پنج‌شنبه؛ 03 فروردین 1402

دیپلماسی فعال بانکی دولت سیزدهم/

بیش از یکماه است که از انعقاد پیمان پولی و مالی بین ایران و روسیه می‌گذرد و قرار است این دو کشور برای کمرنگ کردن تحریم‌هایی که از سوی غرب صورت می‌گیرد و همچنین توسعه تجارت دوجانبه، از ظرفیت‌های پولی و مالی دو کشور برای انجام امور تجاری استفاده کنند. کارشناسان معتقند که این قبیل پیمان‌ها باعث سهولت در تجارت و کمرنگ کردن تحریم‌ها می‌شود؛ اقدامی که در دولت روحانی مورد بی‌توجهی قرار گرفت و با وجود ظرفیت پیمان‌های پولی مشترک،‌ اما بانک مرکزی دولت‌های گذشته اقدامی در خصوص فعال سازی آن نکرد.

به گزارش “ایران اقتصادی“، دولت سیزدهم فعالیت خود را با دیپلماسی قوی اقتصادی و بر پایه تقویت همکاری ها با همسایگان شروع کرد. طی یکسال گذشته رفت و آمدهای فراوانی در بالاترین سطوح به ایران انجام شد و مقامات بسیاری از کشورهای همسایه برای تقویت مناسبات همه جانبه و به ویژه اقتصادی به ایران آمدند.

همچنین رئیس جمهور نیز در چند مرحله سفرهایی را به کشورهای منطقه داشته و به منظور تحکیم روابط بین ایران و استفاده از ظرفیت سایر کشورها، اقدامات قابل توجهی را انجام داده است.

یکی از ظرفیت های موجود در بخش پولی کشور به ویژه در دوران تحریم های ظالمانه، استفاده از پیمان های پولی و انجام مبادلات و دادوستد تجاری با پول های کشور طرف تجاری است. این ظرفیت همواره در زمان فعالیت دولت های گذشته مورد غفلت قرار گرفت و اساسا بانک مرکزی در دولت های یازدهم و دوازدهم در این زمینه هیچگونه اقدامی انجام نداد.

غفلت‌هایی که به زیان کشور تمام شد!

بسیاری از کارشناسان معتقدند در شرایط تحریمی و فشارهای سیاسی و اقتصادی غرب به کشورمان، نباید از وجود ظرفیت های برقراری ارتباط به ویژه در بخش های پولی و مالی با سایر کشورها غفلت کرد و اینگونه اقدامات قطعا به زیان کشور خواهد انجامید.

حال در دولت سیزدهم، این ظرفیت ها فعال شده و به تازگی نیز اولین پیمان رسمی پولی بین ایران و روسیه بسته شد تا راه برای انجام مذاکره و همکاری های مشترک پولی با سایر کشورها نیز باز شود.

علی صالح آبادی؛ رئیس کل بانک مرکزی به تازگی از انجام مذاکره با برخی کشورهای دیگر نیز خبر داده و عنوان کرد که دولت قصد دارد از ظرفیت پیمان پولی برای خنثی کردن تحریم ها و همچنین ایجاد امکان تجاری جدید برای کشور استفاده کند.

بهاءالدین حسینی هاشمی کارشناس بانکی در این باره به «ایران اقتصادی» گفت: پیمان های پولی و مالی بین ایران و روسیه، تجارت را بین دو کشور تسهیل کرده و کشورهای دارای تحریم را تا حدی از مشکلات ناشی از این موضوع دور می کند.

حسینی هاشمی افزود: پیمان های پولی و مالی، پیمان های منطقه ای هستند و بین کشورهایی صورت می گیرد که دارای مراوده دائمی و طولانی هستند و با هم توافق می کنند که برای سهولت با پول ملی خود مبادلات تجاری خود را انجام داده و بعد سر سال مالی با پول و ارز بین اللملی تسویه کنند؛ از این رو در این راستا دولت ایران نیز با همسایگان خود مانند روسیه و ترکیه چنین پیمانی را منعقد کرده است.

این کارشناس مسائل بانکی افزود: این پیمان ها در توسعه تجارت بین کشورهای منطقه و همسایه تاثیر مثبتی می گذارد و از این دست پیمان ها را در خاور دور هم شاهد هستیم. بانک مرکزی کشورها با هم قراردادی را امضا می کنند تا با پول ملی خود تجارت مشترک را انجام دهند.

گام‌هایی برای حذف دلار و یورو از مبادلات

وی با بیان اینکه پیمان های پولی و مالی با کشورهای منطقه دارای تاثیرات مثبت بسیاری است، گفت: مبادلات تجاری با پول ملی سهل شده و همین سهولت تجاری باعث می شود کشورهایی که تحریم هستند از دام تحریم دور شوند. تقویت تجاری بین کشورهای منطقه و دارای پیمان پولی و مالی را موجب می شود.

این کارشناس بانکی افزود: از آنجایی که این پیمان ها توسعه تجارت در منطقه را گسترش می دهند؛ بنابراین رشد اقتصادی را هم به ارمغان می آورند. ایجاد یک ارز مشترک و یا مبادله براساس واحد پول روبل و ریال می‌تواند به حذف ارز دلار یا یورو در ابتدای مبادلات کمک کند.

حسینی هاشمی در ادامه گفت: این دو کشور می‌توانند حداقل در مبادلات بین خودشان از ارزهای ملی استفاده کنند؛ بر این اساس روسیه می‌تواند در ایران یک حساب ریالی نزد بانک مرکزی باز کند و ایران نیز در روسیه یک حساب روبلی باز کند. پس از آن واردکننده ایرانی که از روسیه کالا وارد می‌کند، روبل را به صادرکننده روسی پرداخت می‌کند و همین کار را روسیه در ایران انجام دهد.

وی افزود: این دسته از پیمان های پولی و مالی  نمی تواند به طور کلی جایگزین تحریم ها شود و یا اینکه پیمان پولی و مالی با کشورهای دیگر برای این نیست که این اتفاق جایگزین روش های پرداخت های بین اللملی شود، نیست و یا اینکه  این اقدام راهی برای حذف دلار ، سوئیفت و … نیست و  قرار نیست این موراد را از کار بیندازد ولی تسهیل کننده توسعه تجارت در منطقه هستند و می تواند  با کاهش هزینه ها رشد اقتصادی را موجب شود.