جمعه؛ 19 خرداد 1402

"ایران اقتصادی" گزارش می‌دهد؛

رئیس‌جمهور امروز در سفری سه‌روزه وارد پکن شده که اجرایی شدن سند همکاری جامع ۲۵ ساله ایران و چین یکی از اهداف مهم سفر اعلام شده است، سندی که در صورت اجرایی شدن تا ۴۰۰ میلیارد دلار جذب سرمایه‌گذاری برای ایران در پی خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار “ایران اقتصادی”، آیت‌الله رئیسی رئیس‌جمهور امروز در سفری سه‌روزه وارد پکن شده که اجرایی شدن سند همکاری جامع ۲۵ ساله ایران – چین یکی از اهداف مهم سفر اعلام شده است، سندی که در صورت اجرایی شدن تا ۴۰۰ میلیارد دلار جذب سرمایه‌گذاری برای ایران در پی دارد.

در این سفر وزرای اقتصاد، امور خارجه، جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی، صمت، نفت وهمچنین رئیس‌کل بانک مرکزی آقای رئیسی را همراهی می‌کنند.

 

به بهانه این سفر که به لحاظ اقتصادی برای دو کشور حائز اهمیت است گفت و گویی را با چند تن از کارشناسان اقتصادی صورت دادیم که در ادامه به آن می پردازیم.

 

یحیی آل‌اسحاق در رابطه با سفر رییس جمهور به چین به “ایران اقتصادی” اظهار داشت: این سفر از جمله مهم ترین سفرهای آقای رییسی تلقی می شود و در توسعه روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور می تواند نقش کلیدی را داشته باشد و تاثیر به سزایی را در حال و آینده روابط بین المللی ایران بگذارد.

 

*تغییر در نظام اقتصادی جهان با مراودات جدید ایران و چین

 

وی افزود: با توجه به اینکه مذاکرات اولیه در گذشته صورت گرفته است؛ بنابراین این سفر جهت نهایی شدن توافق نامه 25 ساله، ساماندهی نظام ارزی و تامین کالا، صادرات نفتی، گسترش ارتباطات منطقه ای و … خواهد بود که تغییرات اساسی را در نظام اقتصادی جهانی ایجاد خواهد کرد.

رئیس پیشین اتاق بازرگانی تصریح کرد: نگاه توسعه روابط با چین و روسیه و مبادلات اقتصادی سه جانبه تاثیر زیادی را در بهبود وضعیت اقتصادی کشور خواهد داشت.

آل اسحاق با بیان اینکه این سفر روابط سرد ایران با چین در گذشته را ترمیم خواهد کرد، گفت: دنیا منتظر است ماحصل این سفر را ببیند زیرا این سفر معادلات سیاسی و اقتصادی دوران تحریم را بر هم می زند.

 

*تامین استراتژی صحیح در مدیریت صادرات انرژی به چین

 

رئیس اتاق مشترک بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و عراق ادامه داد: مساله ای که از نظر من اولویت زیادی دارد، تامین استراتژی صحیح در حوزه مدیریت صادرات انرژی است که با چه سازوکاری قرار است از این پس صادرات صورت گیرد و چگونه بحث نقل و انتقالات ارزی صورت گیرد، زیرا حجم عظیمی از نقدینگی ارزی کشورمان در چین است که در صورت تسهیل برخی امور می تواند این منابع به اقتصاد کشور ترزیق شود.

 

*توافقات اقتصادی ایران و چین باید دو جانبه باشد

 

سیدکاظم دلخوش اباتری؛ عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه چین همتای مهم اقتصادی ایران است، گفت: در این سفر آقای رییس جمهور باید از توانمندی های چین در ابعاد مختلف اقتصادی استفاده کند و از طرف دیگر در ارائه توانمندی های ایران در حوزه های مختلف برای بهره گیری چین از آن کوشا باشد.

وی بیان داشت: به طور حتم ما در بسیاری از حوزه ها به خصوص حمل و نقل می توانیم از تکنولوژی های چین بهره ببریم اما نباید فراموش کنیم که این سفر باید دو جانبه باشد، به این دلیل که چین قعطا می خواهد از ظرفیت های اقتصادی بهره مند شود.

سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه هدف اصلی مذاکرات دو طرف در این سفر سند همکاری اقتصادی 25 ساله است، گفت: تیم اقتصادی ایران باید با اهتمام کامل و دقیق این موضوع را پیش ببرند تا بتوانند پس از ارایه لایحه آن توسط دولت به مجلس قدم درراه عملیاتی شدن آن بردارند.

 

*انجام تهاتر نفت با سایر کالاهای اساسی با چین

 

عباس معمارنژاد؛ کارشناس مسائل اقتصادی و معاون اسبق وزیر اقتصاد نیز گفت: نخستین موضوعی که باید در راس دستور کار رییس جمهور و تیم اقتصادی همراه صورت گیرد، اقدامات لازم در راستای عملیاتی شدن تفاهمنامه 25 ساله ایران و چین است.

وی تصریح کرد: از طرف دیگر منابع ارزی متعلق به ایران نزد بانک های چین است که به صورت جدی باید مذاکراتی صورت گیرد تا بخشی از آزاد شود و برای بهبود شرایط داخلی به اقتصادی کشور تزریق شود.

معمارنژاد ادامه داد: به هر جهت یکی از بزرگترین مشتریان نفتی ایران از گذشته چین بوده است که با توجه به تحریم ها می توان میزان صادرات را افزایش داد و به موجب آن در خصوص نحوه تهاتر نفت با سایر کالاهای اساسی با چین تصمیم گیری کرد.

 

*سفر رییس به چین باید با چاشنی مطالباتی باشد

 

ایرج ندیمی؛ نماینده ادوار گذشته مجلس شورای اسلامی هم با تاکید بر افزایش سفرهای بین المللی رییس حمهور، بیان داشت: لازم است با تمامی کشورها به غیر از خطوط قرمزها مراودات سیاسی و اقتصادی برقرار سازیم البته گاهی ممکن است دستاوردهای آنی ایجاد نشود، ولی در حین حال باید این روند توسط مسئولان بلندپایه صورت پذیرد زیرا از طرفی موجب برهم شکستن انزوای ناشی از تحریم ها می شود.

وی با اشاره به اینکه سفر رییس جمهور به چین باید با چاشنی مطالباتی باشد، گفت: لازم است دراین سفر مطالبات ناشی از فروش نفت و میعانات و … تدابیر ترجیحی صورت گیرد تا سرعت العمل در اصل هدایت در برداشت صورت گیرد.

این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: نکته بعدی در رابطه با موضوع با ارتباطاتی است که چین با اعراب ایجاد کرده که باید نقش قبلی خودمان را در مواجه با چین بازیابی کنیم؛ در واقع باید فرصت سازی های جدید ایجاد کنیم.

ندیمی با اشاره به احیا مطالبات مالی باید محور قرار گیرد، تصریح کرد: به هر جهت ایران فرصت جدیدی تحت عنوان پیمان شانگ های را دارد که باید دراین سفر ابعاد مختلف آن را تثبیت کرد زیرا چین یکی از ارکان اصلی در پیمان شانگهای است.