به گزارش “ایران اقتصادی“، اخبار خوشی از شبکه بانکی کشور به گوش میرسد. پس از چندین سال از قطع دوباره ارتباط بانکهای ایرانی با سایر کشورها، اکنون شبکه بانکی تجهیز و به روزرسانی خود را برای اتصال به بانکهای خارجی آغاز کردهاند. در همین راستا روز پنج شنبه گذشته، جلسه معاون ارزی بانک مرکزی با مدیران بینالملل بانکهای کشور به منظور تجهیز و آمادگی برای گسترش و احیای روابط کارگزاری با بانکهای خارجی برگزار شد.
بر اساس اعلام بانک مرکزی، در این نشست که در راستای تعامل سازنده و بهبود عملکرد شبکه بانکی کشور به ویژه در حوزه ارزی برگزار شد، موضوعات مربوط به چگونگی انجام مقدمات فرایند اتصال به شبکه بانکهای خارجی، آمادگی کادر ارزی به منظور بهرهگیری از روشهای نوین پرداخت بینالمللی و همچنین گشایش اعتبار اسنادی مورد تاکید قرار گرفت.
در این نشست با اشاره به اصلاح مجموعه مقررات ارزی بعد از قریب یک دهه از صدور آخرین نسخه آن، ارتقا و بهبود سامانههای ارزی به عنوان اقدامات بانک مرکزی مطرح شد و توقعات از شبکه بانکی در مدیریت مسائل ارزی و دغدغههای مربوط به آن به منظور رفع نیازهای کشور مورد تاکید قرار گرفت.
گفتنی است، اواخر مرداد ماه سالجاری بانک مرکزی اعلام کرد که مجموعه مقررات ارزی منطبق با تغییرات فرایند تجارت خارجی در هفت بخش، پس از ۱۰ سال، بازنگری، اصلاح و ابلاغ شد و روی پایگاه اطلاعرسانی بانک مرکزی در دسترس عموم قرار گرفت. بر این اساس، با توجه به تغییرات گسترده در فرایند تجارت خارجی طی سالهای اخیر و با هدف ایجاد تقارن اطلاعاتی بین ذینفعان بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی، فعالان و کارشناسان اقتصادی، وکلا و کارشناسان رسمی دادگستری، مجموعه مقررات ارزی در قالب هفت بخش تحت عناوین «واردات کالا و خدمت»، «حملونقل، بیمه و بازرسی کالاهای وارداتی»، «خدمات ارزی و سایر مبادلات ارزی بینالمللی»، «تسهیلات ارزی و ضمانتنامههای ارزی»، «دستورالعمل تامین مابهالتفاوت ریالی نرخ ارز پرداختهای تعهدات ارزی»، «عملیات ارزی شعب و واحدهای بانکهای مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی و شعب و واحدهای بانکهای ایرانی خارج از کشور» و «نحوه رسیدگی به تعهدات ارزی ناشی از واردات کالا و خدمت» پس از دریافت نظرات بانکها و صاحبنظران اقتصادی و طی جلسات متعدد بازنگری، اصلاح و تکمیل و دهم ماه بهمنظور اجرا به شبکه بانکی کشور ابلاغ شده است.
این مجموعه پس از ۱۰ سال با هدف فراهم کردن امکان دسترسی و سهولت در بهرهمندی برای کلیه ذینفعان دستگاهها، فعالان اقتصادی، نهادهای نظارتی و قضایی، در قسمت «مقررات ارزی» در پایگاه اطلاعرسانی این بانک در دسترس عموم قرار گرفته است.
ارتباط شبکههای پرداخت میر و شتاب
پیش از این نیز بانک مرکزی در زمینه گسترش ارتباطات بانکی و ارزی با شبکه بانکی برخی کشورها اقدام کرده بود که یکی از آنها ارتباط شبکه میر روسیه با شتاب ایران است. بدین ترتیب با اتصال سیستم پرداخت میر و شتاب این دو درگاه به یکدیگر متصل میشوند و با امکان برقراری تراکنشهای مالی بین دو کشور ایران و روسیه، ارتباط بین شبکه بانکی این دو کشور برقرار خواهد شد.
وزیر خارجه روسیه مردادماه امسال در نشست خبری پس از گفتوگو با همتای ایرانی خود «حسین امیرعبداللهیان»، از اتصال سیستم پرداخت ایران و روسیه خبر داد و گفت: سیستم پرداخت میر روسیه بزودی به سامانه ایرانی شتاب متصل خواهد شد. به گفته وی، مذاکرات اساسی در سطح بانکهای مرکزی در مورد اتصال و استفاده متقابل از سامانه میر روسیه و سامانه شتاب در ایران در حال انجام است.
با اتصال سیستم پرداخت میر و شتاب این دو درگاه به یکدیگر متصل میشوند و با امکان برقراری تراکنشهای مالی بین دو کشور ایران و روسیه، ارتباط بین شبکه بانکی این دو کشور برقرار خواهد شد و به راحتی امکان استفاده از حساب بانکی بین دو کشور وجود خواهد داشت. این کار به ارتقای سیستم پرداخت و همچنین تسهیل روابط اقتصادی و مالی بین دو کشور کمک میکند.
با اتصال سیستم پرداخت میر و شتاب، به راحتی امکان استفاده از کارتهای بانکی ایرانی متصل به شبکه پرداخت شتاب در کشور روسیه وجود خواهد داشت، دیگر نیازی به افتتاح حساب خارجی یا مراجعه به شعب بانکهای ایرانی نیست و براحتی میتوان با حساب و کارتهای ایرانی در پایانههای فروشگاهی، خودپردازها و بانکهای روسیه عملیات پرداخت را انجام داد.
پایهگذاری این اتفاق در راهاندازی نماد روبل ریال در بازار متشکل ارزی انجام شد که به گفته امیر هامونی، مدیرعامل بازار متشکل ارز ایران راهاندازی نماد روبل ریال در بازار متشکل ارزی، شروعی برای یک فرایند معاملات مستقیم ریال با روبل است.
صادرکنندگان ایرانی که به کشور روسیه و کشورهای CIS صادرات دارند، میتوانند ارز (روبل) حاصل از صادراتشان را در بازار به نرخ توافقی به مصارف ارز خدماتی برسانند. حالا و با اتصال شبکه پرداخت میر و شتاب در آیندهای نزدیک، دیگر حتی نیاز به تبدیل ریال به روبل و بالعکس هم برای استفاده تجاری وجود نخواهد داشت و دارندگان این دو ارز میتوانند از خدمات پرداخت در دو کشور بهرهمند شوند.