به گزارش “ایران اقتصادی“، با انتشار صورتهای مالی شرکتهای فولادی فعال در بازار سرمایه مشخص شد، این صنعت در نیمه نخست سال باوجود افزایش درآمدهای عملیاتی و مقدار فروش، نتوانسته سودسازی خود را بهبود بخشد و به طور میانگین سود خالص این شرکتها 14.5 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است. این روند در شرکتهایی مانند «فخوز»، «هرمز»، «کویر» و «فجر» با شدت بیشتری صورت پذیرفته و این شرکتها بالای 40 درصد افت سودسازی را گزارش کردهاند.
صنعت فولاد دومین ارزآور بزرگ کشور
صنعت فولاد با حدود 20 نماینده و ارزش بازاری 600 هزار میلیارد تومان، حدود 10 درصد از کل ارزش بازار سهام را به خود اختصاص میدهد. این صنعت در ایران به عنوان یک صنعت صادرات محور شناخته میشود و طی سالهای قبل، پس از پتروشیمیها، دومین گروهی بود که بیشترین ارزآوری غیرنفتی را برای ایران رقم زد. همچنین وجود معادن غنی و برخورداری از انرژیهای ارزان قیمت، عناوینی بوده که تولید فولاد را در ایران با مزیتهای نسبی اقتصادی روبهرو کرده است.
با وجود این قرار گرفتن برخی کارخانههای بزرگ مقیاس در مناطق خشک و کم آب ایران باعث شده نه تنها زیستگاه شهرهایی که این کارخانهها در مجاورت آنها در حال فعالیت هستند با مشکلاتی روبهرو شود، بلکه مشکلات تأمین آب مورد نیاز، برتولید این کارخانهها تأثیرگذار شود و تأمین سوخت و برق نیز برای آنها با دشواری روبهرو شود؛ امری که به تازگی فولادسازان با سرمایهگذاری در طرحهایی چون احداث تصفیه خانهها برای آب مورد نیاز از فاضلاب شهری و سرمایهگذاری در نیروگاهها برای تأمین برق مورد نیاز خود، خارج از سیستم توزیع برق سراسر، در پی رفع آنها رفتهاند.
یکی دیگر از چالشهای مؤثر بر فعالیتهای عملیاتی شرکت، تأمین پایدار کنستانتره سنگ آهن، گندله و آهن اسفنجی باکیفیت است که این امر منجر به کاهش تولید و افزایش هزینههای تولیدی میشود؛ موضوعی که با برنامهریزی مدیران فولادی در سال جاری، کمترین تأثیر را بر روند کلی تولید آنها داشت تا در حالتی که تولید فولاد جهانی با کاهش 4.3 درصدی روبهرو شد، تولید فولاد خام ایران حدود 9.8 درصد افزایش یابد.
در حال حاضر، نرخ خرید کنستانتره سنگ آهن، گندله و آهن اسفنجی بهصورت توافقی بین فولاد سازان و معادن، به قیمت 18، 24 و 65 درصد نرخ متوسط شمش فولاد خوزستان خریداری میشود.همچنین سرمایهگذاری در راهها و شبکههای ترانزیت کشور، از دیگر اقداماتی است که توسعه آنها میتواند از هزینههای تولید شرکتها بکاهد و حاشیه سود عملیاتی آنها را بهبود بخشد.
افزایش هزینهها و کاهش قیمت محصولات نهایی، حاشیه سود فولاد سازان را کاهش داد
آمار نشان میدهد، هرچند که فولادسازان، سال 1400 توانستند درآمدهای عملیاتی و غیر عملیاتی خود را با افزایش قابل توجهی روبهرو کنند، اما با شروع تنشهای جهانی و رکود در بازارهای هدف، قیمتهای جهانی فلزات با کاهش روبهرو شد و تقاضای جهانی بشدت ضربه خورد.
این موارد در کنار ورود شرکتهای روسی به بازارهای هدف شرکتهای ایرانی باعث شد ت صادرات این شرکتها با افت 50 درصدی روبهرو شود و بیشتر تولیدات آنها در داخل کشور عرضه شود.
کاهش قیمتها در کنار افزایش قیمت نهادههایی مانند انرژی، نیروی کار، حملونقل و تجهیز واحدهای تولیدی باعث شد از میزان حاشیه سود عملیاتی فولادیها کاسته شود و این عنوان به عدد 33.3 درصد برسد.
کاهش صادرات شرکتها و همچنین گمانه زنیها در خصوص افزایش دوباره قیمت انرژی در فصل دوم سال و همچنین ناترازی بالای گازی برای روزهای اوج مصرف در زمستان که بیم عدم تأمین گاز مورد نیاز برای صنایع را به وجود میآورد، باعث شد در بازار سهام نیز سهام شرکتهای فولادی با افت 24.45 درصدی قیمت روبهرو شود و بیشترین تأثیر را بر شاخص کل بازار سهام به ثبت رساند.
نسبت 4.9 قیمت به درآمد صنعت فولاد
هرچند که شرکتهای فولادی نتوانستند عملکرد مناسبی در نیمه اول سال جاری از خود نشان دهند و سودسازی آنها با کاهش روبهرو شد، اما کاهش قیمت سهام آنها باعث شد نسبتهای ارزندگی سهام آنها در سطوح بسیار جذابی قرار گیرد تا کارشناسان همچنان سهام فولادی را یک گزینه جذاب برای سرمایهگذاری بیان کنند.
در حال حاضر، نسبت قیمت به درآمد این صنعت حدود عدد 4.97 قرار گرفته و نسبت قیمت به فروش (P/S) نیز در محدوده عدد 1.6 قرار دارد. آمارها نشان میدهد هرچند که نسبت قیمت به درآمد گروه نسبت به انتهای شهریورماه 0.5 واحد بهبود یافته، اما نسبت قیمت به فروش با 0.1 افزایش روبهرو شده است.
کارشناسان بر این باورند که اگرچه با توجه به افزایش هزینههای سربار تولید و حقوق دستمزد و انرژی در سال جاری حاشیه سود عملیاتی صنعت فولاد تا حدودی کاهش یافته است، اما این عنوان همچنان در محدوده مناسبی قرار خواهد داشت و با توجه به رشد تولیدات این صنعت انتظار میرود سرمایهگذاری در سهام فولادی، بازدهی مناسبی برای سهامداران به همراه داشته باشد.
حقوقیها 5 میلیارد برگ سهم فولادی خریداری کرده اند
آمار مربوط به معاملات سرمایهگذاران حقوقی فعال در سهام فولادی نشان میدهد ،در نیمه اول سال جاری 5 میلیارد برگ سهم توسط این طیف از فعالین بازار از حقیقیها خریداری شده و حقوقیها در این مدت تقاضا کننده اصلی سهام فولادی بودهاند، البته ذکر این موضوع لازم است که بر اساس آمار، حقوقیها از نیمه مردادماه تا ابتدای مه ماه حدود 240 میلیون برگ سهم را به حقیقیها واگذار کردهاند که در این مدت افت قیمت سهام فولادی شدت گرفته است، اما با شروع معاملات در مهر ماه، باردیگر انتقال مالکیت سهام از حقیقیها به سمت حقوقیها تغییر کرده است.
منبع: روزنامه ایران