جمعه؛ 11 فروردین 1402

تحلیلگر اقتصادی در گفتگو با «ایران اقتصادی» عنوان کرد:

جهش صادرات غیرنفتی و رسیدن آن به حدود 52 میلیارد دلار در بازه زمانی شهریور ۱۴۰۰ تا مردادماه سال ۱۴۰۱، یکی از دستاوردهای بزرگ دولت سیزدهم به شمار می‌رود که بسیاری از کارشناسان، آن را ناشی از تعامل مناسب دولت با کشورهای دیگر به ویژه همسایگان و فعال‌سازی ظرفیت‌های تجارت با کشورهای منطقه می‌دانند.

به گزارش «ایران اقتصادی»، در حالی که تراز تجاری ما در دولت قبل منفی بود و تنها با کشورهایی همچون ترکیه یا امارات مبادلات تجاری وجود داشت، در دولت سیزدهم با به کار گرفتن دیپلماسی موفق اقتصادی، تعداد این کشورها افزایش یافت و همین موضوع، زمینه ساز افزایش حجم تبادلات تجاری غیرنفتی کشور شد.

اما کارشناسان این موفقیت دولت سیزدهم را تنها متاثر از این اقدام نمی دانند و افزایش حجم تجارت خارجی را معلول مجموعه ای از سیاست گذاری های مناسب عنوان می کنند. یکی از این کارشناسان، دکتر محمد کهندل، اقتصاددان و تحلیلگر مسائل اقتصادی است که اعتقاد دارد با یک سیاست واحد نمی توان به چنین نتایج خوبی دست یافت.

وی در ادامه پاشنه آشیل تحریم ها را افزایش مبادلات خارجی دانست و افزود: اگر این کار انجام شود، موضوع تحریم ها عملا رنگ خود را از دست می دهد؛ موضوعی که مورد توجه دولت سیزدهم قرار گرفته است.

کهندل ادامه داد: بحث خنثی سازی تحریم ها از طریق ایجاد ارتباط با همسایگان و فعال کردن تجارت خارجی یکی از عملکردهای موفق دولت سیزدهم بوده، در حالی که چنین توان یا عزمی را در دولت قبل مشاهده نمی کردیم.

این اقتصاددان افزود: ارتباط بیشتر با همسایگان از طریق پیمان هایی همچون پیمان دوجانبه 25 ساله با روسیه، ارتباط با کشورهای اوراسیا و همچنین عضویت ایران در پیمان شانگهای، همگی شرایطی را فراهم کرده که دیگران دریابند ایران در قبال موضوع تحریم، سیاست جایگزین دارد. با توجه به این موضوع و نمایش توانمندی ایران، آنها هم ارتباطشان را با ایران بیشتر کرده اند.

وی یادآور شد: حتی عربستان سعودی که از نظر سیاسی روابط چندان مناسبی با ایران ندارد، تجارت خود با ایران را دارد. با اینکه رقم مطلق آن چندان زیاد نیست، ولی رشد تجارت خارجی با این کشور بسیار بالاست.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: در صورت افزایش بیشتر مبادلات تجاری با کشورهای خارجی، عملا برای اقتصادی که به لحاظ  تحریم ها، ظرفیت خالی زیادی دارد بازارسازی انجام می شود. به این ترتیب همه ظرفیت ها به کار گرفته می شود و به دنبال آن، نرخ رشد اقتصادی بالا می رود و اشتغال نیز افزایش می یابد.

کهندل افزود: از طرفی هم با اطمینانی که ایجاد می شود، میزان سرمایه گذاری در کشور افزایش می یابد.

به اعتقاد این اقتصاددان، با توجه به این مسائل، طبیعی است که با اتخاذ چنین سیاست هایی، تجارت خارجی در دولت سیزدهم افزایش یابد. در دولت قبل این سیاست ها و ارتباط با کشورهای همسایه وجود نداشت و طبیعتا میزان صادرات غیرنفتی ما هم نمی توانست رقم چندانی باشد.

وی البته یادآور شد: برای افزایش و توسعه این تجارت خارجی حتما باید به مشکلات موجود توجه ویژه داشت. در حالی امروزه تجارت ما با عراق منفی است که قبلا این کشور در رتبه دوم یا سوم تجارت خارجی ما قرار داشت. این وضعیت اصلا مناسب نیست و باید برای توسعه بیشتر تجارت خارجی با این همسایه تلاش کرد. قطعا با اتخاذ سیاست های درست، می توانیم ظرفیت موجود در تجارت خارجی مان را عملیاتی کنیم و شاهد رشد چندین برابری آن باشیم.

کهندل افزود: علاوه بر دانش اقتصاد، باید ظرفیت های اقتصادی کشور از جمله پتروشیمی، نفت، صنایع شیمیایی، لوازم خانگی و… را نیز به دیگران بشناسانیم.

به اعتقاد این اقتصاددان، برای توسعه تجارت خارجی و مراودات بیشتر با همسایگان باید از صادرات سنتی عبور کنیم. این به معنای حذف صادرات سنتی نیست، بلکه با توجه به دانشی که در بدنه اقتصاد کشور تزریق شده شرایطی فراهم شده که می توانیم تجارت مبتنی بر نوآوری، صنعت و شرکت های دانش بنیان داشته باشیم؛ بنایراین نباید از این ظرفیت غفلت کنیم.