به گزارش «ایران اقتصادی»، اما چه میزان ظرفیت برای مبادلات تجاری با کشورهای همسایه و تامین نیازهای وارداتی و صادراتی کشورمان وجود دارد؟ بهنام تاج الدینی عضو اتاق بازرگانی در گفت و با گو با «ایران اقتصادی» گفت: ارتباط بیشتر با کشورهای همسایه آن هم کشورهای دریای خزر یک بازار خوب 300 میلیون دلاری را برای کشورمان فراهم می کند و ما می توانیم بازار مصرفی این کشورها را تامین کنیم و در بخش صادرات به خصوص سبزیجات و میوه و … نقش خوبی را در این کشورها بازی کنیم.
تاج الدینی افزود: ما با کشورهای همسایه دریای خزر به واسطه حمل و نقل دریایی به راحتی می توانیم واردات و صادرات انجام دهیم، به شرطی که تمام توافقاتی که در زمینه صادرات و واردات انجام و روی کاغذ امضا می شود، به مرحله اجرایی و عملیاتی برسد.
این فعال اقتصادی استان آذربایجان غربی با بیان اینکه بعد از توافقات و امضای آنها باید در اسرع وقت اجرایی شده و ابلاغ شود، بیان کرد: توافقات پولی و مالی و تبادلات تجاری بعد از امضا، نباید روی کاغذ بماند و باید سریع اجرایی شود.
تاج الدینی تبادلات تجاری با پول ملی روبل و ریال را نیز یک امتیاز بزرگ برای کشورمان عنوان کرد و گفت: ظرفیت های خوبی برای مبادلات تجاری وجود دارد و تبادل با پول ملی می تواند به این کار سرعت ببخشد، به شرطی که با سرعت زیرساخت های آن را فراهم کنند تا سریع تر این کار عملیاتی شود.
تجار ایرانی اماده مبادله با روسیه
محمود اسلامیان؛ عضو اتاق بازرگانی اصفهان نیز به «ایران اقتصادی» گفت: روسیه کشور بزرگی است و اگر این کشور زیرساخت های لازم را برای مبادلات تجاری با پول ملی و به خصوص نقل و انتقالات آن فراهم کند، کشور ما آمادگی دارد تا با این کشور مبادلات تجاری انجام دهد.
اسلامیان افزود: کشور ما پیش از این با بیشتر کشورهای همسایه مبادلات تجاری داشته و این روسیه بود که پیش از این تمایل زیادی به تبادلات تجاری با ما نداشت، ولی گویا به دلیل تحریم می خواهد در زمینه اقتصادی با کشور ما ارتباط داشته باشد و بازرگانان کشور از این اقدام استقبال می کنند.
این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه تجار ایرانی امادگی دارند تا با این کشور واردات و صادرات داشته باشند، بیان کرد: امکان مبادلات تجاری در حوزه های کشاورزی، صنعتی و … وجود دارد و تبادل ما با دیگر همسایه ها نشان می دهد که مسیری که ما کار می کنیم آماده است و با مشکلاتی که با تحریم وجود دارد اما این مبادلات صورت گرفته است، پس باید روس ها زیرساخت ها را اماده کنند تا تبادلات تجاری عملیاتی شود و توافقات روی کاغذ نماند.
وی ابراز امیدواری کرد که روسیه بازار خود را برای تبادل تجاری به صورت عملیاتی برای تجار ایرانی باز کند، چرا که در شرایطی که دو کشور دچار تحریم هستند و ایرانی ها تجارت کافی برای کار در این وضعیت سخت را دارند، به نفع هر دو طرف است.
تجارت اسان با پول ملی
یونس ژائله سعدآباد؛ عضو اتاق بازرگانی تبریز نیز معتقد است که تبادلات تجاری با کشورهای دریای خزر به خصوص روسیه برای کشور ما می تواند دارای تبعات مثبت زیادی باشد.
ژائله به «ایران اقتصادی» گفت: روسیه در زمینه غلات و نهادهای دامی، دانه های روغنی، حبوبات و … غنی است و ما می توانیم با کشور روسیه و دیگر کشورهای حاشیه دریای خزر تبادلات تجاری داشته باشیم.
وی افزود: کشورهای حاشیه دریای خزر به خصوص روسیه دارای ظرفیت های بالایی در زمینه واردات و صادرات هستند تنها باید زمینه فعالیت را عملیاتی کنند.
به گفته این فعال اقتصادی، امکان تبادل تجاری با روبل و ریال اقدام خوبی است و کشورها می توانند با پول های ملی خود تبادل انجام دهند، اما باید بانک های مرکزی دو کشور سریع بحث انتقال پولی و مالی بین دو کشور را فراهم کنند تا تجار بتوانند واردات و صادرات را انجام دهند. برای بازرگانان دو کشور نیز تجارت با پول ملی دو کشور راحت تر خواهد بود و از این اقدام استقبال می شود.
فراهم کردن زیرساخت ها برای تجارت
عبدالله مهاجر دارابی؛ رئیس اتاق بازرگانی ساری نیز به «ایران اقتصادی» گفت: دولت سیزدهم نگاه خوبی به صادرات بخش خصوصی به دیگر کشورها به خصوص کشورهای همسایه و حاشیه دریای خزر دارد، اما باید بحث عملیاتی شدن را نیز در دستور کار قرار دهد.
مهاجر دارابی افزود: در پروتکل هایی که در مجمع اقتصادی خزر امضا کردند پروتکل های خوبی است، اما باید مشکلاتی که در مسیر اجرایی شدن این پروتکل هاست را هم حل کنند.
وی با بیان اینکه دولت باید به کمک صادرکنندگان بخش خصوصی بیاید، گفت: یکی از مشکلات صادرات کنندگان بخش خصوصی این است که هزینه های محصولات به دلیل دور زدن تحریم ها خیلی گرانتر از رقبا می شود، این در حالی است که دولت باید در این زمینه به کمک بخش خصوصی بیاید تا قیمت تمام شد به محصولات حداقل برابر با محصولات مشابه کشورها رقبا شود.
این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه کشور ما دارای محصولات باکیفیت خوبی است و مشتریان خاص خود را دارد، افزود: اما قیمت تمام شده بالا باعث می شود ما بازار به رقبا واگذار کنیم در صورتی که با حمایت دولت می توان بازار را از رقبای کشورهای حاشیه دریای خزر گرفت و از آن خود کرد.
مهاجر دارابی یکی دیگر از مشکلات صادرات به کشورهای حاشیه دریای خزر را بحث انتقال عنوان و بیان کرد: باید بحث انتقال پول حتی با پول ملی نیز فراهم شود تا پروتکل هایی که با کشورها امضا کردند، بخش خصوصی بتواند اجرایی کرده و صادرات و واردات داشته باشد.
وی از دولت خواست برای عملیاتی کردن توافقات انجام شده به خصوص در زمینه تجارت بانکی همکاری کند، چرا که اکنون تنها 200 میلیون دلار برای تجارت در نظر گرفته شده، این در حالی است که باید حداقل 5 میلیارد دلار تعریف شود.