پنج‌شنبه؛ 03 فروردین 1402

میترا جلیلی/ طبق گزارش بانک جهانی، اقتصاد دیجیتال معادل 15.5 درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی است و وقتی اهمیت این موضوع بیشتر می‌شود که بدانیم اقتصاد دیجیتال در 15 سال گذشته، 2.5 برابر سریعتر از تولید ناخالص داخلی جهانی رشد کرده و البته چین سهم گسترده‌ای در توسعه جهانی اقتصاد دیجیتال دارد.

به گزارش «ایران اقتصادی»، در این باره مجله خبری «شینهوا» در گزارشی آورده است که اقتصاد مبتنی بر فناوری های دیجیتال  به افزایش تولید ناخالص داخلی کشورهای کمتر توسعه یافته نیز کمک می کند به گونه ای که آمار بانک جهانی نشان می دهد افزایش 10 درصدی نفوذ پهنای باند تلفن همراه در آفریقا منجر به افزایش 2.5 درصدی تولید ناخالص داخلی سرانه خواهد شد.

مجموع داده های بانک جهانی درباره اقتصاد دیجیتال جهان مربوط به سال 2021 نشان می دهد چین یکی از کشورها با برترین اقتصاد دیجیتال جهان است وارزش این اقتصاد مبتنی بر فناوری های دیجیتال به حدود 7.1 تریلیون دلار رسیده است.

این گزارش نشان می دهد که از سال 2012 تا 2021، متوسط نرخ رشد اقتصاد دیجیتال چین 15.9 درصد بوده و سهم اقتصاد دیجیتال این کشور در تولید ناخالص داخلی، از 20.9 درصد به 40 درصد افزایش یافته است.چین از نظر ارزش اقتصاد دیجیتال، پس از ایالات متحده در رتبه دوم قرار دارد.

فناوری هایی که از توسعه اقتصاد دیجیتال حمایت می کنند عمدتاً شامل داده های بزرگ (بیگ دیتا)، محاسبات ابری، اینترنت اشیا، بلاکچین، هوش مصنوعی و فناوری 5G است.

رشد سریع اقتصاد دیجیتال با گسترش ساخت زیرساخت های فناوری همراه است. از آنجا که تعداد بی تی اس ها (آنتن های) 5G در چین تا اوایل مارس 2022 به 1.43 میلیون عدد رسیده و این کشور بیش از 500 میلیون کاربر 5G دارد، می توان این فناوری را یکی از عوامل پیشران در توسعه اقتصاد دیجیتال چین دانست.

چین همچنین یکی از بزرگترین و پیشرفته ترین امکانات شبکه جهان را دارد. از سوی دیگر در این کشور ادغام بیگ دیتا، محاسبات ابری و هوش مصنوعی (AI) نیز تسریع شده است.

در گزارش شینهوا آمده که تحقیقات نشان می دهد تا سال 2025، چین نزدیک به 30 درصد از کل حجم داده های جهان را با غنی ترین انواع داده ها در جهان به خود اختصاص خواهد داد که این عامل هم می تواند در پیشرفت و توسعه اقتصاد دیجیتال چین دخیل باشد.

گفتنی است، در حال حاضر آمریکا با ارزش اقتصاد دیجیتال 13.6 تریلیون دلار در رتبه نخست قرار دارد و رقابتی ترین کشور از نظر دیجیتالی در سطح جهان محسوب می شود، ولی با توجه به پیشرفت های چین در حوزه فناوری، چندان دور از ذهن نیست که این کشور بتواند جای آمریکا را بزودی بگیرد.