یکشنبه؛ 07 خرداد 1402

یک کارشناس بازار خودرو افزایش عرضه و همچنین افزایش تیراژ تولید خودرو را دو عامل مهم در کاهش قیمت خودرو در بازار دانست و گفت: در زمینه خروج بازار از حالت سوداگری نیز باید سامانه مالیاتی ثبت تمامی معاملات خودرو ایجاد و فعال شود تا برای سوداگران صرفه اقتصادی دلالی خودرو از بین برود.

به گزارش”ایران اقتصادی اغلب تقاضاهایی که در بازار خودرو وجود دارد تقاضاهای کاذب است، به این معنا که بخش قابل توجهی از خرید و فروش ها در بخش دلالی و سوداگری صورت می گیرد و تعداد مصرف کنندگان واقعی محدود است؛ از اینرو بازار دجار تلاطمات قیمتی می شود.

فرشید ایلاتی؛ کارشناس فعال در حوزه خودرو در گفتگو با”ایران اقتصادی” افزود: یکی از اقداماتی که باید در خصوص کاهش قیمت خودرو در کشور صورت گیرد این است که این محصول از کالای سرمایه ای به کالای مصرفی تبدیل شود.

زیرا در حال حاضر، اغلب افراد به منظور حفظ ارزش پول خود اقدام به خرید خودرو می کنند. از سوی دیگر بازار خودرو به علت کاهش عرضه ای که وجود دارد با کمبود خودرو مواجه است و چنین اقداماتی (خرید به منظور پس انداز) می تواند به این کمبود عرضه دامن بزند، در حالی که هنوز تقاضاها به قوت خود باقی است.

بنابراین علاوه بر اینکه به این محصول نگاه سرمایه ای می شود قیمت آن نیز روند صعودی به خود می گیرد. حال با واردات خودرو شاید بخش عرضه بازار دستخوش رونق شود، اما نمی توان توقع داشت افرادی که نیاز به خودرو دارند و در قشر متوسط رو به پایین جامعه هستند توان مالی لازم برای خرید این محصولات را داشته باشند.

ایلاتی گفت: واردات خودرو با همه مزایایی که دارد یکی از معایب آن خروج ارز از کشور است. در حوزه خودرو مهم ترین موضوع افزایش تیراژ تولید در کشور است که منجر به افزایش عرضه و کاهش قیمت این کالا در بازار می شود.

برخی کارشناسان موضوع کیفیت را وارد این مباحث می کنند، در حالی که کیفیت خودروهای تولیدی و افزایش آن امری جداگانه در این حوزه است. زمانی که حجم تولید افزایش پیدا کند قیمت به دو علت شکسته شده و کاهش پیدا می کند.

اول به علت اینکه زمانی که عرضه آن در بازار افزایش داشته باشد قیمت آن کاهش خواهد یافت، یعنی زمانی که عرضه بیشتر از تقاضا شود با کاهش قیمت مواجه هستیم.

دوم اینکه در تولید با تیراژ بالا هزینه های تولید کاهش پیدا می کند. به طور مثال تولیدکننده از یک قالب که با قیمت قابل توجهی ساخته شده چندین قطعه برای چندین خودرو تولید می کند.

همچنین برای کاهش قیمت خودرو دولت باید خرید و فروش را در کشور آزاد بگذارد، اما در نظام مالیاتی شرایطی را در نظر بگیرد که بر اساس آن در زمان فروش موظف شوند مالیات بر عایدی سرمایه پرداخت کنند که با چنین اقدامی سفته بازی از بازار خودرو حذف می شود و قیمت نیز دستخوش کاهش خواهد شد.

زیرا صاحبان خودرو هرچه مدت زمان بیشتری سرمایه گذاری داشته باشند، مالیات کمتری خواهند داد که این امر برای سفته بازان (افرادی که نگاه سرمایه ای به خودرو دارند) اصلا صرفه اقتصادی ندارد.

وی در خصوص ساماندهی بازار خودرو تصریح کرد: در این بازار نیز همانند بازار مسکن سامانه ای ایجاد شود که در آن معاملات خودرو ثبت و به خریداران و فروشندگان یک کد رهگیری تعلق گیرد.

در این سامانه باید تاریخ معامله، قیمت خودرو و مبلغ معامله نیز ذکر شود. تا زمانی که خریدار اقدام به فروش این محصول کرد مشخص شود که چه زمانی خودرو را خریداری کرده اند و قیمت آن نیز چقدر افزایش یافته تا براساس آن مشخص شود چه میزان مالیات باید پرداخت کند.