محمدجواد محقق نیا؛ کارشناس مسائل اقتصادی به «ایران اقتصادی» گفت: بهترین روش برای دوری از دلاریزه شدن، انجام مبادله با کشورها با پول مشترک و تسویه در پایان سال است.
وی بیان داشت: این روزها همه کشورها می خواهند از سلطه دلار خارج شوند و از این رو تمایل به مبادله با پول کشور خود دارند و برای این نوع مبادله کشورهای هند، عمان، امارات، عراق ، روسیه و … حاضر هستند با تهاتر با کشورها مبادله کنند.
محقق نیا افزود: همه کشورها مانند روسیه به دنبال تقویت پول کشور خود هستند و کشور ما می تواند با همسایگان خود اتاق تهاتر ایجاد کند و در پایان سال هم با طلا و کالا تسویه کنند و به این طریق می توان از دلاریزه شدن احتراز کرد.
محقق نیا وابستگی بیش از حد به دلار و تاثیرپذیری از نوسانات قیمت دلار در کشور را به دلیل نبود ثبات اقتصادی در کشور دانست و عنوان کرد: 85 درصد واردات در کشور مربوط به مواد اولیه است؛ بنابراین وقتی مواد اولیه به دلار با تکانه های قیمتی بالا خریداری می شود، روی تولید نیز تاثیر دارد. بنابراین همانطور که گفتم یکی از راهکارهای تاثیرات منفی دلار بر اقتصاد کشور رسیدن به ثبات اقتصادی است.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه اگر صادرات ما با کشورها حتی با کشورهای منطقه نیز افزایش پیدا کند، اقتصاد ما تحت تاثیر تکانه های قیمت دلار قرار نمی گیرد، گفت: برای رسیدن به ثبات اقتصادی نیز نیاز است تا سالی 200 میلیارد دلار صادرات داشته باشیم، این در حالی است که صادرات غیرنفتی ما به حدود 50 میلیاد دلار و در حوزه نفتی هم 50 میلیارد دلار می رسد و در کل 100 میلیارد دلار صادرات نفتی و غیرنفتی داریم و باید 100 میلیارد دلار دیگر هم صادرات داشته باشیم و این روند ادامه یابد تا به ثبات نسبی اقتصادی برسیم و از تکانه های دلار مصون بمانیم تا دلار کالای عادی شود؛ بنابراین وقتی صادرات کشور اندک باشد تکانه های دلاری هم روی اقتصاد تاثیرگذار می شود.
وی با اشاره به اینکه نباید خیلی روی دیگر ارزها هم متمرکز شد، افزود: وقتی روی دیگر ارزها مانند روبل هم متمرکز شویم، ممکن است این ارز نیز گران شود و ما باز تحت تاثیر این ارز قرار بگیریم.
محقق نیا در ادامه گفت: اینکه باید دلار از مبادلات تجاری ما حذف شود به این دلیل است که ما با امریکا مبادلات تجاری نداریم و در برابر ارائه دلار کالایی از این کشور دریافت نمی کنیم، از طرف دیگر وقتی می خواهیم حتی از کشورهای همسایه کالایی وارد کرده و یا صادر کنیم باید پول های خود را به دلار تبدیل کنیم و در این میان فقط دلال ها و آمریکا که بدون پشتوانه پول چاپ می کند و در ارائه آن کالایی نمی دهد. از سوی دیگر هزینه تولید کشور خودش صفر است و بیشترین سود را می برد. اروپا نیز در مقابل هژمونی دلار، هژمونی یورو راه انداخته است تا دنیا را چپاول کند؛ بنابراین تا جای ممکن باید از این مبادلات دوری کرد.
وی بار دیگر احتراز از دلاریزه شدن اقتصاد را علاج اقتصادی و توسعه صادرات عنوان کرد و گفت: البته بحث اصلاح فرهنگی مردم نیز مطرح است که این نیز در بلندمدت با ثبات اقتصادی حل می شود. به هر حال تاثیرپذیری از افزایش و کاهش قیمت دلار روی فرهنگ اقتصادی مردم هم تاثیرگذار است. شاید افزایش و کاهش قیمت دلار روی بسیاری از کالاهایی که کاملا در داخل تولید می شود هم اثر نداشته باشد، اما به دلیل بحث فرهنگی تاثیر می پذیرد؛ بنابراین این معضل وابستگی به دلار در مرور زمان و با رسیدن به ثبات اقتصادی حل می شود.