افشین آشوری رئیس کمیسیون رمزارز و بلاکچین سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور (نصر) با بیان اینکه فعال کردن صنعت استخراج رمزارز در بندهای 69 تا 73 سند تحول دولت سیزدهم که سند بالادستی است، آمده به «ایران اقتصادی» گفت: در این راستا دولت بعد از برگزاری جلسات با دولتمردان و نماینده های بخش خصوصی، تغییراتی در مصوبه ای که در زمینه به رسمیت شناختن قانونی صنعت استخراج رمزارز وجود داشت و در دولت قبل تدوین شده، ایجاد کرد تا این صنعت دوباره به صورت قانونی به فعالیت خواهد بپردازد و بتوان ارزاوری آن را وارد چرخه اقتصاد کرد.
آشوری با اشاره به اینکه اقدام دولت را مثبت ارزیابی می کنیم، افزود: این روزها استفاده از رمزارزها برای واردات خودور و دیگر کالاها اعلام می شود؛ بنابراین نقش این صنعت نسبت به قبل پْررنگ تر شده و نشان می دهد اگر به این صنعت پرداخته شود می توان برای خرید کالاها در دوران تحریم استفاده کرد.
وی در ادامه گفت: سازمان توسعه تجارت قبول کرده برای واردات تجارت از رمزارزها استفاده شود که این خود یکی از اقدام های خوب دولت است و همین موضوع می تواند باعث شود تا این فعالیت از حالت غیرقانونی و زیرزمینی خارج شده و شکل قانونمند به خود بگیرد و تولید رمز ارز حاصل از آن وارد چرخه اقتصادی کشور شود.
رمزارزها؛ ابزاری برای خنثیسازی تحریمها
این فعال حوزه رمزارز افزود: رمزارزها با توجه به ماهیتی که دارند روی شبکه بلاک چین انجام می شوند؛ بنابراین رهگیری آن سخت است. از این جهت بهترین راه برای خنثی کردن تحریم هاست. از این ابزار هم اکنون روسیه و خیلی از کشورها و کسب و کارها در حال استفاده از آن برای دور زدن تحریم های خود هستند، اما باید دقت کرد که از این فناوری می توان برای خرید و فروش و پرداخت فرد به فرد تحریمی استفاده کرد. دو طرف باید درباره پرداخت و دریافت رمزارز توافق کنند تا بتوانند این برای واردات و صادرات از رمزارز استفاده کنند که صادرات با رمز ارزها هم باید سریعا به چرخه اقتصاد وارد شود.
آشوری با اشاره به اینکه این سند نسبت به سند قبلی دارای دو حْسن عمده است، بیان کرد: اول اینکه محصولی (رمزارزش یا رمز دارایی) که از این صنعت به دست می آید، به صورت مستقیم برای وارادات کالا به کشور استفاده می شود؛ بنابراین صنعت استخراج رمزارزش صنعت ارزآور مستقیم برای کشور است و این خود دستاورد بزرگی محسوب می شود. البته باید گفت که پیش از این نیز این اتفاق می افتاد یعنی از ارز به دست آمده برای واردات استفاده می شد، ولی رسمیت پیدا نکرده بود اما اکنون این کار از سوی دولت به رسمیت شناخته شده است.
وی حْسن دیگر در این مصوبه دولت را تنوع حامل های انرژی برای استخراج رمزارز عنوان کرد و گفت: فعالان صنعت ماینینگ (استخراج رمزارز) می توانند از انرژی های ترکیبی و با تنوع بالا استفاده کنند، به طوری که امکان استفاده از نیروگاه تولید تجدیدپذیر خورشیدی، بادی و انبساطی و تامین برق از شبکه، گاز فلر و … وجود دارد.
رئیس کمیسیون رمزارز و بلاکچین سازمان نصر کشور افزود: فعال کردن قانونی این صنعت برای دولت درآمدهای دیگری هم دارد و می تواند مشکلات تامین انرژی را نیز در کشور رفع کند. برای این صنعت 200 تا 250 مگاوات انرژی مصرف می شود و تا ۲۰۰۰ مگاوات پیش بینی می شود در صورتی که در دیگر صنایع بیش از ۱۵۰۰ مگاوات انرژی در یک واحد تولیدی صنایع برق بر مصرف می شود به عنوان مثال کارخانه ای مانند فولاد و صنایع پر مصرف بیش از هزار مگاوات برق و کارخانه های کوچک حداقل 250 مگاوات برق نیاز دارند این در حالی است که با مصرف 250 مگاوات انرژی در صنعت استخراج رمزارز، ارزآوری مستقیم برای کشور در حال حاضر دارد و برای صنعت برق هم درآمدزایی بالایی دارد چرا که برای این صنعت قیمت گاز 30 برابر بیشتر از دیگر صنایع فروخته می شود؛ بنابراین این صنعت درامدزایی دولت را نیز افزایش می دهد و می تواند در تامین برق کشور هم با احداث و نیروگاهای مختلف نقش مهمی ایفا کند.
ساخت اولین شهرک تخصصی استخراج رمز ارز
آشوری از احداث اولین شهرک تخصصی صنعت استخراج رمزارز در کشور نیز خبر داد و گفت: این شهرک با 70 درصد پیشرفت فیزیکی هم اکنون در حال احداث است با مجوزهای قانونی و برق خودتامین معادل 120 مگاوات برق خواهد داشت.
به گفته وی، وقتی واحدهای صنعتی استخراج رمز ارزش در مقیاس بزرگ در کشور راه اندازی شود، واحدهای کوچک غیرمجاز و یا خانگی جذب این شهرک ها شده و بساط استخراج رمزارز غیرقانونی جمع می شود .
به اعتقاد آشوری، این مصوبه دارای نقص هایی نیز است و باید بحث تبادل و نقل و انتقالات نیز شفاف شود از این رو این بخش هم در حال تدوین است و به زودی شاهد تصویب ان هم خواهیم بود تا مشکلات این بخش نیز رفع که باید تعاریف و نحوه اجرا بدرستی اصلاح و بانک مرکزی و سازمان بورس و نهاد های مربوطه با بخش خصوصی با هم افزایی تدوین شود.
آغاز فعالیت شفاف فعالان استخراج رمزارز
امید علوی؛ رییس هیات مدیره انجمن بلاکچین ایران نیز به «ایران اقتصادی» گفت: بعد از سه سال که از قانونی شدن صنعت استخراج رمزارز در کشور می گذرد، دولت قبل در فعال کردن این صنعت موفق عمل نکرد ولی با اصلاح اشتباهات مصوبه دولت قبل از سوی دولت سیزدهم، انتظار می رود این صنعت از زیرزمینی شدن خارج شده و فضای این صنعت به صورت فعالیت شفاف و قانونی فعالان این صنعت در کشور پیش برود.
علوی افزود: یکی از اتفاق های خوبی که در این دولت روی داده است، مشخص شدن سازو کار واردات با استفاده از رمزارزهاست، چرا که استخراج بهترین روش برای تامین رمزارزها برای واردات است. با اقدامی که دولت سیزدهم انجام داده است رمزارزها می توانند تا دو سال آینده نیاز ارزی خرد کشور را تامین کنند و رمزارز تولید شده از سوی فعالان بخش خصوصی به چرخه اقتصاد کشور بازگردد و همه مردم به خصوص بخش خصوصی بتوانند از این موهبت و تکنولوژی جدید بهره ببرند.
وی با بیان اینکه برای فردی که می خواهد واردات انجام دهد، راه های مختلفی برای تامین ارز وجود دارد اما اکنون استفاده از رمزارزها به راه های گذشته اضافه شده است، گفت: واردات با رمزارزها یک کار تخصصی است و هر وارد کننده ای نمی تواند با رمزارزها واردات انجام دهد. اگر وارد کننده ای تامین کننده اش و فروشنده کالایش رمزارزها را به جای دلار و یورو و بقیه ارزهای موجود در دنیا قبول کند، می توان برای انتقال ارزش و دریافت پول برای کالا و یا محصول خود از رمزارزها استفاده کرد و این یعنی خنثی کردن اثر تحریم ها با رمزارزها.
انتقال استخراج خْرد از منازل به مزارع
این فعال حوزه صنعت استخراج رمزارز افزود: اتفاق دیگری که می افتد این است که تولیدکننده رمزارز با استفاده از ظرفیت های موجود در وزارت صمت و توسعه تجارت می توانند رمزارزهای خود را در اختیار واردکنندگانی که تامین کنندگانشان رمزارز قبول می کنند، قرار دهند و معامله از طریق رمزارز صورت بگیرد.
علوی بیان کرد: اتفاق خوب دیگری که در این بخش افتاده این است که در عوض ارائه رمزارزها به فرایند واردات و استفاده از آن در صادرات کشور، تولید کننده رمزارز می تواند از معافیت های مالیاتی صادرکنندگان بهره مند شود و شیوه بسیار خوبی است تا استخراج رمزارز در کشور قوت بگیرد. از سوی دیگر، باعث می شود فشار ارزی در کشور به خصوص در حوزه خْرد به شدت کاهش یابد.
وی به نکات مثبت مصوبه جدید دولت نیز اشاره کرد و گفت: یکی از موارد خوب این مصوبه وجود تنوعی از انرژی ها برای این صنعت نوظهور است و فعالان این صنعت می توانند در زمان پیک مصرف برق از گاز استفاده کنند و یا در پیک مصرف گاز از انرژی های تجدیدپذیر و یا گاز فلر و … استفاده کنند و این صنعت خاموش نشود.
این فعال افزود: اگر دستگاه های مرتبط با این صنعت از جمله وزات صمت، نیرو و نفت به درستی با هم همکاری کنند، صنعت استخراج رمزارز می تواند فرهنگ درست استفاده از انرژی را به دیگر صنایعی که از انرژی سوبسیدی استفاده می کنند نیز اشاعه دهد. با اجرای درست این مصوبه، مزارع بزرگ صنعت استخراج رمزارز ایجاد شده و به دنبال آن استخراج رمزارز خْرد و خانگی نیز کاهش پیدا خواهد کرد.