به گزارش “ایران اقتصادی”، طی سالهای اخیر بخش شیلات کشورمان از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است، به طوری که شاهد آن هستیم که هر ساله علاوه بر افزایش تولید آبزیان گوناگون، سهم زیادی از صادرات محصولات کشاورزی نیز به آبزیان اختصاص مییابد.
یکی از آبزیانی که طی 10سال اخیر صادرات آن با رشد محسوسی روبه رو شده و جایگاه خوبی در بازار دیگر کشورها به دست آورده میگو است، به همین دلیل علاوه بر اشتغالزایی گسترده در این صنعت شاهد سودآوری قابل توجه صادرات میگو نیز هستیم.
پرورش میگو یک صنعت اشتغالزا و ارزآور در کشور است که از اوایل دهه 70 در ایران شروع شده وهمچنان روبه توسعه است.
پرورش میگو در بسیاری از استانهای ایران که اهم آن، استانهای همجوار با ساحل خلیج فارس مانند خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان و نیز استانهای شمالی که با دریای خزر همجوار است مانند استان گلستان، صورت میگیرد.
زمینهای همجوار با دریا به صورت طبیعی شور هستند و اغلب برای کشاورزی مناسب نیستند، اما همین زمینهای شور که وسعت آنها نیز در کشور ایران کم نیست، مناسبترین محل جهت پرورش میگو و آبزیان آبهای شور است.
ارزآوری 100 میلیون دلاری صادرات میگو به 19 کشور جهان
صادرات میگو طی سالیان اخیر با افزایش قابل توجهی روبهرو بوده است و از این طریق کشورمان توانسته ارزآوری قابل توجهی داشته باشد.
به طوری که آخرین آمارهای گمرک نشان میدهد از ابتدای سالجاری تاکنون 27 هزار و 928 تن و 853 کیلوگرم میگو به ارزش 99 میلیون و 744 هزار دلار از کشور صادر شده؛ این در حالی است که تا همین بازه زمانی در سال گذشته 28 هزار و 69 تن میگو به ارزش 66 میلیون و 649 هزار دلار صادر شده بود.
بنابراین هر چند که به لحاظ وزنی با کاهش یک درصدی صادرات میگو روبهرو بودهایم ولی همزمان شاهد رشد 50 درصدی صادرات این محصول به دیگر کشورها نیز هستیم.
ارمنستان، اسپانیا، امارات، انگلیس، ایتالیا، بحرین، بلاروس، تایوان، ترکیه، چین، رومانی، عراق، روسیه، قزاقستان، قطر، کویت، گرجستان، لبنان و مالزی 19 مقصد صادرات میگوی ایرانی هستند با این حال پر واضح است که با توجه به روابط حسنه سیاسی و اقتصادی ایران با روسیه و چین، صادرات میگو به آنها اهمیت وافری داشته باشد.
تقاضای چینیها از ایران برای واردات یک میلیون تن میگو
به طوری که با توجه به توسعه دیپلماسی اقتصادی در دولت سیزدهم کشورهای مختلف از جمله چین و روسیه تمایل زیادی به واردات میگوی ایرانی داشته باشند.
در همین خصوص مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه اظهار داشت: در حالی که چینیها تقاضای سالانه یک میلیون تن میگو را از ما دارند اما ما فقط 32 هزار تن سالانه به این کشور صادر کردهایم.
آخرین آمارهای گمرک در سالجاری نشان میدهد از ابتدای سال تاکنون 437 تن و 115 کیلوگرم میگو به ارزش یک میلیون و 730 هزار دلار روانه چین شده است.
با توجه به سفر رئیس جمهور کشورمان به چین انتظار میرود در سال آینده با رشد صادرات میگو به این کشور مواجه باشیم.
رکوردشکنی صادرات میگوی ایرانی به روسیه
همچنین آخرین آمارها در سالجاری نشان میدهد صادرات میگوی ایرانی به بازار روسیه رکوردشکنی کرده و تاکنون 14 هزار و 352 تن میگو به ارزش 48 میلیون و 144 دلار به این کشور صادر شده، در حالی که تا همین بازه زمانی در سال گذشته تنها 3 هزار 674 تن میگو به ارزش 7 میلیون و 438 هزار دلار صادر شده بود.
این آمار نشان دهنده آن است که به لحاظ وزنی صادرات میگوی ایرانی به روسیه با رشد 291 درصدی و به لحاظ ارزشی با رشدی حدود 550 درصدی روبهرو بوده است.
افزایش وزن، میگوی ایرانی را در جهان بازارپسندتر کرده است
محمدابراهیم اسماعیلی، فعال صنعت پرورش میگو در کشورمان در گفتوگو با «ایران» اظهار کرد: بازار چین ظرفیت بسیار بزرگی برای صادرات میگوی کشورمان محسوب میشود، به همین دلیل توجه به طعم، وزن و کیفیت میگو میتواند مثمرثمر باشد تا از این طریق بتوانیم بازارهای صادراتی بیشتری را فتح کنیم.
این فعال صنعت پرورش میگو خاطرنشان کرد: خوشبختانه با ورود مولدهای نو به صنعت تولید میگو، اخیراً تحولات شگرفی در تولید این آبزی صورت گرفته است، به طوری که وزن میگوی ایرانی عمدتاً 16 گرم بود ولی در سالجاری شاهد ارتقای 30 درصدی وزن میگوی ایرانی هستیم.
وی در پایان گفت: وزن بالای میگو سبب بازارپسندی بیشتر این محصول میشود به همین دلیل کشورهای مختلف از میگوی تولید شده با وزن بالا در ایران استقبال زیادی خواهند کرد.
این فعال صنعت پرورش میگو افزود: وقتی وزن میگو بالا میرود دو سود برای پرورش دهنده دارد. یکی اینکه تولید او افزایش مییابد و دیگر اینکه با بزرگتر شدن میگو، قیمت فروش هم بالاتر میرود پس سود دوجانبه است.