دوشنبه؛ 15 خرداد 1402

در گفت‌وگو با «ایران اقتصادی» عنوان شد؛

رهبر معظم انقلاب در تازه‌ترین دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیات دولت، بر رفع موانع تولید و تلاش برای توسعه تولید در بخش کشاورزی، صنعت و.... تاکید داشتند. رئیس اتاق بازرگانی کرمان با برشمردن برخی از مهم‌ترین موانع تولید، بازگشت به اجرای کامل اصل 44 قانون اساسی را یکی از کلیدی‌ترین مباحثی دانست که می‌تواند به تحول در تولید منجر شود.

به گزارش «ایران اقتصادی»، رشد اقتصادی کشور در سال گذشته حدود 5 درصد بوده و برای امسال نیز دولت برنامه ریزی کرده که رشد اقتصادی کشور به 8 درصد برسد.

طی سال های گذشته و تقریبا در سال های دهه 90، رشد اقتصادی کشور صفر بوده که این مسئله نشان دهنده متوقف ماندن تولید، عدم اشتغال زایی و کاهش سرانه درآمد جامعه است.

حال اما، شرایط نسبت به گذشته متفاوت شده و دولت سیزدهم قصد دارد در این زمینه گام های موثری بردارد.

در صورتی که بتوان شرایط مناسبی برای سرمایه گذاری در کشور ایجاد کرد، تولید شکل گرفته و در نهایت اشتغال ایجاد می شود.

استفاده از تکنولوژی و فناوری های نوین در تولید، کاهش هزینه ها، استفاده از ظرفیت دانش بنیان ها و … گام هایی است که به عقیده کارشناسان باید از سوی دولت برای تقویت دولت برداشته شود.

همچنین یکی از مهم ترین مولفه های اثرگذار بر رونق تولید، تخصیص تسهیلات بانکی هدفمند به ویژه برای سرمایه در گردش بنگاه ها است. رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد که طی ماه های اخیر، تا 60 درصد تسهیلات بانک ها به منظور سرمایه در گردش بنگاه ها تخصیص یافته است.

بایدهایی برای رونق در بخش تولید

سیدمهدی طبیب زاده؛ رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان در این باره گفت: موضوع تولید همواره دغدغه مقام معظم رهبری بوده و تاکید چندباره ایشان بر این موضوع، می تواند تولیدکنندگان را نسبت به رفع موانع و حل مشکلات موجود، امیدوارتر از گذشته کند.

این فعال بخش خصوصی یادآور شد: مقام معظم رهبری به طور جدی بر اجرای سیاست اصل 44 قانون اساسی و خصوصی سازی که یکی از غنی‌ترین اصول اقتصادی قانون اساسی است تاکید دارند؛ بنابراین باید به تولیدکننده و بخش خصوصی میدان داده شود.

وی با اشاره به این که بخش تولید علاوه بر موانع خارجی، با مشکلات و موانع داخلی نیز روبروست، یادآور شد: طبق پایشی که از فضای کسب و کار انجام شده، چند موضوع برای فعالان اقتصادی در اولویت قرار دارد. یکی از این موارد، وجود قوانین دست و پاگیر فراوان و بدتر از آن، تغییر دائم این مقررات است به گونه ای که تولیدکنندگان در چنین شرایطی عملا نمی توانند آینده ای را متصور باشند و برای آن برنامه ریزی کنند.

طبیب زاده، تغییر سیاست های مالیاتی بویژه در نقاط محروم کشور را از دیگر موانع تولید دانست و یادآور شد: شنیده ها حاکی است که قرار است مشوق ها و معافیت های مالیاتی در مناطق محروم حذف شود، در حالی که این موضوع می تواند به تولیدکنندگان، بویژه در مناطق کمتر برخوردار ضربه بزند.

نوسان قیمت و منابع بانکی

این فعال اقتصادی یکی دیگر از موانع تولید را سختی تهیه و فراهم کردن مواد اولیه بنگاه های اقتصادی با توجه به نوسانات قیمتی دانست و تاکید کرد: اگر می خواهیم بخش تولید کشور رونق بگیرد و در اقتصاد کشور تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد، باید به تولیدکنندگان کمک کرد تا مواد اولیه مورد نیاز خود را با دردسر کمتری بتوانند تهیه کنند وگرنه نمی توان امید چندانی به رونق این بخش داشت.

این کارشناس اقتصادی، نظام بانکی و دشواری تامین مالی تولیدکنندگان را نیز از دیگر موانع تولید دانست و یادآور شد: با توجه به مشکلات فراوانی که تولیدکنندگان با آن دست به گریبان هستند، بانک ها بهتر است در صورت دیرکرد بازپرداخت تسهیلات، انعطاف بیشتری نسبت به این قشر نشان دهند نه این که برای مدیران موفق اقتصادی و تولیدکنندگانی که اندکی تاخیر در بازپرداخت دارند، اقدامات قضایی انجام دهند و با مسدودسازی حساب آنها عملا تولید را به تعویق بیندازند.