به گزارش «گروه اقتصادی»، با افزایش قابل توجه صادرات غیرنفتی کشور، دولت سیزدهم گام های عملی برای حرکت به سمت حذف تدریجی نفت از بودجه برداشته است، همچنین با افزایش وصول مالیات و بسته شدن راه های فرار مالیاتی، دولت قصد دارد تا پایان دولت سیزدهم، درآمدهای مالیاتی را که در حال حاضر سهم آن از تامین بودجه به حدود 50 درصد رسیده، جایگزین بودجه نفتی کند.
اما برای تحقق برنامه های جدید دولت چه اقداماتی باید در دستور کار قرار بگیرد؟ حسین صادقی؛ کارشناس مسائل اقتصادی و مدیر اسبق در مناطق آزاد ایران به «ایران اقتصادی» گفت: اگر بنا است که دولت سیزدهم درآمد نفتی را از اقتصاد کشور حذف کند، تصمیم ارزشمندی است و اگر دولت سیزدهم بتواند به صورت کامل این برنامه راهبردی خود را اجرایی کند، نام او در تاریخ خواهد ماند و همه از او به نیکی یاد خواهند کرد.
صادقی با بیان اینکه عملیاتی کردن این برنامه راهبردی با مشخص کردن دقیق جایگزین کسب درامد به جای نفت است، افزود: دولت باید به صورت دقیق مشخص کند که در چه زمینه ای می خواهد خلاء درآمد نفت را پُر کند. آیا طبق سیاست کلان خود می خواهد این خلاء را با سرمایه گذاری روی معادن، یا تولید محصولات پتروشیمی، یا دانش بنیان و … پُر کند. اگر جایگزین را سریعتر مشخص کرده و سرمایه گذاری را به سرعت روی آن موارد انجام دهد، بعد از سه سال می تواند در این زمینه صادرات داشته و درآمد حاصل از آن را جایگزین درآمد نفت در بودجه کند.
وی با اشاره به اینکه با دریافت صرف مالیات تنها صنایع را نابود می کنیم، گفت: دولت باید از صنایع داخلی به صورت مادی و سرمایه های در گردش حمایت کرده و برای صادرات غیرنفتی تخفیف های لازم را ارائه دهد تا بتوانند تولید را افزایش داده و به درآمدزایی برسد. اگر این اتفاق بیفتد و مالیاتی اخذ شود، قابل دفاع بوده و مانع خلق پول می شود.
این کارشناس مسائل اقتصادی در زمینه توسعه صادرات غیرنفتی به خصوص به کشورهای همسایه نیز، گفت: حجم اقتصاد کشورهای همسایه ما مانند آذربایجان، ترکمنستان، روسیه، ترکیه، پاکستان، افغانستان و قزاقستان زیاد نیست و بیشترین میزان تجارتشان با کشور ما نفت و گاز است؛ بنابراین ما باید به سمتی حرکت کنیم که نیازهای آنها را در یک بخش مانند ساختمان سازی، معدن، کشاورزی و … تامین کنیم. مانند روسیه که گاز اروپا را تامین می کند چنین کاری را انجام دهیم که در زمان تحریم هم بتوانیم با دیگر کشورها مذاکره کنیم.
صادقی به دولت سیزدهم پیشنهاد داد که دولت دست از خام فروشی نفت بردارد و به سمت سرمایه گذاری در تولید محصولات پتروشیمی برود و با ایجاد ارزش افزوده و صادرات آن به درآمدزایی برسد.
وی در ادامه بیان کرد: البته برای رسیدن به این هدف باید سرمایه گذار خارجی جذب کند. برای جذب سرمایه خارجی نیز نیاز به اصلاح قوانین مربوطه دارد، چرا که قوانین این بخش برای ورود سرمایه گذاران بسیار دست و پاگیر است.
این کارشناس اقتصادی عنوان کرد: دولت سیزدهم باید تنها پلتفرم LNG کشور هم در دولت قبل از سوی وزیر وقت نفت تعطیل شد را دوباره راه اندازی کرده و با جذب سرمایه گذار خارجی که دارای پول و استراتژی است، گاز صادر کند و به درامدزایی برسد.
صادقی همچنین از دولت سیزدهم خواست تا بدنه دولت خود را با تفکیک بزرگ تر نکند. وی در ادامه افزود: اگر دولت بدنه خود را بزرگ تر کند باید بر هزینه های جاری خود بیفزاید. به عبارتی اگر دولت بزرگ تر شود مجبور است برای پرداخت این هزینه ها و حقوق، مالیات ها را افزایش دهد و خلق پول کند و این سلسله همچنان ادامه خواهد داشت. از سوی دیگر باید با تفویض اختیار وزیران به معاونان و یا تفویض اختیار به استاندارها و جلوگیری از انتقال کارها به پایتخت، وزارتخانه ها را چابک تر کند.