به گزارش “ایران اقتصادی“، ایران با توجه به دسترسی به آب فراوان، اقلیم متنوع، طبیعت و اکوسیستم خاصی که دارد، از پتانسیل بسیار بالایی در زمینه پرورش آبزیان، به خصوص میگو برخوردار است و به همین دلیل مزارع پرورش میگو از سال 1372 در کشورمان ایجاد شدند. به طوری که از این مزارع سال گذشته حدود 57 هزار تن میگوی پرورشی تولید و از این مقدار بیش از 36 هزار تن صادر شده است، پرورش میگو در ایران به دو صورت سنتی و مکانیزه انجام میشود.
پرورش میگو در بسیاری از استانهای ایران که اهم آن، استانهای همجوار با ساحل خلیج فارس مانند خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان و نیز استانهای شمالی که با دریای خزر همجوار است مانند استان گلستان، صورت میگیرد.
زمینهای همجوار با دریا به صورت طبیعی شور هستند و اغلب برای کشاورزی مناسب نیستند، اما همین زمینهای شور که وسعت آنها نیز در کشور ایران کم نیست، مناسبترین محل جهت پرورش میگو و آبزیان آبهای شور است.
به همین دلیل از دهه گذشته تاکنون رشد چشمگیری در ایجاد حوضچه پرورش، صدور مجوز، مقابله با بیماریهای میگو پرورشی به روش بیوتکنیک و صنعتی شدن پرورش میگو اتفاق افتاده، به طوری که در سال 1400 به میزان 56.7 تن و به ارزش 166.9 میلیون دلار، فقط سهم صادرات میگو بوده است.
با توجه به آنکه میگو هر ساله سهم زیادی در ارزآوری بخش کشاورزی و شیلاتی کشورمان دارد لازم است علاوه بر بالا بردن ظرفیتهای تولید، صادرات این محصول نیز افزایش یابد.
به همین دلیل خبرها حاکی از آن است که با توجه به توسعه دیپلماسی اقتصادی در دولت سیزدهم کشورهای مختلف از جمله چین و روسیه تمایل زیادی به واردات میگوی ایرانی داشته باشند.
در همین خصوص مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه اظهار داشت: در حالی که چینیها تقاضای سالانه یک میلیون تن میگو را از ما دارند، اما ما فقط 32 هزار تن سالانه به این کشور صادر کردهایم.
از طرف دیگر هماکنون علاوه بر روسیه و چین کشورهای ارمنستان، اسپانیا، امارات، ایتالیا، بحرین، بلاروس، ترکیه، عراق، عمان، قزاقستان، قطر، کویت، لبنان و مالزی پای ثابت واردات میگوی ایرانی در شش ماهه نخست سالجاری بودهاند.
به همین دلیل لزوم توسعه تولید میگو و برنامهریزی برای صادرات این محصول از کشورمان بیش از پیش احساس میشود.
برنامهریزی برای تولید 100 هزار تن میگو در کشور
علی اکبر خدایی، دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران در گفتوگو با «ایران» درخصوص آخرین وضعیت تولید و بازار میگو در کشورمان گفت: میزان تولید میگو در کشورمان در سال جاری به 60 تا 65 هزار تن خواهد رسید.
وی افزود: به طوری که انتظار میرود 55 تا 61 هزار تن میگوی پرورشی و 4 هزار تن میگوی دریایی صید شده تا از این طریق روانه بازار داخلی یا به دیگر کشورها صادر شود.
دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران خاطرنشان کرد: بیشترین میگوی تولید شده کشورمان در بوشهر تولید میشود به طوری که تاکنون در این استان 38 هزار تن میگو برداشت شده است.
خدایی اظهار کرد: از طرف دیگر 10 هزار تن میگو در هرمزگان، 3 هزار تن میگو در چابهار سیستان و بلوچستان، 2 هزار و 500 تن میگو در گمیشان استان گلستان و یک هزار تن میگوی پرورشی در استان خوزستان برداشت شده است.
وی افزود: انتظار داریم تا چند سال دیگر و براساس برنامهریزیهای کلان صورت گرفته در کشور میزان تولید و برداشت میگو به 100 هزار تن برسد.
یک سوم صادرات میگوی کشورمان به چین است
این مقام صنفی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به درخواست چینیها از کشورمان برای واردات یک میلیون تن میگو گفت: در وضعیت فعلی بازار میگو در کشورمان راکد است و این تقاضای چینیها میتواند میزان صادرات کشورمان را افزایش دهد.
خدایی تصریح کرد: در سال گذشته از 36 هزار تن میگوی صادراتی کشورمان، 30 درصد آن که حدود 14 هزار تن میباشد توسط چینیها وارد شد.
دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران گفت: از طرف دیگر انتظار داریم با توجه به تفاهمنامهای که توسط مسئولان دامپزشکی کشورمان در دولت سیزدهم با چینیها بسته شده، استقبال چینیها از میگوی ایرانی افزایش یابد.
وی افزود: از طرف دیگر با توجه به کیفیت، طعم و مزه میگوی ایران، رضایتمندی خریداران چینی تأمین شده و آنها به توسعه واردات میگو از کشورمان ترغیب شدهاند.
چین؛ بزرگترین بازار مصرف میگو در جهان
خدایی در ادامه اظهار کرد: چین بزرگترین تولیدکننده و مصرف کننده میگوی جهان است به طوری که این کشور یک میلیون و 400 تا یک میلیون و 500 هزار تن میگو تولید و 400 تا 500 هزار تن نیز وارد میکند، به همین دلیل میتوان گفت با توجه به تولید، واردات و مصرف 2 میلیون تن میگو، این کشور بزرگترین بازار میگوی جهان است.
دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران گفت: با توجه به حضور هند و اکوادر در بازار میگوی چین به نظر میرسد دیپلماسی اقتصادی در دولت سیزدهم باید توسعه یابد و از طرف دیگر صادرکنندگان میگوی کشورمان نیز هنر به خرج دادهاند تا بتوانیم سهم زیادی از بازار میگوی چین داشته باشیم.
میزان مصرف سرانه میگو
این کارشناس بخش آبزیان کشور در مورد سرانه مصرف میگو در ایران و جهان نیز گفت: آمارهای دقیقی از سرانه مصرف داخلی وجود ندارد اما به طور کلی سالانه حدود ۱۰هزار تن از تولیدات ما در کشور مصرف میشود و با احتساب جمعیت ۸۰ میلیون نفری میتوان گفت سرانه مصرف میگو در ایران سالانه حدود ۱۰۰ گرم است.
خدایی در پایان گفت: همانطور که میدانید به طور کلی ما دو دسته میگو داریم؛ دریایی و پرورشی که صددرصد میگوی پرورشی ما گونهای به نام «وانامی یا به اصطلاح گونه سفید غربی» است و اگرچه خاستگاه این گونه، کشور اکوادور است در همه جای دنیا پرورش داده میشود. از سوی دیگر کل میگوی دریایی ما ۳ گونه «میگوی ببری» که متعلق به بوشهر تا هرمزگان است، گونه «میگو موزی» که از هرمزگان تا جاسک است و یکسری میگو هم به نام «میگوی سرتیز» که متعلق به خوزستان است را دربر میگیرد.
افزایش وزن، میگوی ایرانی را بازارپسندتر کرده است
محمدابراهیم اسماعیلی، فعال صنعت پرورش میگو در کشورمان در گفتوگو با «ایران» اظهار کرد: بازار چین ظرفیت بسیار بزرگی برای صادرات میگوی کشورمان محسوب میشود، به همین دلیل توجه به طعم، وزن و کیفیت میگو میتواند مثمرثمر باشد تا از این طریق بتوانیم بازارهای صادراتی بیشتری را فتح کنیم.
این فعال صنعت پرورش میگو خاطرنشان کرد: خوشبختانه با ورود مولدهای نو به صنعت تولید میگو، اخیراً تحولات شگرفی در تولید این آبزی صورت گرفته است، به طوری که وزن میگوی ایرانی عمدتاً 16 گرم بود ولی در سال جاری شاهد ارتقای 30 درصدی وزن میگوی ایرانی هستیم.
وی در پایان گفت: وزن بالای میگو سبب بازارپسندی بیشتر این محصول میشود به همین دلیل کشورهای مختلف از میگوی تولید شده با وزن بالا در ایران استقبال زیادی خواهند کرد.
این فعال صنعت پرورش میگو افزود: وقتی وزن میگو بالا میرود دو سود برای پرورشدهنده دارد. یکی اینکه تولید او افزایش مییابد و دیگر اینکه با بزرگتر شدن میگو، قیمت فروش هم بالاتر میرود پس سود دوجانبه است.