به گزارش”ایران اقتصادی”یکی از نعمت هایی که در کشور ما به وفور یافت می شود، ذخایر معدنی است. ذخایری که با وجود ظرفیت بالایی که دارد اغلب دست نخورده باقی مانده است. بیشتر کارشناسان معتقدند استفاده از این ذخایر ارزی می تواند شرایط را برای رشد اقتصادی در کشور مهیا کند.
وحید شقاقی شهری؛ کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با “ایران اقتصادی” عنوان کرد: ایران با توجه به ذخایر معدنی که در خود دارد، جز 10 کشور برتر دنیا در این زمینه به شمار می رود. در کشور در حوزه معادن ظرفیت بالقوه ای داریم، اما تاکنون از آن بهره برداری قابل توجهی نشده است.
در حالی که سایر کشورهای جهان این ظرفیت بالقوه را به بالفعل تبدیل کرده و فعالیت های مهمی در زمینه استخراج و تولید صورت گرفته اند. اما اغلب معادن ایران که ظرفیت بالایی دارند استفاده نکرده و دست نخورده باقی مانده اند. به تازگی برخی از شرکت ها و موسسات وارد این حوزه شده و گام های ابتدایی برای اکتشافات را انجام داده اند.
با توجه به ظرفیتی که در بخش معدن وجود دارد، استفاده از این عرصه می تواند جهش بزرگی در صادرات کشور ایجاد کند. در حال حاضر شرکت هایی که به این حوزه ورود کرده اند توانسته اند از سودآوری خوب این حوزه بکر بهره مند شوند.
زیرا اغلب کشورها به مواد معدنی نیازمند هستند و یا اینکه نیاز به فراورده ها و محصولات پایین دستی آن هستند. در واقع مواد استخراج شده از این معادن مولفه تولید برای بازارهای داخلی و بین المللی محسوب می شود و با افزایش تولید صادرات نیز رونق می گیرد. بنابراین حرکت این چرخه منجر به رشد اقتصادی در هر کشوری می شود.
برای فعالیت در این حوزه افراد نیازمند سرمایه گذاری های قابل توجهی هستند که برای تامین آن نیازمند جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی هستیم. در واقع با توجه به قیمت بالایی که ماشین آلات و تجهیزات دارند، سرمایه قابل توجهی نیز برای اکتشاف، استخراج و صادرات این مواد مورد نیاز است.
حال اگر بخواهیم این مواد اولیه را به محصولات پایین دستی تبدیل کنیم باید تجهیزات مورد نیاز برای آن را نیز تهیه کنیم که خود سرمایه قابل توجهی را نیاز دارد. توسعه معادن در کشور این قابلیت را دارد که موجبات رشد اقتصادی را فراهم کند.
برای صادرات خام این مواد معدنی باید برنامه ریزی های لازم را انجام دهیم تا تمام این مواد به صورت خام از کشور خارج نشوند. زیرا زمانی که این مواد را به محصولی تبدیل کرده و تولید می کنیم ارزش افزوده آن بالا می رود.
از سوی دیگر با توجه به نیاز دنیا به این محصولات زمانی که مواد خام آن در دسترس کشورها نباشد آنها محصولات تولیدی و آماده شده توسط کشور ما را خریداری می کنند. بنابراین دروازه های صادراتی کشور رونق گرفته و اقتصاد نیز دستخوش رشد خواهد شد.
در حال حاضر، دولت سیزدهم باید راهبرد مشخصی در بخش معدن داشته باشد که مهم ترین رویکرد آن صادرات محوری باشد. چنین اقدامی نیازمند زمان قابل توجهی است به طوری که جزو برنامه های بلندمدت اقتصادی محسوب می شود.
زیرا بخش اکتشافات و جذب سرمایه گذار در این حوزه هر کدام نیازمند برنامه ریزی های مرتبط با آن است. از سوی دیگر نباید فراموش کرد زمانی که صادرات در کشور افزایش پیدا می کند نیاز ارزی کشور کشور نیز تا حدودی برطرف خواهد شد.