادی، سیاسی و… است زیرا هر تغییری و یا اتفاقی که در یکی از این عرصه ها رخ می دهد علاوه بر اینکه بر روی دولت ومصرف کنندگان تاثیرگذار است؛ تاثیراتی نیز بر حوزه کشاورزی می گذارد.