به گزارش “ایران اقتصادی”، در حالی که قیمت گوشت مرغ در روزهای گذشته روند نزولی داشته و به بیش از 10 هزار تومان کمتر از نرخ مصوب (63 هزار تومان) رسیده است، اما نرخ گوشت قرمز در روزهای قبل در بازار افزایش یافته بهطوری که قیمت هر کیلوگرم گوشت شقه گوسفندی از 200 هزار تومان عبور کرده است.
گوشت قرمز برخلاف گوشت مرغ دارای نرخ مصوبی نیست و عواملی از جمله قاچاق دام از کشور، سوءاستفاده دلالان و صادرات دام از مهمترین دلایل بالا رفتن قیمت آن در روزهای اخیر ذکر میشود.
به گفته افشین صدر دادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک، اگرچه قیمت دام زنده کمی افزایش داشته است اما جهش قیمت گوشت قرمز در بازار ربطی به تولیدکننده ندارد و این عوامل بازار هستند که قیمتها را تعیین میکنند که نزدیک شدن به بازار شب یلدا در این زمینه تأثیرگذار است.
به گفته دادرس، با توجه به نرخ دام زنده حداکثر قیمت گوشت شقه گوسفندی بره نر 200 هزار تومان، میش 120 هزار تومان و بز 100 هزار تومان است اما در بازار و حتی در میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران نیز گرانفروشی میشود.
شاید بتوان دلالان را یکی از اصلیترین عوامل افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار عنوان کرد زیرا به علت نبود نرخ مصوب برای گوشت قرمز، نظارتهای کنترل قیمتی مانند گوشت مرغ انجام نمیشود و همین مسأله سبب سوءاستفاده دلالان برای افزایش قیمتها میشود.
رشد قیمت گوشت قرمز با صادرات دام
کشور ما سالانه 900 هزار تن گوشت قرمز تولید میکند و حدود یک میلیون تن هم مصرف دارد، با توجه به اینکه نیاز ما به واردات گوشت قرمز حدود 100 هزار تن است تا نیاز کشور تأمین شود اما در مقاطعی از سال هم، تولید داخل بیش از تقاضا وجود دارد که باید شرایطی برای خروج دام از کشور برای جلوگیری از متضرر شدن تولیدکنندگان فراهم گردد.
از شهریورماه امسال صادرات دام زنده آزاد شد و صادرات به کشورهای همسایه آغاز گردید اما تداوم این شرایط به عاملی برای افزایش قیمت گوشت قرمز مبدل شده است. کیفیت مناسب و ارزان بودن دام ایرانی نسبت به کشورهای مجاور، عاملی برای روانه شدن دام به سوی این کشورها عنوان میشود.
پیرو بروز افزایش قیمت در بازار داخلی خبرهایی شنیده میشود مبنی بر اینکه وزیر جهاد کشاورزی قرار است صادرات گوشت را متوقف کند، اما هنوز اقدام رسمی در این زمینه انجام نشده است.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک ضمن تأیید اشباع بازار کویت از دام ایرانی و بهصرفه نبودن صادرات به این کشور در این مقطع زمانی اظهار داشت: «با توجه به شرایط بازار هدف صادراتی و نوسانات قیمتی در بازار داخلی شنیده شده است که وزیر جهاد کشاورزی دستور توقف صادرات را اعلام کرده اما این موضوع هنوز به طور رسمی اعلام نشده است.»
از سوی دیگر بازرگان مشاور رئیس و مدیر روابط عمومی نظام صنفی کشاورزی کشور نیز ضمن تأیید توقف صادرات دام زنده ابراز کرد: «وزیر جهاد کشاورزی دو مرتبه در صحبتهای خود به موضوع متوقف شدن صادرات دام برای کنترل بازار داخلی اشاره داشته اما این موضوع هنوز بهطور رسمی اعلام نشده است.»
با توجه به افزایش تولید گوشت قرمز و کاهش تقاضا و وجود حدود 4 میلیون رأس دام سبک مازاد در دامداریها، تولیدکنندگان خواستار آزادشدن صادرات دام زنده بودند.
وزارت جهاد کشاورزی هم در شرایطی موافقت خود را مبنی بر آزاد شدن صادرات دام زنده غیرپرواری اعلام کرده بود که بازار داخلی با کمبود عرضه مواجه نشود و همین موضوع عاملی در جهت افزایش قیمت گوشت نگردد، اما در شرایط فعلی که صادرات یکی از دلایل افزایش قیمت قلمداد میشود، به طور غیررسمی جلوی صادرات گرفته شده است.
قاچاق دام از دیگر عوامل افزایش قیمت گوشت
قاچاق دام به دیگر کشورها، عامل دیگر رشد قیمت گوشت قرمز محسوب میشود و شواهد حاکی از افزایش قاچاق دام به عراق است که باید با آن برخورد صورت بگیرد.
علیاصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی نیز دلیل افزایش قیمت گوشت در بازار را قاچاق دام و خروج قانونی و غیرقانونی دام از کشور میداند و میگوید: «هماکنون قاچاق دام از کردستان به عراق در حال انجام است و همین امر در کنار صادرات قانونی، منجر به نوسانات قیمت در بازار شده است. صادرات دام به دوبی، کویت و قطر و قاچاق دام نیز از پیرانشهر به عراق در حال انجام است.»
وی با بیان اینکه قیمت هر کیلوگرم دام حدود 90 هزار تومان است، میگوید: «خروج دام از کشور و همچنین مشکلات تردد ناشی از بارندگیهای اخیر، باعث افزایش 10 تا 12 هزار تومانی قیمت هر کیلوگرم گوشت نسبت به هفته قبل شده است. چنانچه مسئولان جلوی قاچاق و صادرات دام را نگیرند، التهابات قیمت در بازار استمرار خواهد داشت.»