به گزارش “ایران اقتصادی“، یکسال از فعالیت دولت سیزدهم گذشت و در این دوره دولت برخی مسائل کلان اقتصادی را تعیین تکلیف کرد و تلاش شد تا بر اساس برنامه های از پیش تعیین شده حرکت شود. به لحاظ اقتصادی، دولت سعی کرد با انجام برخی اصلاحات بزرگ، کشور را در مسیر پیشرفت و رشد قرار دهد.
طی روزهای اخیر وزرای دولت در نشست های خبری با رسانه ها، عملکرد وزارتخانه های متبوع خود را تشریح کردند و روز دوشنبه نیز رئیس جمهور در یک نشست خبری با رسانه های داخلی و خارجی، به تشریح عملکرد دولت در یکسال اخیر پرداخت که عموما نیز مباحث مطرح شده پیرامون اقدامات اقتصادی دولت بوده است.
حل مسئله ارز 4200 و اصلاح یارانه ها
مسئله ارز 4200 تومانی و رانت های آن که در سال های گذشته و در زمان فعالیت دولت قبل به معضلی برای کشور تبدیل شده بود، در این نشست از نظر رئیس جمهور دور نماند و آیت الله رئیسی با اشاره به اینکه دولت پرداخت یارانه ها را از ابتدای زنجیره به انتهای زنجیره منتقل کرد و در واقع یارانه را به دست مصرف کننده رساند، مسئله افزایش یارانه های نقدی را نیز مورد تاکید قرار داد.
اغلب کارشناسان اقتصادی، شجاعت دولت سیزدهم در متوقف کردن موتور ارز 4200 تومانی را ستوده اند و همچنین بر افزایش مبلغ یارانه های نقدی به ارقام 300 و 400 هزار تومان نیز صحه گذاشته اند.
کنترل بازار و توقف موتور رشد تورم
جلوگیری از آشفتگی های قیمتی در بازارها و رشدهای یکباره قیمتی در کنار مهار رشد نرخ تورم؛ دو اقدام کلیدی در این بخش محسوب می شد که به گواه آمارها، دولت موفق شده است در این زمینه اقدامات خود را ساماندهی و عملیاتی کند.
از دیگر نکات حائز اهمیت برای جامعه می توان به حل مسئله مسکن و لزوم ساخت سالیانه یک میلیون واحد مسکونی جدید اشاره کرد که رئیس جمهور در زمان شروع به کار دولت سیزدهم، وعده آن را داده بود. در مدت اخیر و یکسال گذشته برخی از عدم امکان و توان کشور در ساخت سالی یک میلیون مسکن سخن گفته اند، با این حال رئیس جمهور در نشست خبری خود با رسانه ها بر مصمم بودن دولت در این زمینه تاکید کرد و بیان داشت که دولت از وعده ساخت سالیانه یک میلیون مسکن و نهایتا 4 میلیون مسکن جدید در پایان دوره، باز نمی گردد و آن را عملیاتی خواهد کرد.
اقدامات مقابله با بیکاری
از نکات حائز اهمیت دیگر در نشست خبری رئیس جمهور، باید به موضوع اقدامات دولت برای حل مسئله بیکاری جوانان اشاره کرد که در این زمینه رئیس جمهور معتقد است باید سالی یک میلیون شغل جدید در کشور ایجاد شود و در غیر اینصورت، بیکاری افزایش خواهد یافت.
به عقیده کارشناسان بازار کار، یکی از مهم ترین موتورهای تولید اشتغال در کشور را باید فعالیت بخش مسکن دانست که انتظار می رود نهضت ملی مسکن بتواند ظرفیت مناسبی را برای اشتغال زایی فراهم کند. در عین حال، رئیس جمهور معتقد است میزان سرمایه گذاری ها در یکسال اخیر دو برابر شده و به 5 میلیارد دلار رسید که از این منظر نیز می توان امیدوار بود، اشتغال زایی مناسبی در کشور شکل بگیرد.
پیش بینی ادامه روند افت تورم
موضوع تورم و افزایش های مکرر نرخ تورم در سال های گذشته نیز معضلات فراوانی را برای اقتصاد ایران فراهم کرده بود. از اینرو دولت سیزدهم یکی از برنامه های اساسی و محوری خود را مقابله با تورم اعلام کرده بود و در این خصوص طی مردادماه امسال، نرخ تورم روند کاهشی داشته و بسیاری از کارشناسان نیز پیش بینی کرده اند که روند کاهش نرخ تورم ادامه دار خواهد بود.
خلق پول جدید صورت نگرفت
آیت الله رئیسی به این مسئله اشاره کرد که دولت برای مقابله با تورم تلاش های دیگری نیز داشته تا جایی که سعی کرد با پرهیز از برخی اقداماتی که به تورم دامن زده می شود، در این زمینه اقدام کند. در واقع اشاره رئیس جمهور به عدم استقراض از منابع بانک مرکزی و در نتیجه خلق پول جدید و به بیان ساده چاپ پول بدون پشتوانه بود که طبق اعلام سازمان های آماری، دولت در ماه های اخیر در این زمینه دستاوردهایی داشته و روش های غیر تورمی را برای تامین منابع مالی مورد نیاز دولت دنبال می کند.
اجرای بسته ضدتورمی
در خصوص مقابله با تورم اخیرا بحث ارائه بسته ضدتورمی نیز از سوی مسئولان دولت سیزدهم مطرح بوده و وزیر امور اقتصادی و دارایی در اینباره طی روزهای اخیر از دستور رئیس جمهور برای اجرای برنامه کوتاه مدت ضدتورمی خبر داده است. دولت معقتد است اینکه امروز نرخ تورم به 40 درصد رسیده، نشان دهنده حرکت در مسیر درست مقابله با تورم است چون در زمان تحویل دولت در شهریور سال 1400، نرخ تورم 60 درصد بوده است.
بسیاری از کارشناسان اقتصادی و صاحبنظران معتقدند دولت مسیر مناسبی را برای انجام حرکت های اقتصادی خود در پیش گرفته و باید در مسیر خود بماند. اینکه دولت سیزدهم مانند دولت های گذشته به سراغ استفاده از منابع بانک مرکزی با وجود امکان بودجه ای، نرفته و همچنین موفق شده تا حذف ارز 4200 تومانی را که به گمان برخی کارشناسان می توانست کشور را درگیر ابرتورم کند، با کمترین هزینه عملیاتی کرده؛ اقدامات بارزی است که دولت سیزدهم انجام داده است.
تامین امنیت غذایی و گندم مورد نیاز
موضوع مربوط به تامین کالاهای اساسی مورد نیاز مردم و همچنین مسئله تامین گندم از محل واردات با توجه به جنگ اوکراین و روسیه موضوعی بوده که بسیاری از کشورها را در ماه های گذشته با چالش مواجه کرده؛ با این حال رئیس جمهور در نشست خبری از فعال سازی تولید گندم در داخل کشور نیز سخن گفت و علاوه بر یادآوری تامین کالاهای اساسی مورد نیاز مردم و وضعیت خطرناک ذخایر در پایان دولت دوازدهم، از خرید 7 میلیون تن گندم تولید داخل سخن گفت که این مسئله می تواند از اقدامات بارز دولت در تامین امنیت غذایی کشور قلمداد شود.