پنج‌شنبه؛ 03 فروردین 1402

نرخ تورم از حدود ۶۰ درصد در شهریور ۱۴۰۰ به حدود ۴۰ درصد در مردادماه امسال کاهش یافت و برنامه ریزی بعدی دولت این است که بتواند تورم را به زیر 35 درصد برساند. برای ادامه روند کاهش تورم چه اقداماتی باید در دستور کار دولت قرار بگیرد؟

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است که دولت با کنترل نقدینگی، نظارت بر ناترازی بانک ها، انضباط مالی در بودجه و اجرای سیاست های پولی و مالی توانست تورم را تا حدودی کنترل کند، اما برای ادامه روند کنترل تورم و حرکت نقدینگی به سمت تولید، ثروت آفرینی، ایجاد ثبات اقتصادی و غلبه بر انتظارات تورمی ناشی از تحرکات دشمن برنامه ریزی شود.

به گزارش «ایران اقتصادی» محسن زنگنه نماینده مردم تربت حیدریه و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است یکی از ابرچالش های اقتصاد کشور، تورم است که در ابلاغ سیاست های برنامه هفتم نیز به این موضوع تاکید شده و برنامه کاهش تورم یکی از اولویت های دولت محسوب می شود و باید در 5 سال آینده این برنامه اجرایی شود.

فشار ناترازی بانک ها به نقدینگی

زنگنه به «ایران اقتصادی» گفت: کشور ما دهه هاست که درگیر تورم است و در دهه اخیر نیز تورم بالایی را تجربه کرده که طبق مطالعات گسترده ای که انجام شده، یکی از دلایل اصلی آن رشد نقدینگی در کشور است.

وی افزود: رشد نقدینگی در کشور هم دلایل مختلفی دارد که یکی از دلایل آن ناترازی بانک هاست. در دهه 80 بانک های خصوصی نیز به بانک های کشور اضافه شدند و از آنجایی که بر تمام بانک ها نظارتی صورت نگرفت، از این رو شاهد رشد نقدینگی بودیم و همین باعث تورم در کشور شد، این در حالی که پیش از این دهه و تاسیس بانک های خصوصی تورم با نقدینگی تناسب منطقی داشت.

ابرچالش نقدینگی

وی با بیان اینکه یکی دیگر از دلایل رشد نقدینگی در کشور ناترازی بودجه دولت است، بیان کرد: در سال های گذشته بودجه بندی دولت بسیار موهمی بود و با منابع درامدی جور نبود، از این رو دولت ها با کسری بودجه مواجه می شدند و دولت مجبور بود برای جبران آن از بانک ها استقراض کند و همین موضوع را متاسفانه در دولت یازدهم و دوازدهم شاهد بودیم و باعث شد که رشد نقدینگی دهشتناکی را در دولت گذشته شاهد باشیم، از این رو مقام معظم رهبری نقدینگی را به عنوان اژدها و ابرچالش کشور نام بردند.

این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه عوامل دیگری نیز مانند سیاست های پولی و مالی، تغییرات نرخ ارز و تحریم، در شکل گرفتن تورم نقش دارند، گفت: تحریم به علت اینکه هزینه های تولید را افزایش داده باعث تورم شده، از این رو قسمت عرضه نیز مجبور است محصولات تولیدی خود را گرانتر بفروشد.

وی با بیان اینکه دولت اقدام هایی را در چند ماهه گذشته برای مهار تورم در کشور انجام داده است، افزود: یکی از اقدام های دولت نظارت بانک مرکزی بر بانک ها بود تا محدودیتی برای ترازنامه بانک ها قرار دهد، به طوری که بانک ها مطابق سرمایه خود تسهیلات ارائه دهند تا تناسب منطقی در این حوزه برقرار شود، از این رو این اقدام دولت مثبت ارزیابی می شود. البته با اینکه مجلس دولت و بانک مرکزی را مکلف کرد تا ترازی بانک ها را رعایت کنند، اما هنوز شاهد این هستیم که برخی بانک ها از آن عدول کردند.

جلوگیری از شکل گیری انتظارات تورمی

زنگنه اقدام دولت در کنترل هزینه های خود را از خوب ارزیابی کرده و گفت: همانطور که در بودجه تنظیمی نیز مشاهده می شود دولت تلاش کرد تا هزینه هایش نسبت به سال گذشته رشدی نداشته باشد، هرچند حذف ارز 4200 تومانی و پرداخت یارانه به مردم این هزینه ها را رشد داد.

نماینده مردم تربت حیدریه با اشاره به اینکه دولت سعی کرد با برقراری انضباط مالی در بودجه و عدم استقراض از بانک مرکزی و نظارت بر بانک ها تا حدودی تورم را مهار کند، بیان کرد: دولت باید از این به بعد به دنبال ثبات اقتصادی در کشور باشد. این روزها دشمن به دنبال این است تا با سیاه نمایی و وقوع تورم بیش از اندازه در اینده، انتظارات تورمی مردم را تحریک کند ولی باید با مسیرهای اقتصادی و شناختی انتظارات را مدیریت کند تا اجازه ندهد تحرکات دشمن برای دامن زدن به انتظارات بدبینانه نتیجه بدهد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است، دولت به راهبرد اقتصادی هم نیاز دارد از این رو باید سیاست های بخشی مانند مسکن، کشاورزی و … نیز در مجموع راستای راهبردهای اقتصادی دولت باشد تا اقتصاد پیش بینی پذیر باشد، به خصوص اینکه تولیدکنندگان بتوانند تصمیم درستی بگیرند و به دنبال آن تورم کاهش یابد.

هدایت نقدینگی به سمت رشد اقتصادی

زنگنه یادآور شد: باید نقدینگی هم به سمت تولید و توسعه کشور هدایت شود. ده ها هزار پروزه نیمه تمام در کشور وجود دارد که از دولت های گذشته به ارث مانده است؛ بنابراین باید نقدینگی به سمت تکمیل زیرساخت های کشور حرکت کند. خطوط ریلی کشور که از شمال به جنوب و غرب و به شرق متصل باشد کامل نیست، زیرساخت های ابی در شرق و مرکز مشکل دارد، حمل و نقل هوایی ، جاده و … باید توسعه یابد و تکمیل شود در زمیه مواد معدنی ظرفیت گسترده ای وجود دارد و از آنجایی که قیمت مواد معدنی خام کاهش یافته؛ بنابراین می توانیم به صورت فراوری آن را انجام داده و بفروشیم.

به اعتقاد این کارشناس اقتصادی، باید دولت از مشارکت عمومی و خصوصی نیز حمایت کرده و این بخش را نیز ارتقا دهد تا نقدینگی در تولید هزینه شود و تولید ثروت کند. به این ترتیب می توانیم اشتغال ایجاد کرده و 8 درصد رشد اقتصادی را شاهد باشیم و رشد نقدینگی را که دارای آسیب های زیادی است، کنترل کنیم.