به گزارش “ایران اقتصادی” مسکن یکی از نیازهای اولیه خانوار محسوب می شود که در سبد هزینه های آنها جایگاه قابل توجهی را به خود اختصاص داده، به گونه ای که در خانوارهایی که در واحدهای استیجاری سکونت دارند بیشترین هزینه به مسکن اختصاص می یابد.
بنابراین بازار مسکن یکی از بخش های مهم اقتصادی برای هر خانواری به شمار می رود. اما این بازار در سال های اخیر دارای مشکلات متعددی بوده، به طوری که در سال های قبل جهش قیمتی قابل توجهی را تجربه کرده است که شاید مهم ترین علت آن کمبود عرضه نسبت به تقاضا و داشتن نگاه سرمایه ای به این کالای مصرفی است.
قدرت خرید مردم در حوزه مسکن، تنها 10 متر مربع است
ایمان زنگنه؛ کارشناس اقتصادی نیز در این خصوص در گفتگو با “ایران اقتصادی” عنوان کرد: در حوزه خرید مسکن تقاضای موثری در بازار وجود ندارد و افراد بالفعل که از نظر مالی توان و قدرت خرید دارند، تنها می توانند در حال حاضر 10 متر مربع از یک واحد مسکونی با قیمت متوسط را خریداری کنند که مهم ترین علت آن قیمت بالای این کالا در بازار مسکن است. در واقع افزایش قیمت مسکن و تورم همگام با حقوق و درآمد خانوارها افزایش پیدا نکرد و همین امر موجب شد قدرت خرید افراد در این حوزه کاهش پیدا کرده و چنین شرایطی را ایجاد کند.
وی افزود: علاوه بر تورم کاهش عرضه نیز شرایط را برای افزایش قیمت مهیا کرد زیرا حجم تقاضا از این بازار نسبت به میزان عرضه بسیار بالا بوده و همخوانی ندارد. بر اساس علم اقتصاد زمانی که حجم تقاضا از یک کالا یا خدمات افزایش و حجم عرضه کاهش پیدا کند قیمت آن افزایش خواهد داشت. بنابراین دولت باید حجم ساخت و ساز را در عرصه مسکن افزایش داده و حجم عرضه را بیشتر کند تا با کاهش قیمت مسکن در بازار مواجه شویم.
ورود واحدهای خالی به بازار مشکل مسکن را برطرف نمی کند
زنگنه در خصوص واحدهای خالی موجود در کشور نیز گفت: اگر حتی این واحدهای خالی به بازار اضافه شوند شاید تاثیری در حجم عرضه داشته باشد، اما این عرضه نمی تواند در دسته عرضه های موثر بازار قرار گیرد. زیرا اغلب واحدهای خالی در مناطق گران قیمت شهرها و یا برج ها قرار گرفته اند که اقشار متوسط جامعه توان مالی لازم برای خرید آنها را ندارند. از سوی دیگر تزریق این واحدها به بازار اجاره نیز نمی تواند گره ای از کمبود واحدهای استیجاری باز کند. زیرا نرخ اجاره بهای چنین واحدهایی از توان مالی مستاجران بسیار اصله دارد.
وی تصریح کرد: دولت می تواند برای کمبود مسکن و جبران سال هایی که ساخت و ساز متوقف شده شرایطی را ایجاد کند که با استفاده از آن میزان ساخت واحدهای مسکونی همسو با توان مالی افراد افزایش یابد. از همین رو دولت می تواند با ایجاد صندوق های سرمایه گذاری، سرمایه های خُرد موجود در کشور را جذب کرده و حجم ساخت و ساز واحدهای مسکونی را دستخوش افزایش کند.
بازار ارز و طلا یک سرمایه گذاری موقت است
در همین راستا مرتضی افقه؛ استاد دانشگاه و تحلیلگر اقتصادی نیز در گفتگو با “ایران اقتصادی” تاکید کرد: در حال حاضر بازار مسکن در رکود قرار گرفته که به محض اینکه خوشبینی های مربوط به اقتصاد به نتیجه برسد می توانیم شاهد رونق گرفتن این بازار باشیم.
در حال حاضر نگاه اغلب افراد به بازار مسکن نگاه سرمایه گذاری است که همین امر منجر به عدم کاهش قیمت این محصول مصرفی در بازار شده است. یکی از دلایل نگاه سرمایه گذاری به این بازار این است که سایر بازارها همچون بازار ارز و طلا یک سرمایه گذاری موقت محسوب می شوند. اما در مقابل آنها بازار مسکن به علت دوام بالای کالا دارای خصلت سرمایه گذاری بیشتری نسبت به این بازار است.
وی تاکید کرد: بازار مسکن یک بازار پُر طرفدار است که دارای تقاضای قابل توجهی است، اما نمی توان گفت همه تقاضای موجود در این بازار کاذب بوده و صرفا برای سرمایه گذاری است. زیرا بخشی از تقاضا به منظور سرمایه گذاری است. اما بخش دیگری از آن تقاضای واقعی بوده که خانوارها به منظور برطرف کردن نیاز خود آن را تقاضا می کنند.