به گزارش “ایران اقتصادی“، بر اساس تازهترین آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار نرخ تورم کل کشور در شهریور ماه سال جاری برابر ٤٢,١ درصد است که در دهکهای مختلف هزینهای در بازه ٣٩.٨ درصد برای دهک دهم تا ٤٧.٦ درصد برای دهک اول، نوسان دارد.
همانطور که مشاهده میشود فاصله تورم کل بین اولین و دهمین دهک درآمدی، بیش از 7 درصد است.
این اختلاف زمانی معنیدارتر میشود که میزان تورم به تفکیک گروه مواد خوارکی و غیرخوارکی مقایسه شود. تورم 12 ماهه در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» بین ٥٧.٩ درصد برای دهک پنجم، ششم و هشتم تا ٦٠.٧ درصد برای دهک اول است.
همچنین، در مورد گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» بین٣٢.٠ درصد برای دهک پنجم و ششم تا ٣٥.٠ درصد برای دهک دهم است.
دهکهای پایین هزینهای یا درآمدی بیشتر درآمد خود را در گروه خوارکیها و آشامیدنیها هزینه میکنند. این در حالی است که برای دهکهای بالا هزینه غیرخوارکیها بیشتر اهمیت دارد و در آن بخش نیز هزینه بیشتری میکنند.
کاری که دولت آیتالله رئیسی انجام داد حذف رانت ارز 4200 تومانی بود که باعث تورم در ماههای بعد از اجرای این سیاست تا خرداد شد. زیرا بیشتر ارز 4200 تومانی به کالاهیی اختصاص داشت که در گروه خوارکیها قرار داشتند. به همین خاطر تورم در این بخش افزایش یافت.
دولت بخش قابل توجهی از این تورم را از طریق یارانه مستقیم، به ویژه برای دهکهای پایین جبران کرد. اما برنامه اصلی مربوط به کنترل تورم با استفاده از سیاستهای پولی، بانکی و کنترل بازار است.
در روزهای اخیر نیز کمیتهای برای رصد تورم تشکیل شده که نشان از عزم جدی دولت برای کاهش آن در چند سال پیش رو است.
هدف آن است که تورم در پایان چهار سال دولت تک رقمی شود. از این رو اثرات مثبت این نه تنها برای دهکهای درآمدی که برای کل جامعه ملموس خواهد بود.
دولت اعلام کرده با وجود اینکه از طریق پرداخت یارانه های جدید، بخشی از فشار افزایش هزینه خانوارهای کم درآمد جبران شده، اما دلیل بالاتر بودن نرخ تورم دهک های اول نسبت به دهک دهم، بیشتر بودن مخارج خوراکیها در دهک های کم درآمد است و دولت قصد دارد با اجرای سیاست های کنترل تورم، اصله بین تورم دهک های هزینه ای را کاهش دهد.