سه‌شنبه؛ 16 خرداد 1402

روزنامه ایران با بررسی تبعات آشوب‌های خیابانی بر کسب و کارها، عنوان کرد: صنوف لوازم‌ خانگی، پوشاک، رستوران‌ها، کیف و کفش، قنادی‌ها و پارچه بیشترین صدمه را از اغتشاشات اخیر دیدند.

به گزارش “ایران اقتصادی“، بیش از یک ماه است که برخی شهرهای کشور با اغتشاشاتی روبه‌رو هستند که به صورت مستقیم بر واحدهای صنفی اثر گذاشته است. گفته می‌‌شود صنوف لوازم‌خانگی، پوشاک، رستوران‌ها، کیف و کفش، قنادی‌ها و پارچه بیشترین صدمه را از اغتشاشات اخیر دیدند.

در این میان برخی‌ها از کاهش فروش 35 تا 45 درصدی واحدهای صنفی خبر می‌‌دهند که این روزها کسب‌وکارشان مختل شده است. البته گروهی از صنوف نیز هستند که معتقدند کاهش فروش‌شان بیش از 60 درصد بوده که نمونه آن در سیم و کابل است.

تعطیلی واحد صنفی زودتر از زمان عرف، پرداخت هزینه‌های نیروی کار، ناامنی در برخی خیابان‌های مرکز خرید و به واسطه آن کاهش خرید مردم، رفتارهای سیاسی و… از جمله عواملی هستند که بر فروش و عملکرد واحدهای صنفی اثر گذاشته است.

حداقل ضرر، کاهش 25 درصدی فروش

یک منبع آگاه در وزارت صمت درباره ضرر و زیانی که صنوف از اغتشاشات اخیر داشتند به «ایران» گفت: هنوز و به صورت تخصصی میزان بین ضرر و زیان واحدهای صنفی مشخص نشده اما حداقل خسارتی که ناشی از کاهش فروش است 25 تا 30 درصد برآورد شده است.

او ادامه داد: با کاهش فروش صنوف، تولیدکنندگان هم از میزان تولیدات خود کاستند، لذا این امر صدمه‌های زیادی به صنعت وارد می‌‌کند. این منبع آگاه خاطرنشان کرد: طی سال‌های گذشته به جهت شیوع ویروس کرونا، واحدهای صنفی با مشکلات متعددی روبه‌رو شدند و برخی از آنها به سمت تعطیلی رفتند از این‌رو تمام تلاش ما بر این است که خسارت صنوف به حداقل برسد.

از نیمه دوم سال گذشته که دولت سیزدهم فعالیت خود را آغاز کرد، برای بهبود وضعیت واحدهای صنعتی، تولیدی و حتی صنوف برنامه‌ریزی دقیقی انجام داد بنابراین از اواخر سال گذشته شاهد رونق واحدهای تولیدی و افزایش فروش صنوف بودیم.

از مهم‌ترین اقدامات دولت می‌‌توان به توزیع واکسن کرونا اشاره کرد. از این رو خیلی از واحدهای تولیدی و صنعتی که بیش از 3 سال با چالش کرونا و سیاست‌های اشتباه دولت گذشته درگیر بودند، به سال 1401 دل بستند و امید داشتند فروش‌شان افزایش پیدا کند.

نیمه اول سال‌جاری برای تمام واحدهای صنعتی، تولیدی و صنوف اتفاق‌های مثبتی رخ داد که بخشی از آن مربوط به افزایش صادرات و رشد تولید بود، اما از مهرماه وضعیت تولید و فروش دچار به‌ هم ریختگی شده است چرا که مردم به جهت برخی اغتشاشات، ماندن در خانه را ترجیح می‌‌دهند.

در این میان قاسم نوده‌فراهانی، رئیس اتاق اصناف ایران با اشاره به اغتشاشات و ناآرامی‌های اخیر در کشور، اظهار داشت: اصناف در بخش‌های مختلف کشور از این وضعیت آسیب دیدند، زیرا بخشی از کسبه فعالیت خود را در ساعات عصر آغاز می‌کنند و تا ساعات پایانی شب ادامه می‌دهند.

او افزود: این بخش از افراد در اغتشاشات مجبور به بستن مغازه‌های خود هستند تا از آسیب و خسارت به اموال خود جلوگیری کنند، به همین دلیل مشکلات اقتصادی برای آنها ایجاد شده و می‌شود. نوده‌فراهانی با بیان اینکه در صورت بسته نبودن مغازه‌ها در خیابان‌هایی که ناآرامی‌ها در آن رخ می‌دهد امکان تعرض و خسارت بیشتر وجود دارد، تأکید کرد: با عدم روند فروش محصولات در عصرها از سوی صنف‌های مختلف، اقتصاد تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد.

او با تأکید بر اینکه امنیت و آرامش، اقتصاد حاکم بر کسب ‌وکارها را تأمین می‌کند، تصریح کرد: با توجه به این وضعیت، کسبه و بازاری‌هایی که به طور مستقیم با شرایط خیابان در ارتباط نیستند نیز تحت‌تأثیر قرار می‌گیرند و به طور قطع بر چرخه اقتصادی کشور تأثیر خواهد گذاشت.

رئیس اتاق اصناف ایران خاطرنشان کرد: در چرخه اقتصادی تمام بخش‌ها به یکدیگر وابسته هستند و ایجاد خلل در یکی از بخش‌ها، حوزه‌های دیگر را نیز درگیر خواهد کرد، زیرا اصناف به صورت مجموعه و نه فردی فعالیت می‌کنند. او با توجه به اغتشاشات اخیر گفت: واحدهای صنفی باید خود را بیمه کنند تا در صورت خسارت بتوانند بخشی از آسیب را تأمین کنند.

رکود در بازار امین‌حضور

روز گذشته اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی با اشاره به رکود و تعطیلی در بازار امین‌حضور تهران در پی اغتشاشات هفته‌های گذشته گفت: به دلیل ناآرامی‌های اخیر، مردم مراجعات خود را برای خرید لوازم‌ خانگی کاهش داده‌اند و مشتری در بازار لوازم خانگی وجود ندارد.

او اظهار کرد: در حال حاضر میزان فروش لوازم خانگی در کشور بشدت کاهش یافته و رکود بر بازار حکمفرما است. در وضعیت فعلی بیشتر لوازم خانگی عرضه شده در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی عمدتاً از طریق قاچاق وارد کشور شده است.

پازوکی گفت: امنیت اقتصادی و اجتماعی جزو لاینفک و از ضروریات یک جامعه است که طی سالیان اخیر رهبر معظم انقلاب به آنها توجه زیادی داشته، این در حالی است که در یک ماه اخیر با وجود ناآرامی‌ها و اغتشاشات، بازار لوازم خانگی با مشکلات زیادی دست‌وپنجه نرم کرده است.

او افزود: به همین دلیل طی این مدت برخی روزها فروشندگان مغازه‌های خود را تعطیل کردند یا ساعات کار فروش خود را کاهش دادند که طبیعتاً این امر آنها را با زیان زیادی روبه‌رو کرده است.
فروش پوشاک به مرز صفر رسید

پیش از این نیز مجید نامی، نایب رئیس اتحادیه پوشاک گفت: هم‌اکنون به دلیل ناآرامی‌ها و اغتشاشات اخیر طی یک ماه گذشته فروش پوشاک در کشورمان صفر شده است. او افزود: فروش اینترنتی پوشاک به صفر درصد و فروش حضوری آن درب مغازه‌ها و عمده‌فروشی‌ها به مرز صفر درصد رسیده است چون مردم از ترس اغتشاشات اخیر به بازار مراجعه نمی‌کنند و فروشگاه‌ها نیز عمدتاً یا در برخی ساعات واحدهای خود را تعطیل می‌کنند.

نایب رئیس اتحادیه پوشاک با بیان اینکه قاچاق، بازار پوشاک را نابود کرده است، گفت: تا قبل از اغتشاشات نیز با ورود همه‌جانبه کالاهای قاچاق به کشور بازار پوشاک با مشکلات عدیده‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کرد.

نامی تصریح کرد: طی دو هفته اخیر و با بیشتر شدن ناآرامی‌ها، طبیعتاً کارخانجات میزان تولید خود را کاهش دادند و نیروهای خود را بشدت تعدیل کردند و می‌توان گفت پوشاک خط مقدم عدم خرید کالا در کشور است.

این مقام صنفی ادامه داد: کورسوی امیدی برای صادرات پوشاک به دیگر کشورها وجود ندارد به طوری که ترکیه بازار روسیه را به طور کامل قبضه کرده است و زیرساخت صادرات پوشاک برای این کشور وجود ندارد. او بیان کرد: مسائل سیاسی تأثیر زیادی بر کاهش تولید، فروش و صادرات به دیگر کشورها دارد به طوری که همچنان صادرات پوشاک ایرانی به عراق و افغانستان نسبت به گذشته با رشدی مواجه نبوده است.

نایب رئیس اتحادیه پوشاک با بیان اینکه بازار با رکود نسبی روبه‌رو است، گفت: در دولت‌های گذشته نه حمایتی از تولید داخل صورت گرفته و نه برنامه‌ای برای جلوگیری از قاچاق پوشاک به داخل کشور وجود داشته که در حال حاضر با وفور واردات قاچاق روبه‌رو هستیم.

نامی اظهار کرد: تمام امید تولیدکنندگان و فروشندگان بازار پوشاک به شب عید است. اغتشاشات اخیر در مهرماه بازار پوشاک را به سمت نابودی برد.

بازار شیرینی بی‌نصیب از اغتشاشات نبود

علی بهره‌مند، رئیس اتحادیه صنف قنادان تهران، شیرینی‌فروشان و کافه‌ قنادی‌ها نیز چندی پیش بیان کرد: طی یک ماه اخیر بازار و همه اصناف بشدت از شلوغی‌ها و اغتشاشات اخیر جامعه آسیب‌ دیده و فروشندگان با مشکل کمبود شدید فروش روبه‌رو هستند که صنف قنادی‌ها نیز از این امر بی‌نصیب نمانده است.

او اظهار کرد: طی یک هفته اخیر با توجه به کاهش اغتشاشات و تجمع‌ها در سراسر کشور، اوضاع کمی بهتر شده اما انتظار داریم همانند گذشته آرامش بر بازار حکمفرما شود تا اصناف مختلف بتوانند با آرامش به فعالیت تجاری خود ادامه دهند و مردم نیز کالاهای مورد نیاز خود را خریداری کنند.

این مقام صنفی یادآور شد: نمی‌توان آمار دقیقی از میزان خسارت قنادی‌ها در کشور تخمین زد اما پرواضح است که آنها زیان زیادی طی این مدت داشته‌اند.