دوشنبه؛ 29 اسفند 1401

دولت سیزدهم برای دلارزدایی از اقتصاد کشور مصمم است و برای اجرایی کردن این خواسته در حال رایزنی های بیشتر با کشورهای ساحلی دریای خزر و شرق دور از جمله چین و روسیه است. یکی از اهداف محمد مخبر معاون اول رئیس جمهوری نیز در سفر به اجلاس کشورهای ساحلی دریای خزر، فراهم کردن شرایط تجارت با کشورهای همسایه به ویژه روسیه با ارزهای محلی و حذف دلار بود.

به گزارش «ایران اقتصادی» این سوال پیش می آید که برای اینکه بخش خصوصی بتواند با کشورهای بزرگی مانند روسیه مبادلات تجاری بیشتری داشته باشد چه شرایطی باید فراهم شود؟ هاشم حاج علی اکبری؛ عضو اتاق بازرگانی زنجان در این رابطه به «ایران اقتصادی» گفت: ارتباط اقتصادی با کشورهای روسیه و چین وجود دارد و برای بیشتر شدن آن این اقدام فوق العاده ای است، ولی باید تبادل تجاری با ریال انجام شود.

حاج علی اکبری افزود: وقتی تجارت با روبل روسیه انجام شود، هزینه تمام شده کالای صادراتی کشور ما گرانتر می شود، چون روبل روسیه به نرخ آزاد، بالای 60 تومان معامله می شود؛ بنابراین برای رقابت با دیگر کشورهایی که به روسیه کالا صادر می کنند دشوار می شود و برای اینکه بتوان قیمت کالای صادراتی به روسیه را کنترل کرد، بهتر است مبادلات تجاری با ریال انجام شود تا قیمت تمام شده کالای صادراتی قابل رقابت با دیگر کشورها باشد.

عضو اتاق بازرگانی زنجان برای تجارت با روسیه و دور زدن تحریم ها و خنثی سازی آن به زیرساخت ها هم اشاره کرد و گفت: 80 درصد کالاهایی که کشور نیاز دارد را می توانیم وارد کرده و کالاهایی را هم که روسیه نیاز دارد را می توان صادر کرد، به شرطی که  زیرساخت های صادرات هم در کشور به دقت بالا و با استانداردهای روسیه مهیا شود.

وی افزود: در زمینه صادرات باید کالای باکیفیت و با قیمت رقابتی برای عرضه وجود داشته باشد تا بتوان بازار را از دیگر کشورهای رقیب گرفت. از سوی دیگر باید قوانین صادرات و عوامل مربوط به آن هم برای حداقل یکسال تغییر نکند.

به گفته حاج علی اکبری، روس ها در صادرات بسیار سختگیر هستند و برای دیرکردها عمل نکردن به تعهدات نه تنها جریمه های سنگینی در نظر می گیرند، بلکه دیگر تجارت نمی کنند.

این عضو اتاق بازرگانی که تجربه صادرات و واردات با روس ها را دارد، در ادامه گفت: فروشگاه زنجیره ای روسی برای تامین کالاهای حوزه صیفی جات خواهان قرارداد با کشور ما بود، اما شرایط سفت و سختی را در قرارداد قید کرد که امکان اجرایی شدن ان برای ما وجود نداشت چرا که خواهان خرید ماهانه ثابت کالای ایرانی به میزان چند تن و با قوانین ثابت بود، در صورتی که در کشور ما هر روز یک شرایطی حاکم است.

وی افزود: ناگهان عوارض تعیین می کنند، تعرفه ها تغییر می کند و … که امکان صادرات را مشکل می کند، این در حالی است که زیرساخت ها و قوانین باید حداقل برای یکسال تغییر نکند؛ بنابراین در این بخش دولت باید به کمک بخش خصوصی بیاید تا بتواند از روسیه واردات و صادرات را با پول ملی انجام دهد تا بتوان بر تحریم ها غلبه کرده و خنثی سازی کرد و دلار را از تجارت حذف کرد.

رفع موانع برای توسعه تجارت

منوچهر شمس؛ عضو اتاق بازرگانی گرگان نیز در این رابطه به «ایران اقتصادی» گفت: تبادلات تجاری با روسیه به خصوص در حوزه واردات غلات بسیار می تواند برای کشور ما موثر باشد. از سوی دیگر امکان صادرات هم به این کشور وجود دارد، به طوریکه هم اکنون استان ما امکان صادرات مرغ به روسیه را دارد.

شمس با بیان اینکه برای شکل گرفتن تبادلات تجاری با روسیه باید مشکلاتی که وجود دارد، حل شود افزود: ابتدا اینکه استانداردهای روسیه بسیار سختگیرانه است و کار با این کشور را برای صادرات دشوار می کند و در کشور ما استانداردهایی که روسیه به دنبال آن است اجرایی نمی شود؛ بنابراین تا این موارد حل نشود نمی توان صادراتی به این کشور داشت. از این رو باید استانداردهای روسیه در کالاهای صادراتی کشور ما حل شود. البته روسیه هم اجازه نمی دهد ما به استانداردهای آنها دست یابیم و همان ها را رعایت کنیم.

این فعال اقتصادی به بحث حمل و نقل با کشتی در دریای خزر به این کشور نیز اشاره کرد و گفت: پیدا کردن کشتی برای حمل بار بسیار سخت و دشوار است و عمده بازرگانانی که در این حوزه کار می کنند هزینه های زیادی فقط بابت خواب کشتی می پردازند که این هزینه تمام شده کالا را بالا می برد و سودی برای بازرگان نمی ماند.

وی اقدام دولت سیزدهم را درباره رایزنی ها برای مبادلات تجاری با روسیه با ریال و روبل را ارزشمند خواند، ولی از دولت درخواست کرد تا موانع بر سرراه تجارت با این کشور را به سرعت حل کنند، تا بتوان تحریم ها را به این طریق خنثی سازی کرد.