شنبه؛ 05 فروردین 1402

رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به پرداخت 45 هزار میلیارد تومان یارانه از سوی دولت در سال، گفت: در زمان آغاز به کار دولت سیزدهم، 17 تا 18 میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی مورد نیاز بود که در آن مقطع میزان ذخایر، 30 درصد زیر خط قرمز قرار داشت.

به گزارش “ایران”، سیدمسعود میرکاظمی در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه دولت امسال 180 همت باید اوراق منتشر شده سال‌های قبل را تسویه کند، گفت: یعنی ماهی 15 همت بابت تسویه اوراق می‌پردازد، در حالی که اوراقی که منتشر می‌کند در کل سال 103 همت خواهد بود که میزان انتشار کمتر از مخارج برای تسویه آن است.

وی گفت:‌ همچنین کل درآمد مالیاتی برای سال جاری 470 همت پیش‌بینی شده که نسبت به رقم 1470 همت بودجه، حدود 31.9 درصد برآورد می‌شود.

میرکاظمی ادامه داد:‌ متأسفانه مصارف کشور از سال 91 تاکنون روند افزایشی خیره‌کننده‌ای دارد به‌ گونه‌ای که کل مصارف کشور از 89 همت در سال 91 به 1007 همت یعنی بیش از 10 برابر افزایش یافته است.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور ادامه داد: زمانی که دولت را تحویل گرفتیم نرخ تورم 50 درصد بود، این نرخ در پایان سال گذشته به زیر 40 درصد رسید و تورم نقطه به نقطه نیز روند کاهشی پیدا کرد، اما امسال تورم به خاطر فشار هزینه‌ای ناشی از جنگ اوکراین و افزایش قیمت جهانی، کالاهای اساسی و همچنین به خاطر اصلاح نرخ ارز از 4200 تومانی به ارز نیمایی باعث فشار هزینه شده است.

وی گفت:‌ در بخش عوارض گمرکی محاسبه عوارض از 4200 تومان به 25 هزار تومان افزایش یافته، در نتیجه فشاری بر هزینه کالاهای وارداتی وارد می‌شود از طرفی افزایش هزینه کارگری که حداقل مزد در شورای عالی کار با 57 درصد افزایش همراه شد.

میرکاظمی در مورد افزایش حقوق بازنشستگان بیان داشت: در 40 سال قبل چرخه معیوبی وجود داشت که افزایش حقوق انجام می‌شد، اما از طرفی با کسری منابع مواجه می‌شدند که خلق پول، تورم و کاهش ارزش پول صورت می گرفت.

وی تاکید کرد: در حال حاضر 95 درصد صندوق‌های لشکری و کشوری به جای اینکه خودشان حقوق مستمری‌بگیران را بدهند از دولت حقوق می‌گیرند، یعنی یک فردی که بازنشسته می‌شود هم پاداش خوبی از دولت می‌گیرد و سپس به صندوق بازنشستگی معرفی می‌شود و در آنجا هم سر سفره دولت می‌نشیند و حقوق بازنشستگی او را هم دولت می‌دهد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در مورد افزایش یارانه‌ها گفت:‌ سال گذشته میزان مصوب یارانه‌ها 8 میلیارد دلار بود، اما در عمل حدود 17 میلیارد دلار ارز ترجیحی داده شد. امسال نیاز به 23 میلیارد دلار ارز برای کالاهای اساسی احساس می‌شد؛ بنابراین صرفه‌جویی در زمینه اجرای طرح حذف ارز ترجیحی در کار نیست و مابه‌التفاوت ارز ترجیحی 4200 تومانی تا دلار 25 هزار تومانی حدود 21 هزار تومان است که ضرب در 23 میلیارد دلار می‌شود، در حالی که یارانه‌ای که دولت در سال می‌دهد به 45 همت می‌رسد، یعنی دولت هیچ درآمد اضافه‌ای نخواهد داشت.

میرکاظمی در مورد طرح کالابرگ الکترونیکی گفت:‌ بعد از ابلاغ بودجه یک افزایش قیمتی در کالاهای اساسی به واسطه جنگ اوکراین و افزایش قیمت کالاهای اساسی در دنیا اتفاق افتاد، مثلا قیمت روغن از تنی 900 دلار به 2700 دلار افزایش یافت یعنی سه برابر شد؛ بنابراین این جنگ مشکلاتی برای همه کشورهای جهان به وجود آورد و کشورهایی که 40 سال تورم نداشتند دچار تورم وارداتی شدند.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: زمانی که دولت سیزدهم سر کار آمد از 8 میلیارد دلار منابع فروش نفت در خارج کشور 6.5 میلیارد دلار خرج شده بود و یک و نیم میلیارد دلار آن مانده بود که حدود 17 تا 18 میلیارد دلار نیاز برای کالاهای اساسی و ذخایر مورد نیاز بود که ذخایر ما 30 درصد زیر خط قرمز قرار داشت. در ابتدای دولت برای پرداخت حقوق کارمندان مشکل داشتیم اما با این حال از تنخواه بانک مرکزی استفاده نکردیم چون دولت قبل سقف تنخواه که 54 همت بود را مصرف کرده بود و این 54 هزار میلیارد تومان ضریب 8 برابری فزاینده تبدیل به نقدینگی می‌شود.

اخبار مرتبط