به گزارش “ایران اقتصادی”، طی دو ماه اخیر روند واردات نهادههای دامی (ذرت، دانه سویا، جو، کنجاله سویا) به کشور تسریع شده و شاهد ترخیص شدن محمولههای زیادی از این کالای اساسی مورد نیاز دامداران و مرغداران در کشور هستیم.
به طوری که آمارهای گمرک حاکی از آن است که در دو ماه ابتدایی پاییز 3 میلیون و 500 هزار تن نهاده دامی وارد کشور شده و در آذرماه نیز بسیاری از کشتیهای حامل این کالای اساسی در بنادر کشور پهلو گرفته و محصولشان در بازار توزیع شده، که این امر به معنی آن است که قفل ترخیص و واردات نهادههای دامی باز شده است.
کشورمان در حال حاضر بهدلیل خشکسالی و آب بر بودن نهادههای دامی تنها 6 میلیون تن از این محصولات را تولید میکند، از طرف دیگر قیمت این محصولات در بازار جهانی به تبع جنگ اوکراین و روسیه با افزایش قابل توجهی روبهرو شده است از اینرو به دلیل ارزبری بالای واردات نهادههای دامی به کشورمان و سهم 50 درصدی در واردات محصولات کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی بهدنبال خودکفایی 50 درصدی در تولید این محصولات است.
از اینرو وزارت جهاد کشاورزی علاوه بر خودکفایی 50 درصدی نهادههای دامی در افق 1404 بهدنبال توسعه کشت فراسرزمینی در دیگر کشورها برای تأمین این نهادهها است.
از اینرو به نظر میرسد با اجرای طرح الگوی کشت در کشورمان خصوصاً در سطح دیمزارها میزان تولید جو با افزایش قابل توجهی روبه رو شود و از طرف دیگر اراضی آبی نیز صرف تولید محصولات آبی همچون ذرت و سویا شود تا از این طریق کشورمان بتواند از میزان وابستگی خود به این نهادههای دامی بکاهد.
واردات 4 میلیارد دلاری نهاده های دامی به کشور
براساس آمارهای گمرک در هشت ماهه سال جاری 8 میلیون و 300 هزار تن نهاده دامی به ارزش 4 میلیارد و 44 میلیون دلار وارد کشور شده، بهطوری که طبق این آمار بیشترین میزان واردات مربوط به ذرت دامی بوده است.
این آمار نشاندهنده آن است که طی یک ماه اخیر حدود 2 میلیون تن نهاده دامی از گمرکات کشور ترخیص شده، بهطوریکه تا ماه گذشته 6 میلیون و 400 هزار تن نهاده وارد کشور شده است.
در حال حاضر یکی از اصلیترین نهادههای دامی مورد نیاز اکثر دامداران ذرت است، به همین دلیل در سال جاری 5 میلیون و 100 هزار تن ذرت به ارزش دو میلیارد و 37 میلیون دلار وارد کشور شده که عمده مبادی وارداتی این محصول روسیه، سوئیس، امارات، اسلواکی، ترکیه، مجارستان، عراق، عمان، انگلیس، آلمان و برزیل بوده است.
دانه سویا یکیدیگر از نهادههای دامی است که سهم زیادی در واردات بخش کشاورزی طی هشت ماهه سال داشته، بهطوری که طی این مدت یک میلیون و 614 هزار تن دانه سویا به ارزش یک میلیارد و 251 میلیون دلار وارد کشور شده که عمده مبادی واردات این محصول انگلیس، ترکیه، سوئیس، امارات و عمان بوده است. همچنین 670 هزار تن کنجاله سویا از روسیه، انگلیس، سوئیس، اتریش، آذربایجان، امارات، قزاقستان و هلند به ارزش 402 میلیون دلار وارد کشور شده است.
از طرف دیگر 912 هزار تن جو به ارزش 352 میلیون دلار برای تأمین نهادههای دامی مورد نیاز دامداران به کشور وارد و در بین دامداریهای صنعتی توزیع شده است که مبادی عمده واردات این محصول روسیه، اسپانیا، امارات، انگلیس، هلند، مجارستان، قزاقستان، سوئیس، آذربایجان، ترکیه، آلمان و عمان بوده است.
پهلوگیری ۳ فروند کشتی حامل نهادههای دامی در بندرامام
مدیرکل پشتیبانی امور دام خوزستان از تخلیه و بارگیری ۲۳۰ هزار تن نهاده دامی از بندر امام در دو هفته اخیر خبر داد و افزود: در دو هفته اخیر ۲۳۰ هزار تن نهاده دامی از این بندر به سایر نقاط کشور حمل شده است.
حمید بدوی در خصوص واردات نهادههای دامی از بندر امام خمینی به داخل کشور اظهار کرد: ۳ فروند کشتی حامل نهادههای دامی به وزن ۳۰۰ هزار تن در اسکله فله بار مجتمع بندری امام خمینی پهلودهی شدند. وی با بیان اینکه ۵ فروند کشتی دیگر در انتظار برای ورود به اسکله و پهلودهی هستند، ادامه داد: مجموعاً ۸ فروند کشتی حامل نهادههای دامی چند روز آینده پهلودهی خواهند شد.
مدیرکل پشتیبانی امور دام خوزستان گفت: این محمولهها حامل ذرت دانهای، جو و کنجاله سویا هستند که از کشور برزیل وارد آبهای ایران شده و در بندر امام خمینی(ره) پهلودهی خواهند شد.
وی با بیان اینکه عملیات تخلیه محموله نهادههای دامی توسط دستگاههای مکنده شروع شده است، افزود: حمل مستقیم نهادههای دامی به مناطق مختلف کشور با استفاده از ناوگان حمل و نقل جادهای برنامهریزی شده است.