دوشنبه؛ 15 خرداد 1402

یک کارشناس بازار کار معتقد است که مسئله بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی می تواند از طریق ایجاد و توسعه شرکت های دانش بنیان حل شود. همچنین برقراری پیوند بین صنعت و بازار کار نیز می تواند به ساماندهی چالش های موجود در بازار کار ایران منجر شود.

«طبق گزارش مرکز آمار ایران, بررسی نرخ بیکاری فارغ التحصیلان آموزش عالی در تابستان نشان می دهد که 13.2 درصد از جمعیت فعال فارغ التحصیل آموزش عالی بیکار بوده اند. این نرخ در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط روستایی نسبت به نقاط شهری بیش‌تر بوده است.

بررسی روند تغییرات این نرخ حاکی از کاهش 1.2 درصدی در تابستان 1401 نسبت به فصل مشابه سال قبل است. کاهش بیش از یک درصد از میزان بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی، در مقابل 12 درصد باقی مانده بیکاران این قشر، عدد اندکی است از این رو دولت سیزدهم باید تلاش  کند تا از میزان بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی کاسته شود، اما دولت برای رفع این چالش قدیمی، باید چه اقدام هایی را انجام دهد؟ برقراری ارتباط صنعت و دانشگاه چقدر می تواند مسئله بیکاری فارغ التحصیلان را حل و فصل کند؟

یک کارشناس بازار کار معتقد است باید ضمن برقراری ارتباط بین صنعت و دانشگاه، با راه اندازی تعاونی های دانش بنیان و حمایت دولت و ارائه تسهیلات، فارغ التحصیلان دانشگاهی را به سمت فراهم کردن نیازهای کشور و ایجاد بازار کار سوق داد.

ایجاد مشوق برای تاسیس شرکت های دانش بنیان 

حمید حاج اسماعیلی؛ کارشناس بازار کار به «ایران اقتصادی» گفت: نرخ بیکاری در بین فارغ التحصیلان بالاست و در کل به 40 درصد رسیده و بالاترین نرخ بیکاری در بین طبقات اجتماعی در کشور مربوط به فارغ التحصیلان است.

وی افزود: از سوی دیگر مهم ترین بخش نیروی انسانی را هم در کشور فارغ التحصیلان دانشگاه ها تشکیل می دهند، چرا که هم جوانند، هم تحصیلکرده و آینده کشور هم محسوب می شوند؛ بنابراین جزو سرمایه های کلان کشور محسوب می شوند و نیاز به توجه جدی دارند.

حاج اسماعیلی با بیان اینکه برای اینکه بتوانیم شرایط اشتغال را برای فارغ التحصیلان کشور بهتر کنیم، اول باید امید را در انها زنده کنیم، افزود: جوانان به دلیل سیاست های نادرست در سال های گذشته، شغل مناسبی پیدا نکرده و دچار ناامیدی شده اند؛ بنابراین بسیاری از آنها مهاجرت کرده و یا به فکر مهاجرت هستند تا بتوانند در دیگر کشورها برای خود کار پیدا کنند.

به اعتقاد این کارشناس بازار کار، برای اینکه جوانان امیداور شوند باید با آنها گفت و گو کرد تا تعلق آنها به کشور ارتقا یابد تا بدانند که مدیران کشور با مشاوره و مشارکت خود آنها برایشان برنامه دارند و در جهت رفع مشکل آنها هستند.

دانش بنیان ها؛ راهکار حل مسئله بیکاری فارغ التحصیلان

از سوی دیگر، باید برای فارغ التحصیلان کارهای فرهنگی، آموزشی و گفتمانی انجام شود تا انها امیدوار شده و در کشور ماندگار شوند تا مشکلات هم برطرف شود.

این کارشناس بازار کار در ادامه دومین اقدام را برای رفع بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی ارائه مشوق و تسهیلات برای تاسیس شرکت های دانش بنیان عنوان کرد و گفت: باید مشوق هایی مانند ارائه تسهیلات ارزان قیمت را برای فارغ التحصیلان دانشگاهی فراهم کرد و با این مشوق ها کاری کرد که آنها به سمت تاسیس شرکت های دانش بنیان و اختراعات حرکت کنند.

حاج اسماعیلی سومین موضوع را برای رفع بیکاری در این قشر فعال کردن بخش تعاون برای فارغ التحصیلان دانشگاهی عنوان کرد و افزود: بخش تعاون سال هاست که در کشور مغفول مانده است. می توان چند نفر از فارغ التحصیلان را در قالب تعاونی شرکت های دانش بنیان و تولیدی، خدماتی و کشاورزی و … فعال کرد تا با هم افزایی کار انجام دهند و با سرمایه های خرد مردم نیازهای بخش های مختلف کشور و مردم را حل کنند. باید کاری کرد که فارغ التحصیلان با ورود به بخش تعاون، حرکت جدیدی را شروع کنند.

وی تاکید کرد: دولت باید با شناسایی نخبه ها تسهیلات به آنها ارائه دهد و انها را در قالب تعاون برای برطرف کردن نیاز کشور فعال کند این اقدام دولت باعث می شود تا بخش تعاون را بخش خصوصی در دست بگیرد و بتواند در حوزه های مختلف مانند صنعت، تولید، کشاورزی و … بهره وری با کمک نخبگان ارتقا یابد تا بتوان نرخ بیکاری در بین فارغ التحصیلان را کاهش داد و از سوی دیگر آنها بتوانند برای قشر دیگری اشتغال ایجاد کنند.

شرکت های دانش بنیان؛ منشاء تغییر

این کارشناس بازار کار درباره ارتباط صنعت و دانشگاه نیز گفت: ارتباط بین دانشگاه و صنعت بیش از 40 سال است قطع شده و مشکل امروز و دیروز نیست و دولت نتوانسته است از دانشگاهیان برای حوزه بازار کار صنعت استفاده کند و همین مشکل هنوز گریباگیر کشور است. ولی شرکت های دانش بنیانی که این روزها بیشتر مطرح شده اند می توانند منشاء تغییر شوند و با ارتباطی که بین صنعت و دانشگاه شکل می گیرد، نیازمندهای صنعت شناسایی شود و در آن راستا فارغ التحصیلان آن دسته از نیازها به آن سمت سوق داده شوند، تا مشکل اشتغال دانشگاهیان هم حل می شود.

به اعتقاد وی، دانشگاه ها هم باید در حوزه های پژوهشی و تحقیقاتی هم بیشتر فعال شوند و به دانشگاهیان اعلام شود که شرکت های دانش بنیان را در جهت توسعه صنعتی شکل داده و اجازه دهند تا ورود به بخش صنعتی کشور بیشتر شود.

این کارشناس بازار کار گفت: به عنوان نمونه شرکت خودروسازی کشور که بسیار زیانده است و تکنولوژي آن هنوز بعد از سال ها تغییر نکرده و ارتقا نیافته است. این در حالی است که با ایجاد شرکت های دانش بنیان و در قالب تعاون و انجام کارهای پژوهشی و تحقیقاتی می توانند مشکلات صنایع مانند خودروسازی را رفع کنند.