جمعه؛ 11 فروردین 1402

در گفتگو با «ایران اقتصادی» عنوان شد:

در حالی که در دولت گذشته عزم چندانی برای توسعه صادرات غیرنفتی و در نتیجه، کاهش وابستگی به نفت دیده نمی‌شد و همه چیز به احیای برجام و رفع تحریم‌ها گره خورده بود، سیاست جدید دولت سیزدهم بر جهش صادرات غیرنفتی، فعال شدن دیپلماسی اقتصادی و افزایش مراوادات تجاری با همسایگان بنا شده است. این نگاه، دستاوردهای قابل توجهی تاکنون داشته و گواه آن نیز آمارهای گمرک ایران مبنی بر جهش صادرات غیرنفتی است.

به گزارش «ایران اقتصادی»، دولت سیزدهم با اتخاذ سیاست های جدید و تسهیل ارتباط بیشتر با همسایگان، حرکت عملی به سوی کاهش تدریجی وابستگی به نفت را آغاز کرده و حاصل این تغییر نگاه نیز ثبت رکوردی جدید برای صادرات غیرنفتی کشور بوده است.

براساس گزارش گمرک ایران، دولت سیزدهم از شهریور ۱۴۰۰ تا مردادماه سال ۱۴۰۱ درمجموع ۵۱ میلیارد و ۸۸۲ میلیون دلار اقلام غیرنفتی صادر کرده، در حالی که این رقم در مدت مشابه در دولت قبل (شهریور ۹۹ تا مرداد ۱۴۰۰) حدود ۴۱ میلیارد و ۳۲۹ میلیون دلار بوده است. همچنین طبق این آمار، رقم صادرات ۵ ماهه سال جاری به ۲۰ میلیارد و ۹۲۴ میلیون دلار رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد 21.3 درصدی داشته است.

از سوی دیگر، به گفته سید روح اله لطیفی سخنگوی گمرک، ۵۱ درصد ارزش کل صادرات ایران در سه ماه نخست امسال سهم همسایگان بوده است که همین موضوع نشان می دهد با فعال شدن دیپلماسی اقتصادی و ارتباط مناسب با همسایگان ازجمله عراق، ترکیه، امارات، افغانستان، عمان و.. می توان علیرغم برجا ماندن تحریم ها، تجارت خارجی مناسبی را رقم زد و از اقتصاد متکی به نفت فاصله گرفت.

مقایسه این اعداد نشان از مسیر درستی دارد که دولت سیزدهم در پیش گرفته و کارشناسان، البته روزهای بهتری را برای صادرات ایران متصورند و معتقدند وابستگی شدید به درآمدهای نفتی، تاکنون باعث شده که صادرات غیرنفتی مورد غفلت قرار بگیرد. اما دولت سیزدهم با علم به این موضوع، به سمت کاهش تدریجی وابستگی به نفت رفته است.

تعیین فرماندهی حوزه تجارت خارجی

در این راستا مجیدرضا حریری؛ رئیس اتاق مشترک ایران و چین در گفتگو با «ایران اقتصادی» با اشاره به دو اتفاق مهم در راستای توسعه تجارت خارجی، گفت: دولت سیزدهم حوزه دیپلماسی اقتصادی را فعال کرد و در نتیجه، شاهد تحول در وزارت امور خارجه و همچنین افزایش ارتباط با همسایه ها و همچنین ترانزیت خارجی هستیم.

وی افزود: از سوی دیگر در دولت سیزدهم فرماندهی تجارت خارجی دوباره در اختیار سازمان توسعه تجارت قرار گرفته که اتفاق بسیار درستی است. در حالی که سازمان توسعه تجارت در یک دهه گذشته عملا بی اثر شده بود حالا دیگر نقش خود را به خوبی ایفا می کند. حریری البته یادآور شد که نباید توقع اثر کوتاه مدت از این سیاستگذاری های جدید دولت داشت و مطمئنا در درازمدت نتیجه بسیار مناسب تری خواهد داد.

رئیس اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین همچنین با اشاره به این که هنوز هم نتایج سیاستگذاری های خوب دولت در افزایش فعلی صادرات غیرنفتی، به خوبی خود را نشان نداده است، گفت: بخش عمده این افزایش فعلی و آمار 5 ماهه سال 1401، ناشی از افزایش جهانی قیمت کالاها بعد از بحران کرونا و وقوع جنگ اوکراین است.

حریری یادآور شد: بیش از 80 درصد از صادرات غیرنفتی کشور به محصولات پتروشیمی (بر پایه مواد نفتی) و فولاد، مس، مواد خام معدنی، سنگ های معدنی (بر پایه مواد معدنی) مربوط می شود که در یک سال و نیم اخیر قیمت مواد اولیه این محصولات افزایش داشته و بخشی از بالا رفتن ارزش صادرات غیرنفتی ایران به این موضوع مربوط می شود.

وی افزود: کارهای خوبی که در این دولت صورت گرفته، از جمله افزایش فعالیت در دیپلماسی اقتصادی و ارتباط مناسب تر با همسایگان، منجر به افزایش صادرات شده ولی هنوز نتایج این سیاستگذاری ها به صورت کامل حاصل نشده و قطعا تا پایان سال جاری یا بهار سال آینده می توانیم منتظر افزایش بسیار بالای صادرات غیرنفتی در نتیجه به ثمر نشستن سیاستگذاری های جدید دولت سیزدهم و تلاش های سازمان توسعه تجارت باشیم.