پنج‌شنبه؛ 03 فروردین 1402

در گفت‌وگو با «ایران اقتصادی» مطرح شد:

رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین با اشاره به تلاش‌های دولت برای جبران بخشی از تورم ناشی از اصلاحات و حذف ارز 4200 تومانی، یادآور شد به جای پرداخت پول نقدی یا اختصاص کالابرگ، بهتر است دولت، خدمات را از ارائه دهندگان خدمات خریداری کرده و به رایگان در اختیار دهک‌های مختلف جامعه قرار دهد.

به گزارش “ایران اقتصادی“، دولت سیزدهم از اردیبهشت ماه امسال با اصلاح نظام پرداخت یارانه ها، رقم پرداختی به مشمولان را به ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومان افزایش داد و طبق آنچه که در قانون بودجه امسال پیش بینی شده، دولت باید پرداخت یارانه های نقدی را متوقف و کالابرگ الکترونیک را جایگزین آن کند.

در عین حال، مسئولان دولتی در مدت اخیر اعلام کرده اند که هنوز زیرساخت اجرای کالابرگ الکترونیک فراهم نشده و دولت تا آن زمان پرداخت یارانه های نقدی را ادامه خواهد داد. همچنین رئیس سازمان برنامه نیز اعلام کرده بود که نظرسنجی ها نشان می دهد که مردم یارانه نقدی را ترجیح می دهند.

مجیدرضا حریری در گفتگو با “ایران اقتصادی” و با اشاره به اینکه با پرداخت یارانه به مردم یا اختصاص کالابرگ به آنها، نمی توان دقیقا رفاه جامعه هدف را تامین و آنها را در مقابل تورم محافظت کرد، یادآور شد: دولت باید خدمات را از ارائه کنندگان خدمات حوزه های مختلف همچون حمل و نقل، آموزش، پزشکی و … خریداری کند و آن را در قالب کارت های اعتباری، به رایگان در اختیار مردم قرار دهد.

از نگاه وی پرداخت یارانه، فقط خلق پول است و از سوی دیگر نمی توان همه مردم را در مقابل تورم به یک شکل حمایت کرد. حریری در پیشنهادی به دولت گفت: باید با سیاست هایی که منجر به تورم نشود، دهک های مختلف را بر حسب نیاز حمایت کرد.

رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین یادآور شد: دادن پول نقد به مردم به معنای خلق نقدینگی است که خود، تورم زاست ولی می توان با کمک های تامین اجتماعی، معیشتی و آموزشی و بهداشتی، به رفاه عمومی مردم کمک کرد بدون این که پول را به صوت مستقیم به اقتصاد تزریق کرد.

به اعتقاد وی، بخش بزرگی از هزینه خانواده های متوسط دارای فرزند دانش آموز یا دانشجو، صرف تحصیلات می شود. دولت می تواند با خریداری این خدمات آموزشی از مراکزی همچون مدارس غیرانتفاعی، دانشگاه آزاد و.. که این خدمات را ارائه می دهند آنها را رایگان به مردم ارائه دهد.

حریری در مثالی دیگر عنوان کرد: بخش اعظم هزینه روزانه برخی دهک ها نیز به حمل و نقل درون شهری با مترو یا اتوبوس مربوط می شود که دولت می تواند این خدمات را از شهرداری ها بخرد و آن را رایگان به مردم ارائه دهد. دولت می تواند مبلغی را به شهرداری ها تزریق کند تا این سازمان با افزایش تعداد اتوبوس یا واگن مترو، خدمات رایگان به مردم ارائه کند.

وی در مثالی دیگر به هزینه های پزشکی و خدمات درمانی اشاره کرد که می توان آن را به طرق مختلف از بهترین مراکز درمانی خرید نه این که فقط با بیمه های تامین اجتماعی قرار بسته شود.

رئیس اتاق ایران و چین اطمینان داد که با ارائه رایگان خدمات به مردم از طریق کارت های اعتباری، هم خلق پول انجام نمی شود و هم یارانه در جاهای درست تری در جامعه هزینه خواهد شد.