به گزارش “ایران اقتصادی”، طی روزهای اخیر شورای رقابت با انتشار دستورالعمل تنظیم قیمت خودرو، ورود خود به خودروسازی کشور را رسماً اعلام کرد؛ از جمله مهمترین بندهای ایندستورالعمل باید به لزوم عرضه خودروها از سامانه یکپارچه و تعیین قیمت با فرمول شورای رقابت و ضوابط سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان اشاره کرد.
با توجه به عدم تغییر قیمت خودرو طی ۱۴ ماه گذشته، وزارت صمت از ماهها پیش موافقت خود را با ورود شورای رقابت به عرصه خودرو به جهت افزایش قیمت این محصول اعلام کرده بود.
با این حال مقاومت سازمان بورس در برابر این تصمیم شورای رقابت دچار تغییر نشد و این سازمان روز سه شنبه رأی به تداوم عرضه خودروهایی که از قبل پذیرش شده اند در بورس را داد.
از طرف دیگر رئیس سازمان بورس در این خصوص گفت: در واقع خودروهایی که از قبل یعنی تقریباً طی دو ماه گذشته پذیرش شدهاند، همچنان در بورس عرضه خواهند شد. در همین راستا از عرضه کنندگان خواستیم که برنامه عرضه دهند تا متقاضیان خرید بتوانند برنامه ریزی لازم را داشته باشند.
به گفته عشقی، خودروهایی که در بورس کالا عرضه میشوند وارد فرایند قرعه کشی نخواهند شد و با سازوکار بورس عرضه میشوند.
پس از این مجادلهها نیز رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۲ درتوضیح جزئیات مصوبه این کمیسیون، گفت: شرکتهای خودروساز داخلی موظف هستند تا بر اساس برنامه تولیدی طبق بند ۵ ماده ۵۸ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی به تصویب شورای رقابت میرسد، از ابتدای سال آینده خودروهای تولیدی خود را از طریق بورس کالا و بر اساس ضوابط مربوطه عرضه کنند. شورای رقابت نیز موظف است بر اساس بند ۵ ماده ۵۸ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ تا پایان فروردین ماه سال آینده قیمت جدید خودروها را بر اساس آنالیز هزینه تمام شده و با در نظر گرفتن هزینههای تحقیق و توسعه و هزینههای مالی مرتبط با فعالیتهای تولیدی مورد تأیید حسابرس محاسبه و در بازههای حداکثر سه ماه مجدداً بروزرسانی کنند.
در این راستا غلامرضا مرحبا عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار “ایرانِ اقتصادی”، درخصوص موافق یا مخالف بودن خود نسبت به عرضه خودرو در بورس کالا، اظهار کرد: اگر این عرضه شفاف باشد و دست دلالان را کوتاه کند، بیجهت با ایجاد تقاضای کاذب موجب افزایش قیمتها نشود، موافق جد عرضه در بورس هستم، اگر این شرایط محیا و اجرا نشود مخالف آن میباشم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی، عرضه خودرو به صورت قرعه کشی را یک نوع لاتاری عنوان کرد و گفت: عرضه خودرو به صورت قرعهکشی باید به صورت کامل حذف شود و امکان عرضه کلی خودرو در بورس فراهم شود.
وی با تأکید بر اینکه، سازوکار صحیح درخصوص عرضه خودرو در بورس باید لحاظ شود، گفت: بورس کالا میتواند سازوکار بسیار خوبی برای عرضه خودرو باشد و اگر شرایطی همچون نظارت دقیق، شفافیت بالا و نیز عرضه مناسب و کافی رعایت شود، روش قابل قبولی برای عرضه خودرو خواهد بود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه؛ بازار سرمایه، بازار مطمئنی است، بیان کرد: بورس کالا از مهمترین بازارها و تأمین مالی و بخشهای مختلف اقتصاد کشور است و معتقد هستم که باید بازار سرمایه را تقویت کنیم.