وحید شقاقی؛ اقتصاددان برای جلوگیری از التهاب ارز، سکه و طلا که این روزها کشور با آن درگیر شده است، 5 توصیه و راهکار ارائه داد. شقاقی با بیان اینکه این توصیه ها حاصل تجربه 5 سال حضور مستمر در بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و دارایی و حضور در نشست های تخصصی اقتصادی (که در شرایط سخت تحریم هایی که دولت ترامپ بر کشور اعمال می کرد) است، افزود: از این رو به نظرم با اعمال این توصیه ها دولت سیزدهم می تواند از التهاب بازار ارز و سکه در شرایط تحریم جلوگیری کند.
شقاقی به «ایران اقتصادی» گفت: اولین توصیه من به دولت سیزدهم این است که یک کانال محدوده نوسان قیمت دلار را مبتنی بر ذخایر و منابع ارزی در اختیار و دیگر متغیرهای سیاسی و اقتصادی باید تعیین کند.
به عنوان مثال، منابع ارزی در اختیار خود را با شرایط پیش روی کشور (مثلا کانال 32 تا 34 هزار تومان) تعیین کند. البته باید بگویم این کار هم به مطالعات و اطلاعات پشت پرده و راستی آزمایی در شرایط کنونی نیاز دارد.
این اقتصاددان توصیه دوم را مداخله هوشمند و لحظه ای و موثر بانک مرکزی برای مدیریت ارز در کانال تعیین شده، عنوان کرد و افزود: در این کانال باید در کرانه پایین اقدام به خرید ارز کرده و در کرانه بالا اقدام به فروش کند. باید این کانال و نوسانات را به صورت هوشمند مدیریت کرده و در داخل همین محدوده به ثبات بازار ارز کمک کند.
وی به توصیه سوم اشاره و تاکید کرد: دولت باید سامانه اولویت بندی واردات که در گذشته هم وجود داشت را دوباره راه اندازی کرده و تقویت کند. اگر واردات اولویت بندی شود و بانک مرکزی هم بتواند بر اساس نیازهای وارداتی بر پایه اولویت ها تخصیص ارز را انجام دهد، می تواند موفق باشد.
شقاقی در ادامه هماهنگی ارکان دولت برای مدیریت اخبار و شایعات و مدیریت رسانه ها را چهارمین توصیه اش عنوان کرد و گفت: با مدیریت رسانه ها و اخبار و هماهنگی ارکان، دولت می تواند انتظارات تورمی را کنترل کند. باید ارکان دولت اعم از وزارت اقتصاد و دارایی، صمت، وزارت امور خارجه، گروه دیپلماسی سیاسی دولت و … با هم همانگ باشند تا انتظارات تورمی هم مدیریت و کنترل شود.
این اقتصاددان از دولت خواست در زمینه واردات کالاهای غیرضروری سخت گیری کند. وی افزود: مدیریت ساماندهی واردات کالاهای ضروری بهنگام و سختگیری در قاچاق کالا و ارز مهم و ضروری است.
شقاقی در اخر نیز توصیه کرد تا دولت به بازار سرمایه بیشتر اهمیت دهد و کمک کند تا بازار سرمایه جذابتر شود. به اعتقاد وی، این اقدام موجب می شود تا بخشی از نقدینگی که در جامعه وجود دارد، جذب بازار سرمایه شود و اجازه بازی در دیگر بازارهای موجود در کشور مانند ارز، سکه و طلا وجود نداشته باشد. به این ترتیب جذب نقدینگی می تواند در راستای تولید و تامین مالی بنگاه های اقتصادی باشد و به سمت دلار و طلا نرود.