به گزارش «ایرا ن اقتصادی»، نگاه ویژه دولت سیزدهم به فعال سازی دیپلماسی اقتصادی و ظرفیت تجارت با همسایگان، باعث ایجاد مزیت هایی برای کشور شده که پیش از این مغفول مانده بود. اما با اقدام دولت سیزدهم و با تقویت مراودات اقتصادی و سیاسی با کشورهای همسایه به خصوص روسیه، امکان انجام مبادلات تجاری با پول های مشترک نیز ایجاد شد.
دوری از یکجانبه گرایی دلار
اکبر ابراهیم نژاد؛ عضو اتاق بازرگانی ایلام درباره مراوده تجاری بین ایران و روسیه به «ایران اقتصادی» گفت: اگر پیمان و قرارداد تجاری که بین ایران و روسیه بسته شده و یا خواهد شد، به مرجله اجرا برسد می تواند در صادرات و واردات کشور تاثیر مثبتی داشته باشد.
ابراهیم نژاد با بیان اینکه ما می توانیم در زمینه پتروشیمی، میعانات، کشاورزی، دانش بنیان و … در اوضاع تحریم با روبل معامله کنیم، افزود: این نوع مراودات باعث می شود از بحث یکجانبه گرایی دلار دور شویم. البته به شرطی که واقعا شکل عملیاتی و اجرایی پیدا کند.
این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه بسیاری از کشورها به خصوص اعضای سازمان همکاری های شانگهای روبل روسیه را قبول دارند و ما می توانیم با آن کشورها نیز مراوده اقتصادی داشته باشیم، بیان کرد: هر کشوری واحد پولی روبل را قبول داشته باشند به راحتی می توان خرید و فروش را انجام داد، اگر تجارت بین واحد پولی ریال و روبل رونق پیدا کند می توانیم صادرات کشور را در شرایطی مطلوب قرار دهیم تا اقتصاد داخلی نیز رونق پیدا کند.
وی یادآور شد: به نظر می رسد با شرایط تحریمی، روسیه دید بسته ای که پیش از تحریم داشت را تغییر داده و رویکرد جدیدی را در پیش گرفته است؛ بنابراین ما می توانیم از کشور روسیه ماشین آلات صنعتی و فناوری را وارد کنیم. از سوی دیگر از کشورهایی که روبل را قبول دارند می توانیم فناوری های روز در زمینه ماشین آلات و … را وارد کشور کرده و صادرات نیز انجام دهیم.
ابراهیم نژاد با بیان اینکه اینگونه مراودات تجاری می تواند بر کمرنگ کردن تحریم های دو کشور ایران و روسیه تاثیر بگذارد، گفت: از این رو باید منتظر اجرایی و عملیاتی شدن باشیم و اگر 40 درصد از معاهده ها و قراردادهای تجاری پیاده سازی شود، می تواند در کمرنگ کردن اثر تحریم ها بر کشور ما و روسیه تاثیر بگذارد.
این فعال اقتصادی یادآور شد: قیمت کالاهای ایرانی برای صادرات به روسیه رقابتی است و با فراهم شدن مبادلات پولی ریال و روبل، کانال پولی مستقل از دلار برای دریافت و پرداخت شکل گرفته و این مراودات را آسان می کند. از سوی دیگر، برقراری ارتباط می تواند باعث شود تا ما با سرعت بیشتری کالاهای خود را صادر کنیم.
به اعتقاد ابراهیم نژاد، با افزایش صادرات متقابلا تولید نیز بیشتر خواهد شد که این امر خود اشتغالزایی ایجاد خواهد کرد.
افزایش مراودات تجاری نام ایران
حسین اسلامی؛ رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران نیز به «ایران اقتصادی» گفت: بعد از تحریم روسیه مراوده های تجاری و … با این کشور بیش از پیش شده و مدتی قبل که هیاتی از ایران که بخش فناوری هم جزئی از آن بود به این کشور اعزام شدند، توسعه تجارت در حال عملیاتی و کاربردی شدن است.
اسلامی با بیان اینکه امیدواریم شکل گیری این مراوده پایدار و محکم باشد، افزود: کشور ما در حوزه های فناوری برتری دارد و این برتری ما در بسیاری از موارد نظامی، فناوری های نوین بلاک چین، سخت افزار و در حوزه های بانکی امکان مراوده وجود دارد و حتی می توان در حوزه دانش بنیان نیز صادرات انجام داد.
وی با اشاره به اینکه برخی از مجموعه های حوزه فناوری در حال رایزنی هستند و امیدواریم که به زودی تعدادی از این مراودات تجاری نهایی شود، بیان کرد: هم اکنون در حوزه سخت افزاری ارتباطات خوبی با روسیه و دیگر کشورهای عضو شانگهای برقرار شده است و رد و بدل زیرساخت ها در حال برقراری است.
رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای تهران در ادامه گفت: البته سال های زیادی است که کشور در حوزه نرم افزار و سخت افزار صادرات دارد، اما تعداد و حجم آن زیاد نبوده و شرکت ها سعی می کردند با نام دیگر کشورها این صادرات را انجام دهند، ولی بعد از این در مراوده با روسیه و کشورهای مستقل مشترکالمنافع و حتی کشورهای عضو سازمان همکاری های شانگهای، شرکت های ایرانی می توانند به نام ایران و با حجم بالا صادرات داشته باشند و تاثیر تحریم ها را به این صورت کمرنگ کنند.