به گزارش “ایران اقتصادی”، شاهپور علایی مقدم با اشاره به عملکرد قرارگاه دیپلماسی غذایی، از تولید ۱۲۵ میلیون تن محصولات بخش کشاورزی در کشور خبر داد.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با تشریح عملکرد قرارگاه دیپلماسی غذایی کشور، بیان داشت: ما حدود ۱۴ میلیون هکتار سطح زیر کشت زراعی و باغی بدون آیش داریم و از این میزان حدود ۱۰۶ میلیون تن با منشاء گیاهی محصول تولید میشود.
علایی مقدم ادامه داد: اگر این را تعمیم دهیم به تعداد کشاورزان کشورمان، ما چهار میلیون و ۲۰۰ هزار نفر بهره بردار در بخش کشاورزی داریم که اگر ۱۲۵ میلیون تن که با منشاء شیلات، دام آبزیان و دام و طیور باشد، سرانه تولید هر بهره بردار ایرانی حدود ۳۰ تن است و اگر عدد ۱۲۵ میلیون تن را باز بر اساس سرانه حدود ۸۵ میلیون نفر شهروند ایرانی تقسیم کنیم، در امنیت غذایی هر ایرانی حدود هزار و ۵۰۰ کیلوگرم سهمش از تولیدات بخش کشاورزی است.
وی خاطرنشان کرد: کشور ما پتناسیل آبی اش خیلی کم است و ما حدود ۴۰۰ میلیارد متر مکعب نزولات و بارشها را داریم که به عنوان پتانسیل آبی کشور است و از این میزان ۲۷۰ میلیارد متر مکعب از دسترس ما خارج میشود، و تنها ۱۷۰ میلیارد متر مکعب ما آب تجدید پذیر را در کشور داریم، سرانه آب تجدید پذیر ما در طول یکصد سال گذشته از حدود ۱۳ هزار متر مکعب برای هر نفر به ۱۴۰۰ متر مکعب رسیده است.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور تاکید کرد: میانگین راندمان آبیاری ما ۳۵ درصد و اخیرا با کارهای خوبی که در بخش اب و خاک و آبیاری تحت فشار اتفاق افتاده این عدد بالای ۴۰ درصد آمده و به ازای هر متر مکعب آبی که در بخش کشاورزی ایران مصرف میشود، نزدیک به یک کیلوگرم محصول تولید میشود که این عدد برای میانگین جهانی حدود دو و نیم کیلوگرم است.
این مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: ما با حدود ۳۰ کشور دنیا تفاهم نامه قرینطهای داریم در همین دولت سیزدهم با هدایت وزیر جهاد کشاورزی ما این تعداد یعنی از ابتدای فعالیت حفظ نباتات تا به الان ما با حدود ۳۰ کشور تفاهم نامه داشتیم، ولی در همین دو سه ماه گذشته ما بیش از ۹ کشوری که هیچ گونه تفاهم نامه با انها نداشتیم، تفاهم نامه امضا کردیم.
علایی مقدم ادامه داد: بیش از ۱۶، ۱۷ سال بود که سیب ما به کشور همسایه پاکستان صادر نمیشد. با کمک وزارت امور خارجه با سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت، استاندارد، گفتیم که کشور پاکستان شرایطی که میخواهد برای سلامت محصولی که برای بخش سیب است، چیست؟ وقتی نظارت را در باغاتمان بیشتر کردیم تفاهم نامه امضا کردیم بعد از ۱۶، ۱۷ سال اولین بار در این دولت صادرات سیب به پاکستان آزاد شد. در بحث محصول کیوی شما هم شاهد بودید از ۱۴ ماه گذشته به دلیل اینکه رعایت مقررات و ضوابط چه از طریق تجار، از طریق صادرات مجدد یا ری اکسپورتی که از کشورهای همسایه ما به هند انجام میشد حدود ۱۴ ماه بود که صادرات کیوی به کشور هند بسته شده بود، کیوی در کشور ما یک محصولی است که مزیت دارد برای صادرات، حدود ۲۰۰ هزار تن ما صادرات کیوی داریم که از این میزان ۳۴ هزار تن برای کشور هند بود، وقتی بسته میشود محصول بر روی دست کشاورز میماند و در بحث ارز اوری به مشکل بر میخوریم، یک کار بسیار خوبی را انجام دادیم و الحمدالله از این هفته صادرات کیوی به هند از سر گرفته میشود که یک مژده بزرگی برای باغداران و تجار و سورتینگ داران استانهای گیلان و مازندران و گلستان و مشکلات رفع شد.
رئیس سازمان حفظ نباتات گفت: از حدود ۱۲۲ میلیون تن محصولات غیر نفتی که از کشور ما صادر می شود، حدود ۴۰ میلیون تن در بخش کشاورزی است و از این ۴۰ میلیون تن که برای همه بخشهای کشاورزی است، حدود ۸ و نیم میلیون تن صادرات داریم و ۳۱ و نیم میلیون تن نیز واردات.
علایی مقدم تاکید کرد: در زرشک، زعفران، خرما و زیتون خیلی مقام خوبی داریم، ولی عددی را عرض میکنم که ببینید چقدر ما غافل بودیم در زمینه صنایع تبدیلی، حدود ۹۵ درصد زعفران متعلق به کشور ماست، اما چرخش مالی زعفران را در دنیا بررسی میکنیم چیزی حدود ۸ و نیم میلیارد دلار چرخی مالی زعفران است که بالاخره در بازارهای دنیا رد و بدل میشود، سهم ما از ۸ و نیم میلیارد دلار چیزی حدود ۵۰۰ میلیون دلار است در صورتی که ۹۵ درصد زعفران برای ایران است.