به گزارش”ایران اقتصادی” انجام واردات موجب ایجاد یک بازار رقابتی در کشور می شود و در دو بخش ارتقاء کیفیت و بهبود قیمت محصولات داخلی نیز تاثیرگذار است. با واردات خودرو نیز بازار آن از نظر کیفی بهبود و از نظر قیمتی نیز متنوع و واقعی خواهد شد.
ایمان زنگنه؛ تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفتگو با “ایران اقتصادی” در اینباره افزود: با واردات خودرو به کشور بازار انحصاری خودرو که شکل گرفته از بین خواهد رفت. همچنین با واردات خودرو رقابت در بازار ایجاد می شود که نهایتا به افزایش کیفیت و کاهش قیمت می انجامد.
اغلب در بازارهای رقابتی تولیدکنندگان برای جذب مشتری بیشتر و فروش بالاتر محصولات خود اقدام به افزایش کیفیت کالا در بازار کرده و شرایطی را مهیا می کنند تا قیمت تمام شده محصولات خود را کاهش دهند.
در واقع در چنین بازاری تولیدکنندگان اقدام به افزایش تولید کرده تا هم قیمت تمام شده محصولات شکسته شود و هم میزان عرضه به بازار افزایش پیدا کند تا علاوه بر اینکه تقاضا را پاسخ دهند مازاد عرضه نیز داشته و همین امر منجر به کاهش قیمت کل بازار می شود.
وی تصریح کرد: اما اگر میزان واردات کم باشد و یا اینکه رنج قیمتی خودروهای وارادتی بالاتر از نرخ خودرو های تولید داخلی که تقاضای بیشتر دارد باشد، بازار رقابتی نخواهیم داشت و شرایط بازار تغییری نخواهد کرد.
برای اینکه چنین اتفاقی در حوزه خورو رخ ندهد باید دقت کرد که چه کسانی این خودروها را وارد می کنند و قیمت تمام شده آن زمانی که به دست مصرف کننده می رسد، چقدر خواهد بود؟
اما نباید فراموش کرد که واردات هر کالایی در بازار جو روانی را ایجاد می کند که بر اساس آن ممکن است قیمت خرید آن کالاها کاهش پیدا کند. اما چنین شرایطی زمانی که ایجاد می شود زودگذر بوده و به راحتی از بین می رود.
زنگنه گفت: یکی از دلایل قیمت بالای این محصول نگاه سرمایه ای است که مصرف کنندگان نسبت به آن دارند؛ بنابراین تداوم افزایش قیمت به این دلیل اصلا دور از ذهن نیست.
برای خروج این کالا از حالت سرمایه ای به مصرفی در گام اول دولت باید تورم را کنترل کند تا خیلی از اقدامات مردم که در قالب سرمایه گذاری های بی مورد صورت می گیرد حذف شود.
با ایجاد چنین شرایطی، متقابلا سرمایه های خُرد و سرگردان موجود در بازار به سمت تولید سوق پیدا کرده و بخش تولیدی کشور را دستخوش رونق می کند.
وی عنوان کرد: هدف اغلب مصرف کنندگان برای خرید چنین محصولاتی پوشش سرمایه خود در مقابل تورم است و تلاش می کنند با سرمایه گذاری در چنین بخش هایی ارزش پول خود را حفظ کنند.
اما زمانی که مشکل تورم برطرف شود تقاضا برای خرید خودرو نیز روند کاهشی به خود خواهد گرفت و همین امر منجر به حضور زیاد محصولات آن در بازار می شود که نهایتا با کاهش قیمت محصول همراه خواهد بود.
از سوی دیگر زمانی که تولید افزایش پیدا کند و تقاضای یک میلیون و 500 هزار موردی بازار را پاسخ دهد، دیگر بازار از حالت افزایش قیمتی خارج خواهد شد.
زنگنه رشد نقدینگی را یکی از دلایل مهم، تورم دانست و تاکید کرد: اغلب کشورها به منظور کنترل تورم اقدام به کنترل حجم نقدینگی در کشور می کنند.
در دولت سیزدهم نیز تلاش شده شتاب رشد نقدینگی افزایش پیدا نکند، به طوری که در مقایسه با دولت قبلی این امر کاملا مشخص است. در واقع در با انضباط مالی و مخارج کمتر دولت می تواند رشد اقتصادی ایجاد کند که برای این کار باید تولید داخلی را افزایش دهد تا تولید ناخالص ملی افزایش پیدا کند. با توجه به این اقدامات در چنین شرایطی وابستگی به نفت کاهش قابل توجهی خواهد داشت و اقتصاد نفتی حذف خواهد شد.