یکشنبه؛ 07 خرداد 1402

در گفت‌وگو با «ایران اقتصادی» پیشنهاد شد؛

«مقام معظم رهبری در دیدار با هیات دولت بیان فرمودند که ما از لحاظ سرمایه‌گذاری واقعا عقبیم و مشکلات فراوانی بر اثر عدم اعتنا و اهتمام به سرمایه‌گذاری در کشور به وجود آمده که عمدتا هم در بخش صنعت و کشاورزی است و باید این عقب افتادگی جبران شود.» یکی از صنایعی که می‌تواند در سال «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» برای کشور رشد اقتصادی به ارمغان بیاورد، حوزه اقتصاد دیجیتال و یا همان مجموعه‌های دانش‌بنیان و استارتاپی است. رئیس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران پیشنهاد کرد برای رفع مشکلات مربوط به تضامین بانکی مجموعه‌های دانش‌بنیان و استارتاپی؛ دارایی‌های نامشهود به عنوان تضامین تسهیلات بانکی پذیرفته شود.

حسین اسلامی؛ رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران در گفتگو با «ایران اقتصادی»، با اشاره به اینکه مجموعه‌های دانش‌بنیان در حوزه‌های اقتصاد دیجیتال توانستند ارزش افزوده خوبی را برای اقتصاد کشور ایجاد کنند، گفت: حوزه فناوری اتفاقا می تواند کمک کار دولت در رشد اقتصادی کشور باشد و سهم خوبی در رساندن رشد اقتصاد کشور به 8 درصد داشته باشد، چرا که فناوری نشان داده که در سال های اخیر  تولید ناخالص ملی در حوزه فناوری بیشتر از سایر حوزه ها بوده و مجموعه های دانش بنیان در حوزه های اقتصاد دیجیتال توانستند ارزش افزوده خوبی را ایجاد کنند.

کسب و کارهای استارتاپی، آماده ورود به بازار سهام

وی افزود: با توجه به قرار داشتن در سال دانش بنیان، باید اجازه دهیم مجموعه های دانش بنیان و استارتاپ ها در بازار سرمایه  بیش از قبل حضور یابند. بورس و فرابورس این توفیق را داشتند که مجموعه تاکسی اینترنتی تپسی به فرابورس راه یافته و فتح باب جدی در زمینه جذب سرمایه گذاری باشد؛ از این رو برای رشد اقتصادی در کشور باید این اقدام تسریع شود و دیگر کسب و کارهای دانش بنیان و استارتاپی که اعلام آمادگی کرده اند و در نوبت پیوستن به بورس و فرابورس هستند، بتوانند وارد بازار سرمایه شده و منابع جذب کنند.

این کارشناس حوزه اقتصاد دیجیتال با بیان اینکه حجم اقتصاد دیجیتال در کشور ما کوچک است، بیان کرد: ما نیازمند اعتمادسازی سرمایه گذارانی هستیم که تاکنون در اقتصاد سنتی سرمایه گذاری کرده اند، از این جهت باید دارایی های نامشهود مجموعه های دانش بنیان به رسمیت شناخته شود تا بتوانند در صورت های مالی خود آنها را نشان دهند تا سرمایه گذارانی که قبل از این در بازار سرمایه سنتی، سرمایه گذاری و فعالیت می کردند این امکان را داشته باشند در حوزه اقتصاد دیجیتال؛ یعنی مجموعه های دانش بنیان و استارتاپی کشور سرمایه گذاری کنند.

فعالیت دانش‌بنیان‌ها در بورس

اسلامی با اشاره به اینکه مجموعه های دانش بنیان علاقمند هستند در بازار سرمایه حضور یابند، گفت: اگر دارایی نامشهود مجموعه های دانش بنیانی به رسمیت شناخته شوند، این امکان را فراهم می کنند تا سرمایه گذاران ترغیب شده و به سمت سرمایه گذاری در حوزه اقتصاد دیجیتال حرکت کنند.

وی به مسئولیت بانک ها در مواجهه با مجموعه های دانش بنیان نیز اشاره کرد و افزود: بانک ها هم باید تضامین لازم و هم اعتبار و تسهیلات مبتنی بر این دارایی های نامشهود مجموعه های دانش بنیان را بپذیرند و در ارائه تسهیلات، از شرکت های دانش بنیان جهت وثیقه اسنادی مانند ملک را نخواهند و دارایی های نامشهود آنها را به رسمیت بشناسند. اگر چنین شود، گشایش  دیگری در حوزه اقتصاد دیجیتال رخ خواهد داد و اقتصاد دانش بنیان می تواند با رشد حداکثری به کل فضای اقتصاد کشور و حوزه سرمایه گذاری کمک کند.

رفع ابهامات قانونی درباره فعالیت دانش‌بنیان‌ها

رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران برای ارتقای سرمایه گذاری و رشد اقتصاد کشور نقش تنظیم گرهای رگولاتوری را نیز مهم دانست و بیان کرد: قانون در بسیاری از موضوعات فناوری های نوین مسکوت مانده و نباید این موضوع به بی قانونی تعبیر شود. اگر تنظیم گرهای رگولاتوری به قوانین حوزه اقتصاد دیجیتال آشنایی بیشتری پیدا کنند و مجموعه های دانش بنیان ها اجازه بدهند تا بتوانند بدون نگرانی در حوزه خود فعالیت کنند، می تواند تولید ناخاص ملی کشور را افرایش دهند. مجلس و نهادهای نظارتی و تنظیم گر باید به کمک دولت بیاید و با تبدیل تهدیدهایی که تحریم برای کشور ایجاد کرده به فرصت، در رشد سرمایه گذاری و اقتصاد کشور نقش مهمی ایفا کند.

به گفته اسلامی، قوه قضائیه نیز می تواند به دولت کمک کند، چرا که قضات و مجموعه هایی که در قوه قضائیه هستند می توانند مبتنی بر شرایط و مختصات دانش بنیان ها و حوزه های فناوری های نوین احکام خود را صادر کنند و احکام این مجموعه ها را به گونه ای صادر نکنند که پیشتازان اقتصاد دیجیتالی و کسب و کارهای نوآور از توسعه و سرمایه گذاری دوباره نگران شوند و دست از سرمایه گذاری بکشند.