سه‌شنبه؛ 16 خرداد 1402

مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران اعلام کرد: بسته طرح‌های جدید سرمایه‌گذاری به مبلغ بیش از 2/2 میلیارد دلار ‌در میادین مختلف از جمله رسالت، دورود، اسفند، سروش و نوروز تعریف و جهت تصمیم‌گیری به شرکت ملی نفت ایران ارائه شد.

به گزارش “ایران اقتصادی”، شرکت نفت فلات در سال 77 راه‌اندازی شده ویکی از وظایف آن اجرای قراردادها در زمینه اکتشاف، توسعه و تولید نفت خام و گاز طبیعی و فراورش و انتقال نفت خام و فرآورده‌های نفتی به مخازن و بنادرمربوط به بارگیری درمحدوده جغرافیایی خلیج فارس و دریای عمان به استثنای پارس شمالی و جنوبی است.

با هدف بررسی فعالیت و وضعیت توسعه‌ای میادین این شرکت، با علیرضا مهدی‌زاده؛ مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران گفت‌و‌گویی انجام شده که از نظر می‌گذرد: از شرکت نفت فلات قاره به عنوان یکی از شرکت‌های مهم صنعت نفت یاد می‌شود،

مهم ترین برنامه‌ها و اقدامات انجام شده این شرکت در سال‌جاری چه بود؟

شرکت نفت فلات قاره ایران به عنوان پیشتاز توسعه نفت و گاز در پهنه خلیج‌فارس و دریای عمان شناخته شده و وظایف سازمانی این شرکت در دو دسته عملیاتی و توسعه‌ای قابل تقسیم‌بندی است.

در سال 1401 و با همت کارکنان این شرکت در مناطق عملیاتی و سکوهای دریایی پیشرفت چشمگیری در اغلب برنامه‌های عملیاتی و توسعه‌ای این شرکت رخ داده است.

در حوزه برنامه‌های توسعه‌ای نیز اقدامات ارزنده‌ای در طول سال 1401 انجام گرفته که برخی از مهم ترین آنها مشتمل بر تحقق برنامه افزایش تولید ناشی از تکمیل طرح افزایش تولید در میادین سیوند و اسفند، حصول پیشرفت قابل ملاحظه درطرح افزایش تولید میدان مشترک فروزان، حفاری و تکمیل 32 حلقه چاه در میادین مختلف این شرکت قابل اشاره است.

همچنین تعمیرات و بازسازی مخازن ذخیره نفت‌خام که نقش مهمی در برنامه‌ریزی صادرات ایفا می‌کنند نیز با اولویت پیگیری و 500 هزار بشکه در سال‌جاری به ظرفیت ذخیره‌سازی این شرکت افزوده شد.

با توجه به لزوم حرکت درمسیر تحقق شعارسال، شرکت نفت فلات قاره ایران با حمایت تعداد زیادی از پروژه‌های تولید بار اول به پیشرفت‌های قابل توجهی دست یافته است.

در حوزه عملیاتی اگرچه در سال‌های گذشته و به دلیل برخی محدودیت‌های مالی و سیاسی، برنامه نوسازی تأسیسات این شرکت درمقایسه با برنامه مطلوب، فاصله داشته است اما با توجه به پیگیری‌های مکرر، حضور درمناطق عملیاتی و اقدامات به عمل آمده تحول چشمگیری در این امر پدیدار شده به نحوی که فقط در طول سال‌جاری دست کم تعمیرات اساسی 8 دستگاه توربوژنراتور در انواع مختلف تکمیل شده و با موفقیت به فرایند تولید این شرکت اضافه شده‌اند.

وجود طرح‌های سنواتی در شرکت‌های صنعت نفت به عاملی برای کند‌تر شدن روند تولید تبدیل شده، با توجه به وجود تعداد طرح‌های سنواتی در این شرکت، سیاست‌های جنابعالی برای تسریع طرح‌های مورد اشاره چه بوده است؟

تعدادی ازپروژه‌هایی که به دلایل مختلف با طولانی شدن زمان اجرا و کندی پیشرفت مواجه هستند، در شرکت نفت فلات قاره ایران نیز وجود دارد.

در این راستا با توجه به اولویت‌بندی‌های انجام شده، بخش قابل توجهی از این‌گونه پروژه‌ها در سال جاری تعیین تکلیف شده و با اختصاص منابع لازم در پروسه تکمیل قرار گرفته‌ا‌ند.

از آن جمله می‌توان به «تعیین تکلیف پروژه ساخت عرشه‌های هنگام» که تغییر کاربری آن جهت استفاده درپروژه توسعه میدان فروزان نهایی شده، «نوسازی عرشه مسکونی فروزان» که پس از سال‌ها در آستانه راه‌اندازی قرار گرفته و فعال‌سازی مجدد «پروژه تکمیل طرح توسعه میدان مشترک فروزان» که به منظور تصمیم‌گیری نهایی و تأمین اعتبار به شرکت ملی نفت ایران منعکس
شده اشاره کرد.

با توجه به تمرکز طرح‌هایی چون توسعه میادین فروزان، رسالت و رشادت، پیشرفت این طرح‌ها از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم تا چه میزان افزایش یافته است؟

از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم و با توجه به رهنمودهای مقام عالی وزارت نفت و تأکیدات ویژه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، برنامه‌ریزی‌های لازم به منظور پیشبرد طرح‌های توسعه میادین در شرکت نفت فلات قاره ایران انجام شده است.

براین اساس طرح توسعه و نگهداشت توان تولید میدان مشترک فروزان که با کشور عربستان سعودی مشترک است در تیرماه سال 99 توسط کنسرسیومی داخلی متشکل از شرکت‌های پتروپارس و ایزوایکو آغاز شد ولی به علت مشکلات پیمانکاران، پیچیدگی‌های مدل قراردادهای جدید EPCD و مسائل متعدد مهندسی، انجام کار با تأخیرات متعددی مواجه شد وعملاً پیشرفت کار تا آغاز به کار دولت جدید کمتر از 5 درصد بود.

با توجه به تلاش‌های انجام شده و تسهیلات فراهم شده از وزارت نفت در دولت سیزدهم و پیگیری‌های مستمر، در حال حاضر با استقرار دکل‌های حفاری در این میدان، عملیات حفاری 4 حلقه چاه به پایان رسیده و با برنامه‌ریزی دقیق در خصوص حفاری سایر چاه‌ها و اقداماتی که در حفاری به صورت همزمان انجام شده، انتظار می‌رود تکمیل 8 حلقه چاه دیگر در آینده نزدیک قابل تحقق باشد.

بنابراین بر اساس برنامه‌های اعلام شده، پیشرفت پروژه در سال آتی بیش از 60 درصد خواهد شد و نهایتاً در سال 1403 به پایان خواهد رسید.

طرح توسعه میدان رشادت نیز از دیگر طرح‌های توسعه‌ای مهم در شرکت نفت فلات قاره ایران است. میدان نفتی رشادت در 108 کیلومتری جنوب غربی جزیره لاوان قرار دارد و طرح توسعه میدان رشادت با هدف افزایش توان تولید به میزان 35 هزار بشکه نفت در روز در تیرماه 1400 با قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا (ص) به امضا رسیده است.

این طرح شامل حفاری 20 حلقه چاه (10 حلقه چاه تولیدی و 10 حلقه چاه تزریق آب)، همچنین تکمیل ساخت دو سکوی سرچاهی و یک سکوی تولیدی و یک سکوی مسکونی است.

با آغاز به کار دولت جدید تسریع در اجرای این طرح مورد تأکید قرار گرفته و طبق برنامه‌ریزی انجام شده این طرح توانسته است در بخش تحت‌الارض با استقرار یک دستگاه دکل حفاری بومی به حفاری همزمان 9 حلقه چاه بپردازد.

پیش‌بینی می‌شود عملیات بارگیری، حمل و نصب عرشه‌های سکوهای تولیدی و مسکونی در سال آتی انجام و حفاری 5 حلقه چاه تولیدی تا پایان سال آینده تکمیل شود.

همچنین فاز اول طرح توسعه میدان نفتی رسالت واقع در جنوب غربی جزیره لاوان با هدف نوسازی تأسیسات موجود، ساخت سکوی دریایی جدید و در نهایت انجام عملیات حفاری 4 حلقه چاه جدید و حفاری مجدد دو حلقه چاه، بستر افزایش تولید 12 هزار بشکه در روز به تولید میدان را فراهم می‌آورد.

این طرح نیز در اوایل سال 1399 به کنسرسیومی متشکل از شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران و شرکت راهبردهای هوشمند واگذار شد.

پس از آغاز به‌کار دولت سیزدهم، با سیاست رفع موانع تحریم و با تکیه بر دانش بومی و توان سازندگان داخلی و بهینه‌سازی مهندسی بسته‌های کاری 15 گانه طرح، موجبات ایجاد بستر مناسب تأمین تجهیزات مورد نیاز از داخل فراهم آمد.

در این راستا، کالای تحت‌الارضی پروژه از جمله لوله‌های جداری و شیرآلات و تجهیزات تکمیل چاه به طور کامل از داخل کشور تأمین و به انبارهای شرکت پیمانکار حمل شد.

با توجه به پیشرفت حاصله فاز مهندسی و خرید این طرح، هم‌اکنون ساخت پایه سکو در کارگاه پیمانکار در یارد خرمشهر در جریان بوده و استقرار دکل حفاری دریایی برای انجام عملیات حفر و تعمیر 3 حلقه چاه از آخر اسفند‌ماه سال 1401 برنامه‌ریزی شده است.

با توجه به جمیع این موارد و با برنامه‌ریزی نصب پایه سکو در موقعیت مورد نظر در میدان، همچنین کابل‌اندازی و لوله‌اندازی دریایی و فراهم آمدن حفاری 2 حلقه چاه جدید روی این سکو، افزایش تولید 7500 بشکه در روز و همچنین پیشرفت فیزیکی طرح به میزان 28 درصد در سال آتی که برای پروژه‌های دریایی رقم قابل توجهی است، پیش‌بینی می‌گردد.

قرارداد طرح توسعه میادین اسفند و سیوند نیز با هدف حفاری 12 حلقه چاه جهت دستیابی به افزایش تولید به میزان 16 هزار بشکه نفت‌خام در روز با شرکت پتروایران در آبان‌ماه سال 1398 به مدت 20 ماه آغاز شد.

علاوه بر موارد قبلی، اعتبار لازم جهت توسعه زودهنگام میدان آرش و میدان اسفندیار در سال 1401 به تصویب رسیده و تمهیدات و مقدمات انجام کار فراهم شده تا در کمترین زمان ممکن امکان واگذاری و آغاز به کار آنها نیز میسر شود.

در راستای افزایش ضریب بازیافت از مخازن چه تدابیری را اجرایی کرده‌اید؟

در حدود 40 درصد از چاه‌های این شرکت از روش‌های بهبود ضریب بازیافت (IOR) مانند استفاده از پمپ‌های درون‌چاهی و سیستم فراز‌آوری مصنوعی با گاز استفاده می‌شود.

هم‌اکنون تعداد شش میدان از میادین این شرکت (شامل میادین سلمان، بلال، دورود، سیوند، دنا و اسفند) تحت عملیات تزریق آب است.

به غیر از این شش میدان، برنامه تزریق آب برای دو میدان دیگر (شامل رسالت، رشادت) نیز در برنامه قرار دارد. در راستای افزایش ضریب بازیافت از مخازن، پروژه‌های متعددی با دانشگاه‌ها و پژوهشگاه صنعت نفت در حال انجام است.

با توجه به حضور برخی میادین در شرکت تحت مدیریت جنابعالی، برای مهار و استفاده بهینه از گازهای همراه چه تدابیری را مد نظر قرار داده‌اید؟

برای این منظور مزایده گاز میدان سلمان و انتقال زودهنگام گازهای همراه میدان فروزان به خارگ جهت تأمین خوراک پتروشیمی این جزیره خارگ انجام شده است.

در سال‌های گذشته دو طرح عمده جهت جمع‌آوری و استفاده از گازهای همراه در میادین شمال خلیج فارس (‌خارگ و بهرگان) و جنوب خلیج فارس (‌سیری) انجام شده که به دلایل مختلفی تاکنون به نتیجه مطلوب منجر نشده است.

در این راستا پیگیری لازم جهت تکمیل طرح NGL خارگ توسط بخش خصوصی به عمل آمده و در گزینه موازی نیز مطالعه امکان انتقال گاز به پالایشگاه بیدبلند نیز در سال‌جاری نهایی شده است.

همچنین بحث راه‌انداز‌ی کارخانه NGL سیری جهت جمع‌آوری گازهای میادین جنوب خلیج‌فارس نیز به صورت مستمر در حال انجام است و انتظار می‌رود با حمایت مرجع بالادستی راهکار مناسب جهت این مهم نیز اتخاذ شود.

برای توسعه میادین و طرح‌های در دست اقدام چه میزان سرمایه موردنیاز بوده و آیا طرح‌ها طبق برنامه‌ریزی جنابعالی در حال پیشرفت است؟

هزینه انجام طرح‌ها در دریا از جنبه سختی اجرا و سپس نگهداری تأسیسات قابل مقایسه با تأسیسات سرزمینی نیست و معمولاً به دلیل بار مالی زیاد آنها، شانس مناسبی در فرایندهای اولویت‌بندی و غربالگری ندارند.

در این خصوص بسته طرح‌های جدید سرمایه‌گذاری به مبلغ بیش از 2/2 میلیارد دلار ‌در میادین مختلف از جمله رسالت، دورود، اسفند، سروش و نوروز تعریف و جهت تصمیم‌گیری به شرکت ملی نفت ایران ارائه شده و انتظار می‌رود با حمایت دولت از منابع قابل تحقق جهت اجرای این طرح‌ها در اسرع وقت در شورای اقتصاد مورد موافقت قرار گیرد.

همچنین بسته بازسازی تأسیسات حیاتی این شرکت که در برنامه ششم تعریف شده بود نیز کماکان مورد نیاز بوده و انتظار می‌رود پس از به‌روز‌رسانی آن در سقف 2 میلیارد دلار در مسیر تأمین اعتبار قرار گیرد.