به گزارش “ایران اقتصادی“، یکی از سیاست های اصلی دولت سیزدهم در بخش پولی، جلوگیری از بی انضباطی مالی دولت و ادامه روند گذشته استقراض از منابع بانک مرکزی بوده است. طی سال های دولت گذشته، بیشترین میزان چاپ پول و استقراض دولت دوازدهم از منابع بانک مرکزی صورت گرفت و این رویه باعث شد تا نرخ تورم در ایران به بالای ۶۰ درصد نیز برسد.
تنها در ۴ ماهه ابتدایی سال گذشته و در واپسین روزهای فعالیت دوازدهم، ۵۴ هزار میلیارد تومان پول چاپ شد که دولت این منابع را صرف هزینه های جاری خود کرد و در عین حال، در زمان تحویل دولت نیز ۹۷ درصد کل تنخواه پیش بینی شده در بودجه را مصرف کرده بود.
همچنین در هشت سال فعالیت دولت روحانی، بدهی به بانک مرکزی با ۷۶۶ درصد افزایش به ۱۶۳.۷ هزار میلیارد تومان رسید و از این طریق بدهی دولت به بانک مرکزی در دوره روحانی ۹ برابر شد.
دولت سیزدهم که در مردادماه سال گذشته آغاز به کار کرده بود، تلاش کرد تا با تغییر برخی رویه های دولت روحانی، به وضعیت آشفتگی مالی دولت سروسامانی بدهد. از اینرو با کاهش هزینه های خود شروع کرد و در ادامه نیز استقراض از منابع بانک مرکزی را که دلیل اصلی رشد تورم و افزایش نقدینگی است را متوقف کرد.
از سویی، با انجام اصلاحات اقتصادی در صدد رفع رانت های موجود در ارز ۴۲۰۰ تومانی پرحاشیه دولت قبل برآمد و با تغییر پرداخت ارز یارانه ای برای واردات کالاهای اساسی از واردکننده به مصرف کننده، مبلغ یارانه های نقدی را نیز افزایش داد.
حال در سال دوم فعالیت، دولت سیزدهم پس از طی فشارهای ناشی از عملکرد سال پایانی دولت روحانی، برای مهار تورم و بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم تلاش می کند. میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه طی روزهای اخیر از اقدام دولت قبل در اقتصاد با عنوان بردن کشور به ته دره استفاده کرد.
حمید حسینی در خصوص توقف روند استقراض دولت از منابع بانک مرکزی به صورت مستقیم، به «ایران اقتصادی» گفت: متاسفانه بعد از انقلاب همیشه بالای 25 درصد رشد نقدینگی داشته ایم که بخش عمده ای از این رشد نقدینگی ناشی از کسری بودجه دولت است و برای جبران این کسری بودجه معمولا از بانک مرکزی و یا دیگر بانک ها استقراض می شود.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران افزود: اگر دولت بتواند رشد نقدینگی را در اقتصاد کشور کنترل کند، آثار بسیار مثبتی بر روی اقتصاد خواهد داشت، چرا که این موضوع جزو مهم ترین شاخصه های کنترل تورم در کشور است.
به گفته این کارشناس اقتصادی، باید دید با وجود اینکه دولت از بانک مرکزی استقراض نکرده است، آیا رشد نقدینگی در اقتصاد کشور کاهش پیدا کرده یا خیر؟
وی در ادامه گفت: دولت ممکن است به صورت مستقیم از بانک مرکزی استقراض نکرده باشد، اما ممکن است به صورت غیرمستقیم از بانک های عامل استقراض کرده باشد. یا اینکه اوراق خزانه فروخته و اوراق مشارکت فروخته باشد که این اقدام ها خود بر رشد نقدینگی تاثیر خواهد گذاشت.
حسینی افزود: البته باید گفت دولت اگر اوراقی منتشر کرده و فروخته باشد به طور حتم اثری که استقراض از بانک مرکزی و بانک های عامل دارد، ضریب فزاینده ای در رشد نقدینگی نخواهد داشت.
این کارشناس اقتصادی ابراز امیدواری کرد که دولت بتواند سیاست استقراض نکردن از بانک مرکزی و بانک های عامل و … را پیاده سازی کند، ولی از آنجایی که دولت کماکان در حال پرداخت یارانه به مردم است، از این رو برای ادامه استقراض نکردن از بانک مرکزی و پرداخت بدهی هایش کار سختی پیش رو دارد.