جمعه؛ 11 فروردین 1402

تولید زیتون امسال نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری دارد و برآورد می‌شود که افزایش 150 درصدی داشته باشد؛ به‌ طوری‌ که این میزان تولید در تاریخ تولید این محصول در کشور بی‌سابقه است. انتظار بر این است تولید زیتون امسال به 200 هزار تن برسد در حالی که سال قبل در حدود 100 هزار تن تولید شده بود.

به گزارش “ایران اقتصادی“، جواد میرعرب؛ مجری طرح توسعه کشت زیتون با تأکید بر توسعه زیتون کاری و ایجاد باغات زیتون در کشور گفته است: «امسال از حدود ۷۵ هزار هکتار عرصه زیتون کاری کشور در نقاط نیمه گرمسیری، ۲۰۰ هزار تن برداشت زیتون خواهیم داشت.»

به گفته میرعرب، امسال با تلاش باغداران و وزارت جهاد کشاورزی و مناسب بودن شرایط اقلیمی، یکی از سال‌های بسیار خوب در تولید زیتون محسوب می‌شود که از حدود ۲۰۰ هزار تن زیتون تولید شده، حدود ۱۵ هزار تن روغن زیتون و ۱۰۰ هزار تن حداقل میزان کنسروی خواهد بود.

بر اساس آمار اعلام شده عملکرد تولید ارقام کنسروی زیتون در باغات کشور در سال‌جاری از حدود 7 تا 12 تن در هر هکتار و عملکرد تولید ارقام روغنی زیتون 13 تا 17 تن در هکتار پیش‌بینی می‌شود.

مصرف سالانه روغن زیتون کشور ۱۵ هزار تن و ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تن کنسرو زیتون است. سرانه مصرف کنسرو زیتون در کشور به ازای هر نفر 952 گرم و سرانه مصرف روغن زیتون 188 گرم در نظر گرفته می‌شود.

به طور میانگین سالانه در کشور به 15 هزار تن روغن زیتون نیاز است که از این میزان 75 درصد از طریق تولید داخلی و بقیه از محل واردات تأمین می‌شود.

بر اساس آمارهای اعلام شده در سال 1400 ،۹ هزار تن روغن زیتون و ۱۱۰ هزار تن دانه زیتون تولید شد. همچنین میزان تولید کل محصول زیتون در کشور در سال ۹۹ حدود ۱۲۰ هزار تن بود در حالی‌ که در سال ۹۸ در حدود ۱۴۷ هزار تن میوه زیتون در ۹۲ هزار هکتار تولید شد که با تولید بیش از ۱۱ هزار و ۶۴۷ تنی روغن زیتون در کشور، تولید روغن خوراکی زیتون نسبت به سال ۹۷ به ۸۰ درصد افزایش یافت.

خودکفایی در تولید روغن زیتون محقق نشد

مهدی عباسی رئیس شورای ملی زیتون در گفت‌و‌گو با «ایران» با اشاره به افزایش تولید زیتون در سال‌جاری گفت: قبل از زمان برداشت انتظار تولید 250 هزار تنی زیتون وجود داشت و حالا این پیش‌بینی محقق شده و حتی انتظار می‌رود تولید به بیش از این مقدار هم برسد.

عباسی اضافه کرد: برداشت زیتون تا اواسط دی ماه ادامه خواهد داشت و طبق برآوردهای اولیه 75 درصد از محصول تولید شده در سال‌جاری برای کنسرو و 25 درصد برای روغن استحصال شده مورد استفاده قرار می‌گیرد در حالی‌ که این میزان برای روغن زیتون در سال‌جاری رقم پایینی است و ما انتظار رسیدن به خودکفایی را برای تولید روغن زیتون داشتیم اما از این مسأله جا ماندیم.

وی اظهار کرد: تأخیر در خرید زیتون باعث شد زیتونی که در کل دنیا ۸۰ درصد برای روغن‌گیری استفاده می‌شود برای کنسرو برداشت شود که ارزش غذایی در مقایسه با روغن زیتون ندارد. همچنین بازار کنسرو را هم اشباع و به نوعی خراب کند. زیرا وقتی بیشتر از نیاز بازار، زیتون کنسروی عرضه شود عرضه و تقاضا به‌هم می‌خورد.

به گفته عباسی، مصرف داخلی روغن زیتون سالانه 15 هزار تن است و میزان تولید در سال‌های قبل 10 هزار تن بود و بر این اساس هر سال در حدود 5 هزار تن روغن زیتون به کشور وارد می‌شد در حالی‌ که امسال با توجه به افزایش 100 درصدی تولید زیتون امکان تولید 10 هزار تن روغن زیتون مازاد را داشتیم اما به این میزان مازاد تولید نرسیدیم و باز هم باید از کشورهای دیگر واردات داشته باشیم.

رئیس شورای ملی زیتون در پایان سخنانش با بیان اینکه امسال امکان صادرات روغن زیتون وجود ندارد، گفت: امکان صادرات زیتون کنسروی از کشور وجود دارد و بر اساس رایزنی‌های انجام گرفته شرایط برای صادرات زیتون به روسیه مهیا شده است.

این کشور به علت تحریم‌هایی که کشورهای اروپایی برای آن ایجاد کرده‌اند، برای واردات کنسرو زیتون با ایران تفاهمنامه امضا کرده و قرار است 40 هزار تن کنسرو زیتون به این کشور صادر شود. علاوه بر روسیه کنسرو زیتون به کشورهایی همچون فنلاند، سوئیس، پاکستان، کانادا و عراق هم صادر می‌شود.

اقدامات حمایتی دولت از زیتون‌کاران

سازمان تعاون روستایی از تولیدکنندگان خرید با قیمت پایه ۲۵ هزار تومان را آغاز کرده است تا با هدف حفظ منافع کشاورزان، قیمت از این رقم پایین‌تر نیاید.

بر اساس مصوبه شورای قیمت‌گذاری، امسال با توجه به دو برابر شدن تولید زیتون، مشوقی در نظر گرفته است که به ازای هر ۵ کیلو میوه‌ای که خریداری شود، اجازه یک کیلوگرم صادرات روغن زیتون هم داده می‌شود.

باغات زیتون دارای قدمت زیادی هستند که نیاز به نوسازی سیستم آبیاری دارند. با توجه به لزوم بهینه‌سازی در مصرف آب، به صورت پایلوت، سیستم آبیاری در باغ‌های زیتون نوسازی شده است که باعث می‌شود عملکرد تولید زیتون در واحد هکتار حداقل به ۲ تا ۳ برابر افزایش پیدا کند.

دولت درصدد است در تولید روغن زیتون از ارقام روغنی حمایت بیشتری کند و در قالب یارانه، بخشی از هزینه نهال را پرداخت کند و به افرادی که درصدد ایجاد باغات متراکم و فوق متراکم هستند از بند «الف» تبصره ۱۸ حمایت‌های تسهیلاتی را داشته باشد.