جمعه؛ 11 فروردین 1402

به تازگی رئیس جمهوری در دیدار با مدیران بانک مرکزی، خواستار پرهیز از دلاریزه شدن اقتصاد شد. وی معتقد هستند که متاثر شدن اقتصاد از دلار تبعات خسارت‌باری برای کشور در پی دارد و باید سبد ارزی را اصلاح کرد. یک تحلیلگر اقتصاد کلان معتقد است که برای دوری از دلاریزه شدن اقتصاد باید اعتبار به سیاستگذاری پولی برگردد تا مردم به سمت خرید ارز و ذخیره آن حرکت نکنند.

به گزارش “ایران اقتصادی“، ایجاد تنوع در سبد ارزی کشور و پرهیز از دلاریزه شدن اقتصاد؛ موضوعی است که در دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفته،‌ در حالی که در دولت های قبل اقتصاد ایران بارها از ناحیه فشارهای دلاری و تحریمی غرب مورد حمله قرار گرفت.

تعیین کنندگی نقش دلار در اقتصاد ایران و لنگر اسمی بودن دلار در اقتصاد، موضوعی است که باعث شده تاکنون خسارت ها و هزینه های سنگینی برای اقتصاد ایران به بار بیاید. در دولت های یازدهم و دوازدهم اساسا درباره متنوع سازی سبد ارزی کشور و کمرنگ شدن تدریجی نقش دلار در اقتصاد ایران،‌ اقدامی صورت نگرفت.

با این حال، دولت سیزدهم به تازگی موفق شده تا قراردادی را با کشور روسیه به منظور حذف تدریجی دلار از مبادلات دوجانبه به امضا برساند و قرار است مبادلات تجاری دو کشور در قالب روبل و ریال گسترش یابد.

همچنین طی روزهای گذشته نیز رئیس جمهور بانک مرکزی را مکلف کرد تا در زمینه متنوع سازی سبد ارزی کشور اقدام کند. در دولت روحانی بارها فشارهای ارزی از ناحیه تحریم کنندگان بر اقتصاد ایران وارد شد، اما دولت در زمینه کمرنگ کردن نقش دلار از اقتصاد ایران قدمی بر نداشت.

بازگشت اعتبار به سیاستگذار بودجه

علی سعدوندی؛ تحلیلگر اقتصاد کلان به «ایران اقتصادی» گفت: اولین راهکار برای احتراز از دلاریزه شدن اقتصاد کشور این است که اعتبار به سیاستگذار بودجه برگردد. اگر مسئولان بانک مرکزی اعتبار لازم را نزد مردم نداشته باشند، سیاستگذاری اقتصادی موفق نخواهد بود. بعد از بازگشت اعتبار سیاستگذران نزد مردم، باید به سمت کنترل تورم حرکت کرد.

سعدوندی با بیان اینکه دولت باید افرادی که در مناصب مختلف پولی و بانکی کشور هستند و برای اقتصاد زیان های زیاد و جبران ناپذیر به بار آورده اند را کنار بگذارد، افزود: وقتی این افراد عملکرد خوبی از خود به جا نگذاشته اند باید جای خود را به افرادی که در این زمینه تخصص و عملکرد خوبی دارند بسپارند.

وی در ادامه گفت: در عرصه بانک و بازار سرمایه برخی مدیران دولت پیشین که عملکرد مناسبی نداشته اند بر منصب امور هستند، شاید در ظاهر امر تغییراتی جزئی به صورت جابجایی مدیران صورت گرفته است.

این تحلیلگر اقتصادی با اشاره به اینکه رئیس جمهوری در شعارهای انتخاباتی خود نیز به این موضوع تاکید کردند که باید شایسته سالاری صورت بگیرد، افزود: این در حالی است افرادی که در دولت قبل عملکرد نامناسبی در حوزه اقتصادی داشته اند تنها جابجا شده اند، از این رو راهکار دیگر تغییر این دسته از مدیرانی است که عملکرد مناسبی نداشته اند.

تقویت نظارت با پشتوانه قضائی

سعدوندی در ادامه به بحث نظارت بانکی تاکید کرد و گفت: البته منظور از نظارت، سامانه نظارتی نیست منظور از نظارت هم نظارتی با پشتوانه قضائی است، چرا که این سامانه های نظارتی بیشتر در جهت ایجاد عدم تقارن اطلاعاتی به کار گرفته می شود. با اینکه دولت سامانه ها را ایجاد می کند اما افرادی که به این سامانه ها دسترسی دارند از آنها در جهت منافع شخصی خود استفاده می کنند. حتی تبصره 16 بودجه سال 1401 در جهت شفافیت و افزایش نظارت بانکی بود متاسفانه به درخواست دولت قرار است بی اثر شود. با این شرایط که نمی توان در جهت احتراز از دلاریزه شدن و یا در جهت کنترل تورم و جلب اعتماد مردم گام برداشت

وی افزود: وقتی در کشوری تورم بالاست دلاریزه شدن ناگزیر است و مردم اعتماد خود را به پول ملی از دست می دهند و مقام های بانک مرکزی اعتبار لازم را نزد مردم ندارند؛ بنابراین آنها به سمت خرید و ذخیره دلار رفته و یا حتی طلا خریداری می کنند.

سعدوندی با بیان اینکه سبد ارزی و ایجاد تنوع ارزی در آن نمی تواند مانعی برای جلوگیری از دلاریزه شدن اقتصاد شود، بیان کرد: اگر دولت به جای دلار، روبل و یا لیر ترکیه نگهداری کند مردم را مجاب نمی کند تا به سمت خرید دلار نروند.