یکشنبه؛ 07 خرداد 1402

پیش‌بینی ثبات تا دو سال آینده/

ثبات نسبی بازار دلار

بازار ارز و تحولات قیمتی این بازار همیشه در اقتصاد ایران مهم بوده و هرگونه نوسان در نرخ‌های ارز، به ویژه دلار و یورو بر سایر بازارها نیز اثرگذار بوده است. بسیاری از کارشناسان معتقدند که طی سال‌های گذشته به نوعی با سلطه دلار بر اقتصاد ایران مواجه بودیم تا جایی که دولت آمریکا در زمان ترامپ تلاش کرد تا از ناحیه ارزی به ایران ضربه بزند و در روند دستیابی کشور به منابع و ذخایر ارزی نیز اختلال ایجاد کند. با این حال، در یکساله فعالیت دولت سیزدهم شاهد آن هستیم که صف‌های خرید و فروش ارز برچیده شده و دیگر خبری از هیجانات ناگهانی قیمتی در این بازار وجود ندارد. از سوی دیگر، سوداگران و دلالان ارزی نیز این روزها از این بازار خارج شده‌اند و دیگر خبری از افزایش ناگهانی قیمت ارز نیست.

به گزارش “ایران اقتصادی“، بانک مرکزی اعلام کرده که کشور امروز از نظر ذخایر ارزی در وضعیت مناسبی قرار دارد و بانک مرکزی به دنبال اجرای برنامه تثبیت نرخ ارز است. در یکسال گذشته از میزان بروز نوسانات قیمتی در ارز کاسته شده و دولت در این بخش عملکرد قابل قبولی داشته است.

با این حال،‌ در زمان دولت روحانی نرخ ارز بارها دستخوش افزایش شد تا جایی که نرخ دلار از ابتدا تا انتهای دوره فعالیت دولت های روحانی، حدود ۷۰۰ درصد رشد داشته است. در زمان شروع به کار دولت روحانی،‌ دلار کمتر از ۳۲۰۰ تومان بود که این نرخ در انتهای دوره فعالیت وی به ۲۵ هزار تومان رسید.

به گفته برخی مقامات ارشد دولت روحانی، ذخایر ارزی کشور در بسیاری از موارد کاهش شدیدی داشته تا جایی که دولت قادر به تامین منابع مالی مورد نیاز برای خرید کالاهای اساسی نیز نبوده است.

بنابراین مدیریت ضعیف و ناصحیح ارزی و سیاست گذاری اشتباه در دولت گذشته باعث بروز تلاطمات و تکانه های ارزی مستمری در اقتصاد ایران بوده است. با این وجود،‌ طی ماه های اخیر با اقدامات صورت گرفته از سوی دولت سیزدهم، بازار ارز در آرامش قرار گرفته و دیگر خبری از صف های ولانی خرید دلار و یا فروش آن نیست.

حمید حاجی عبدالوهاب؛ معاون وزیر اسبق کار در گفتگو با “ایران اقتصادی” افزود: یکی از موارد و علت های ثبات نسبی بازار دلار مربوط به مباحث سیاسی است. زیرا با توجه به اینکه دولت سیزدهم به گونه ای در حوزه اقتصاد کشور عمل کرده، که اقتصاد کاملا وابسته به برجام و موضوعات خارج از کشور نیست؛ بنابراین در بازار ارز شاهد ثبات نسبتی دلار در بخش صف خرید و جهش قیمتی هستیم. اما متاسفانه در دولت قبلی اقتصاد کاملا به برجام و سیاست های خارجی گره خورده بود که همین امر نیز منجر به ایجاد بی ثباتی در بازار ارز و به خصوص بازار دلار شد.

وی گفت: بخش دیگری از این ثبات اقتصادی مربوط به جنگ اوکراین و روسیه است که موجب شده تجار برای مبادلات خود از روبل روسیه و واحد پولی چین در معاملات خود استفاده کرده و آن را جایگزین دلار کنند. بنابراین با چنین اقدامی طبیعتا تقاضا برای دلار در کشور کاهش یافته و قیمت به ثبات نسبی می رسد. از سوی دیگر یکی از دلایل مهم تجار در خصوص جایگزینی این واحدهای پولی به جای دلار این است که با توجه به تحریم هایی که ایران را احاطه کرده، با استفاده از این دو واحد پولی می توان راحت تر تحریم ها را دور زد و معاملات را انجام داد.

حاجی عبدالوهاب افزود: به نظر می رسد شرایط فعلی دلار در کشور تا 2 سال دیگر وجود داشته و ثبات نسبی و آرامشی که در بازار خرید و فروش دلار ایجاد شده همچنان باقی بماند. بخش دیگر از کاهش صف خرید دلار در کشور مربوط به افزایش تولید ملی و افزایش درآمد حاصل از فروش نفت است. زیرا در چنین شرایطی افراد می دانند که خزانه دولت خالی از دلار نیست و در زمان افزایشی شدن قیمت آن دولت می تواند به منظور کنترل قیمت، دلار به بازار تزریق کند. از سوی دیگر زمانی که ورود ارز و دلار به خزانه دولت افزایش یابد، سودی که سوداگران از این امر کسب می کنند کاهش یافته و همین دلایل موجب کاهش قیمت دلار در کشور می شود.