یکشنبه؛ 07 خرداد 1402

معاون سابق نظارت بانک مرکزی با تاکید بر اینکه دولت باید خط قرمز استقراض از منابع بانکی را که در سال گذشته دنبال کرده با حساسیت بیشتری ادامه دهد، گفت: فروش دارایی های مازاد دولت، راهکار موثری برای جبران کسری بودجه دولت است.

به گزارش”ایران اقتصادی” هر سال در فصل پاییز یکی از موضوعات اقتصادی که دولت به آن می پردازد بودجه است و چالش مهم بودجه نیز کسری است.

در واقع دولت برای کاهش این کسری ابتدا تلاش می کند در مقابل هزینه ها ایستادگی کرده و آنها را کاهش دهد و پس از آن برنامه ریزی هایی نیز به منظور افزایش درآمد انجام می دهد.

در این راستا و برای جبران کسری که در بودجه ایجاد می شود به روش ها و ابزارهای مختلفی رجوع می شود. در این میان امسال با توجه به تاکید دولت در اینکه در جنگ اقتصادی هستیم، تنظیم بودجه سال آینده نیز با توجه به شرایط ویژه باید تدوین شود.

فرهاد حنیفی؛ معاون سابق نظارت بانک مرکزی در گفتگو با “ایران اقتصادی” اظهارداشت: در حال حاضر، به علت تحریم ها منابع درآمدی کشور به شدت کاهش یافته است، از این رو باید تلاش کرد تا این کاهش منابع تا حدودی جبران شود تا با کمترین کسری در بودجه سال آینده مواجه شویم. دولت برای این کار باید چند اقدام را همزمان انجام دهد تا تاثیرگذار باشد.

در گام اول باید بودجه سختگیرانه تری را در نظر بگیرد، یعنی امکان صرفه جویی در برخی حوزه ها وجود دارد و می توان به برخی از حوزه هایی که به آنها بودجه تعلق می گیرد، منابع کمتری اختصاص داد.

منظور از صرفه جویی در حوزه های مختلف این است که به بخش هایی که بودجه را صرف اقدامات مثبتی کرده و کارکرد داشته اند به گونه ای که اقدامات آنها به صورت عیان مشخص است، منابع مناسب تری تخصیص یابد.

علاوه بر آن، باید به بخش هایی که اقدامی انجام نداده اند، بودجه کمتری اختصاص داد. همچنین یکی از اقداماتی که دولت می تواند به منظور جبران کسری بودجه انجام دهد فروش دارایی های مازاد دولتی است که دارای ظرفیت قابل توجهی نیز هستند و در سال های گذشته از آنها به خوبی بهره برداری نشده است. برای این کار نیازمند یک برنامه مدون با یک اقدام ساده است.

وی یکی دیگر از راه های کاهش کسری بودجه را فروش اوراق دولتی دانست و عنوان کرد: با چنین اقدامی نیز بخش دیگری از  کسری بودجه جبران می شود.

همچنین یکی از روش هایی که دولت قبل نیز از آن استفاده کرده، استقراض از منابع بانکی است که در دولت سیزدهم خط قرمز بوده و اقدام به اینکار نکرده و باید همچنان خطر قرمز قرار گیرد، زیرا چنین اقدامی تورم را دامن زده و افزایش می دهد.

یکی از مهم ترین عوامل تورم چاپ پول و رشد نقدینگی در کشور است که اگر تا حدود زیادی آن را کنترل کنیم، می توانیم تورم را نیز کنترل کنیم.

حنیفی تصریح کرد: از سوی دیگر دولت باید در زمان اختصاص بودجه، به گونه ای برنامه ریزی کند که اساس آن درآمد موجود کشور باشد. بنابراین با کسری بودجه غیر قابل جبرانی مواجه نخواهیم شد.

در حال حاضر، نگاهی که مجلس به درآمدهای کشور دارد خوشبینانه بوده و آن را بالا در نظر می گیرد، در حالی که اگر درآمد واقعی به درستی محاسبه و بر اساس همان برنامه ریزی بودجه صورت گیرد، کسری بودجه کمتری خواهیم داشت.

زیرا عوامل کسری بودجه کمتر خواهد شد و کسری نیز عددی واقعی خواهد بود. باید در نظر داشت در حال حاضر به علت تحریم ها میلیاردها دلار از درآمد کشور کاهش پیدا کرده است.